SANTA COLOMA

Pólvora per tot arreu

Dibuix propi
Galajadors esperant a la plaça, avui al matí
Centelles. El dia acaba amb un núvol de pólvora voleiant Centelles, després de la descarrega vespertina dels Galajadors. Ja hi ha la feina feta i el dinar paït: el pi està penjat, cap per avall, en el seu lloc. Diuen que és molt gros i que han suat per pujar-lo i entrar-lo a l’església. Aquesta part i de fet el 70% de la Festa me l’he perdut voluntàriament. Avui només m’he llevat per veure una mica l’ambient, entrar a missa: l’objectiu començar a fer uns dibuixos, en pla seriós de la nostra diada. L’any passat vaig fer una crònica breu del moment en que els galajadors tallaven el pi. Els dibuixos eren molt esquemàtics. La idea és potenciar aquest tipus de reportatges d’esquetxos llampec. 
Ramon Xuriach
Globos de paper, ahir al llançament a la Plaça, 
contrael Càncer
Volia practicar amb els retoladors, combinar-ho amb l’aquarel·la líquida. He fet un esbós de la gent esperant a la plaça Major, a la font. Abans d’acabar-lo he entrat a Missa i he fet un esbós d’aquest moment de pregària. Reelaborant una idea de l’Artigau he fet tota la línia amb color rosa. No per potenciar la meva cara femenina, sinó perquè això havia de permetre fer tota la composició base i després remarcar-hi a sobre amb un altre retolador o eina de to més fort: vermell, lila i el pentel de tinta negre. He vist que si combinava el vermell amb el negre i el blanc del paper, feia servir els colors base dels galajadors. Això m’ha agradat, però també he perdut la paciència quan en el quart esbós no trobava els elements òptims: el tema era la gent anant al bosc. Però no hi havia caminants! Ja eren tots amunt! i no es podia treballar. Ho he deixat per l’any que ve. Aquí us presento els tres vàlids. Potser que si la tècnica amb retoladors es consolida, els torni a repetir. Amb aquestes eines els dibuixos tenen un aire naïf. Quan després he anat a un altre escenari a practicar més, he trobat nous handicaps i també aspectes interessants. 
D.p.
He provat els retoladors a Mataró. Aquí un dibuix
de l’antiga presó, dissenyada per Elies Rogent.
Ahir al vespre, a la Plaça Major es va fer l’acte de llançament de fanalets o globus de paper. El motiu era la lluita contra el càncer. La meitat dels beneficis també anaven a la Marató  de Tv3. Segons Mercé Vilar, l’any passat hi va haver 200 globus. Aquest any se’n van vendre més de 400. És un acte molt bonic. S’apaguen els llums de la plaça Major, s’encenen les espelmes dels globus. Aquests fan una llum molt “íntima”. I n’hi ha a centenars per tota la plaça: centenar de punts blancs, verds, vermells… I després comencen a pujar cap al cel. La pell es torna encara més de gallina quan mires amunt i veus tot “d’estrelles”, que es van movent a poc a poc, marxant cap a qui sap on. Com l’any passat, el llançament de globus el vaig gravar amb una càmera i també hi tenia el Ramon Xuriach fotografiant amb una càmera, per ajuntar-ho en un sol reportatge. Aquest document el penjaré aviat al youtube. De moment us avanço una foto del Ramon.
d.p.
Vista de la plaça de la basílica,
a l’hora del te.
Estem en plenes vacances de Nadal. Avui és la Festa del Pi. Demà Cap d’any. Les exposicions de pessebres ja estan en marxa. A Can Manso l’exposició dels bars està tenint èxit: la gent ho troba molt original i es pot entretindre a “endevinar” persones, com pertoca a cada bona exposició de la fundació que dirigeix en Francesc Mataró. A l’exposició de la Capella de Jesús hi ha també varis manetes. El pessebre comú està dedicat al Rossell. També hi ha unes figures prestades per Joan Proubasta, que pertanyen a un belem portuguès. Són de ceràmica de fons blanc, pintades de colors vius. Perquè el nen Jesús, sembla que estigui dormint al sofà de casa, enlloc d’una menjadora?
Entre les coses que han passat també es pot parlar de la presentació d’un llibre: “75 anys d’estiueig a Centelles (1895-1970)”, escrit per Francesc Roma, Xavier Ginesta, Manuel Llanas i Jordi de San Eugenio. Els autors ajunten recerques geogràfiques, històriques i culturals, així com entrevistes per documentar aquest aspecte que ha estat tant important en la història recent del nostre poble. Quan conegui millor el contingut del llibre, tindrem ocasió de parlar amb algun dels seus autors. El llibre, editat per l’Ajuntament de Centelles i el Portal, es va presentar ahir diumenge a la Sala de Vidre.
També s’acosta –pel què es veu- l’obertura del nou bar de La Palmera a l’antic local de Banc de Sabadell. Al carrer Jesús també s’ha arreglat un local per instal·lar-hi un taller de teràpies naturals. A quarts de set ja no és del tot fosc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: