LA CANDELERA HA RIGUT

Passos medievals


Centelles. La Candelera ha rigut: per tant ens ve més fred. A les Televisions de Catalunya i a la Radio pública no paren de fer vaga. I mentre estem així no paren de fer programes amb un elevat contingut social o cultural i prou interessants. A Catalunya Ràdio també podem sentir música bona, i molta catalana. No hi ha anuncis. Són dies d’emissions xules, però trobo a faltar la normalitat, encara que a vegades sigui avorrida. També m’he adonat de que al 324 i al Telenotícies sovintegen les errades: ara falta el nom d’algú, ara falta la traducció, ara falta… L’altre dia parlaven un israelita i un palestí i no ho feien pas amb anglès. Però qué deien?
Centelles: si sonen tambors procedents del Vapor, deu ser que els timbalers

Dibuix propi
“La Burra”, màquina de vapor que feia moure
els embarrats de la fàbrica que actualment acull
el MNACTEC, a Terrassa. 
També a Centelles queda 
un patrimoni important per recuperar i
llegar als nostres descendents.

dels Cabrons i les Bruixes s’estan preparant pel Cau del dia 15. Al web de l’Ajuntament ja hi ha el cartell amb el programa. Aquest cop de la imatge del pòster se n’ha ocupat en Jordi Sarrate. M’havien dit que algú havia fet “les bruixes despullades”. Creia entendre que eren imatges retocades per photoshop. Però no. Són uns dibuixets, de figures petites i alegres, tal i com el mateix Sarrate ja va fer en el tríptic de les Bruixes de Centelles que va exposar a la Col·lectiva del passat agost. El cartell és com una prolongació de la sèrie basada en el poema homònim de Miquel Desclot, però no hi té relació. És un cercle de bruixes auto-recreant-se. 

Com que amb aquest cartell obteníem com un pack, vaig proposar al Sarrate d’exposar les seves obres originals d’aquest tema a algun racó de Centelles, coincidint amb aquestes dates festives. A partir del proper dissabte, 8 de febrer, es podran veure –si no hi ha cap entrebanc-, a les finestres del bar El Trabuc. 
Són dibuixos inofensius, alegres, d’algú que es mira el tema amb bastant respecta i enamorat de la bellesa humana i del paisatge centellenc.
Com a Aleix Art també s’està organitzant una trobada de dibuixants urbans, l’Sketchcrawl Embruixat, per seguir el Cau de Bruixes. Es farà a la tarda i a la nit, per poder dibuixar el mercat, la gent, l’entorn urbà i les activitats. Està obert a qualsevol curiós o interessat en dibuixar. Qui vulgui sumar-si pot fer una inscripció al mail ctlls@yahoo.com. No s’ha de pagar res. Només serveix per tenir idea de que vindrà algú i per reenviar a cadascú, el plànning dels lloc per on passarem i una mica d’indicacions. Per dibuixar en una trobada d’aquestes es pot fer sobre paper aquarel·la o més fi, en funció del qué s’utilitzi per pintar: si és sec o porta aigua. Va bé portar un blog i un llapis o boli i colors, que poden ser de fusta o els que us vagin millor.
Sorpresa
Aleix Art
Grup i membres del grup Baobab que dissabte vam
anar a cercar un pessebre al Castell de Sant Martí
El calendari ens aproxima a festes de cert regust medieval. Però a Centelles tenim testimonis d’aquelles èpoques encara més verídics i palpables. El castell de Sant Martí és com un fantasma a qui li han rentat la cara i ens ensenya encara millor el seu poder. Des de que han tret i netejat les muralles es veu magnífic. Hem d’estar orgullosos de que encara ens vigili. O sobretot preocupar-nos de que continuï cap al futur. Encara hi estan treballant. Potser algun dia veurem bé les habitacions dels senyors, que estaven amagadetes per la runa. La Capella ja sembla acabada. Qui sap si també en un futur, podrem acabar de pujar a la roca on hi deu haver alguna resta de la part alta del castell. 
L’antiga capella té un foradet a la paret de l’absis on els del grup Baobab hi vam deixar un pessebre petit i modest, abans de Nadal. Aquest dissabte hi vam tornar per recuperar-lo i mirar si algú ens havia deixat un escrit a la llibreta de recordatoris que l’acompanyava. El castell està normalment tancat i es fa difícil imaginar de que a més d’això, puguin trobar el pessebre amb la llibreta en aquell racó tant fosc. Però sí: hi havia diversos escrits d’excursionistes procedents de varis indrets del país. Si demanen la clau….

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: