NOVETAT BIBLIOGRÀFICA

Tots els fotògrafs 

La Fábrica
Imatge de la portada 
del “Diccionario”.

Centelles. Pels qui els hi agraden les obres de recull enciclopèdic, aquí va una publicació acabada de sortir del forn: “Diccionario de fotógrafos españoles. Del siglo XIX al XXI”.  Presentat el passat dijous, 30, a Madrid, reuneix la referència a més de 500 fotògrafs, cada una amb la seva nota biogràfica i una breu crítica preparada per especialistes. El nou diccionari s’ha publicat en castellà, anglès i aviat estarà també disponible a internet.  El volum en paper ocupa 660 pàgines, madeix la mida d’un A4  i costa 65€.

El “Diccionario”, que ha estat preparat per La Fábrica, permet resseguir la història de la fotografia a l’estat espanyol, des dels seus orígens, fins a l’actualitat: pictoricisme, Guerra Civil, documentalisme, etc. Grans noms i joves promeses. Oliva María Rubio, directora artística de La Fábrica, ha estat la responsable d’aquest projecte que ha implicat també a especialistes en el món de la fotografia, com David Balsells, Alejandro Castellote, Pepe Font de Mora, Jorge Ribalta, Bernardo Riego, Paco Salinas, Manuel Sendón, Jordi Serchs, Laura Terré o Valentín Vallhonrat, entre altres. Aquests han fet la tria dels fotògrafs destacats en el diccionari. Un altre grup s’ha ocupat dels textos de les entrades: Lorna Arroyo, Jaume Fuster, Pilar Irala, Nekane Parejo, Pascual Peset Ferrer o Ana González Martín, entre altres. 
Mirant una mica per sobre una llista que ens han passat amb els fotògrafs compilats, destaca la quantitat de noms que figuren dintre les províncies de Madrid i Barcelona. De la primera, recordareu noms com Chema Madoz, Manolo Laguillo, Ouka Leele o Pablo Genovés. 
En el cas de Barcelona hi trobem noms clàssics com Colita, Pilar Aymerich, Joaquim Gomis, Leopoldo Pomés, Pere Formiguera. De Vic hi ha en Manel Esclusa. Dintre Lleida hi trobem Adolf Mas, creador del famós Arxiu Mas, ubicat actualment a l’Institut Amatller, a Barcelona. Mas era de Solsona. En aquest llistat enviat per premsa de La Fábrica, Agustí Centelles, figura a València, que és on va nèixer. L’any passat parlàvem del José Ortiz Echagüe, que el trobem a Guadalajara. 
La portada comunica
Una manera de donar una idea del contingut, em sembla que es resumeix en la portada, que està maquetada amb vàries fotos de diferents tipus i autors. Li he demanat a la comissaria del Diccionario, Oliva María Rubio, que ens expliqués una mica què volia significar la tria i qui són els autors. Em permetreu que ho copiï tal qual: Rubio ens diu que “en relación con las ilustraciones de la portada y contraportada el objetivo es dar una idea de amplitud de miras de la fotografía española. Por una parte la época que abarca  (s. XIX al XXI) y por otra los contenidos. En este sentido en el Diccionario nos encontramos tanto la fotografía clásica como la contemporánea, así como todo el espectro de la fotografía: moda, publicidad, reportaje, retrato, fotografía escenificada, creativa” i ens acaba dien que “…Las fotografías de portada corresponden a: Oriol Maspons, Emilio Morenatti, Heribert Mariescurrena, Ouka Leele y Chema Madoz”. I les “de contraportada son de: Outomuro, Eugenio Recuenco, Alberto García-Alix y Matías Costa”. El Diccionari està farcit de moltes fotografies representatives al seu interior. Segur serà una bona eina pels estudiants i per documentar bons articles, per exemple. Més informació a www.lafabrica.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: