NOVA MOSTRA A EL TRABUC

Rosa Permanyer presta tres bombons vermells

Aleix Art
Rosa Permanyer al seu estudi
Sant Feliu de Codines/ Centelles. El muntatge que vam fer amb en Jordi Sarrate –amb els seus dibuixos embruixats-, a les finestres de la cafeteria El Trabuc, de Centelles, va crear bones sensacions. Tant pels de dins del local, com pels de fora, la gent del carrer. Per això hem treballat per tornar a oferir una altra proposta artística a aquests magnífics aparadors del carrer Socors. Primer volia convença a l’artista Mohemed Moulud, perquè ens oferís un tast de la seva obra. Però sembla que està molt liat amb el seu projecte de les flors. Per tant deixem que faci i ja el retrobarem més endavant. Aleshores he sondejat entre els bons artistes que freqüento i la primera a qui vaig proposar, ha respost positivament: la Rosa Permanyer. L’artista de Caldes va aparèixer a aquest blog per la seva exposició a la Sala Dalger, ara fa uns tres mesos. Ja anava al seu darrera perquè portés a Centelles,  les obres de gravat i fotogravat, de colors potents que hi vam veure. Però el calendari de la capella de Jesús ens aplaça la seva visita fins l’any vinent.  Les finestres d’El Trabuc ens oferiran ara una petita oportunitat de  conèixer la seva obra actual, d’aquest 2014, que és el primer que volia portar. El 2015, si tot va bé, tindrem la sort de gaudir d’obra nova, potser, i segur que aprofundirem més en el discurs poètic de la Rosa Permanyer.
A la reserva d’Aleix Art  guarden ara l’espera, fins dissabte, tres gravats, degudament emmarcats. Un d’uns 40x50cm i dos de 60×90. Tots tres estampes, convinen l’ús d’una planxa de ferro erosionada pel temps i la transferència d’un fotogravat. El metall aporta el magnífic to vermell del fons, de qualitat arenosa o granulada, que dona a l’obra un caràcter imponent. Les fulles i el brancatge pertanyen a l’ajuda de la tècnica del fotogravat, de la qual l’artista n’és una experta.  Rosa Permanyer va abandonar fa anys el gravat tradicional, on s’utilitzen àcids, aiguarràs i altres productes tòxics, per cercar les possibilitats de recursos gens agressius amb la persona i també el medi.  En el gravat petit també hi ha el collage d’un retall de paper amb una part de la branca estampada. Aquest detall introdueix relleu i sobretot el contrast del blanc amb el vermell i el negre. En els gravats ara domina el vermell. Però en l’obra de gènere més pictòrica –però que també utilitza transferències-, utilitza altres tons com els turqueses, els ocres, etc.
A.A.
Proves de gravats, per les exposicions que venen
La mostra de les finestres d’El Trabuc –on s’hi estaran tot el mes d’abril- es centrarà en l’obra gràfica feta amb  vermell, negre i blanc. Aquests tricolors també reapareixen en l’obra que Permanyer ha fet després de l’exposició de Caldes. Encara hi ha la naturalesa, però apreta amb força un altre tema que ja vam veure en les seves pintures: la ciutat.  Sobretot edificis, tipus pisos, blocs, gratacels. Edificis en construcció i capturats fotogràficament des de punts de vista que potencien la relació dels edificis amb la vida urbana o la naturalesa. Per exemple, veiem la torre Agbar, des dels carrers més fabrils del Poblenou, amb les furgonetes aparcades als xamfrans i els grans arbres que encara viuen a les voreres. Aquestes obres, la Rosa, les prepara per participar en noves exposicions: Quebec i Vic. Aviat les seves obres viatjaran a aquest indret nord-americà  i més o menys al mateix temps, també veurem obra seva al Temple Romà. Exposicions col·lectives juntament amb altres artistes gravadors amics, com Alicia Gallego i Antoni P. Vidal. També prepara la participació a una fira del llibre de Brussel·les i això vol dir que ha de fer llibres d’artista.
Les obres que es mostraran a El Trabuc, les vaig anar a cercar al taller que Rosa Permanyer té a Sant Feliu de Codines. Es tracta d’un pis en una casa vella. Disposa d’un bon tòrcul. L’artista estava fent proves dels gravats que participen a aquestes exposicions. Realment és una artista que ha de mesurar molt bé el temps, ja que té l’agenda molt plena: dóna classes d’art a Caldes. Ara ha acabat les classes a Sant Lluc, però també s’ha posat en nous projectes participatius amb els seus veïns i amics. És inquieta. També li vaig proposar que un dia ens podria fer un curs intensiu d’aquarel·la, ja que també n’és una experta.  Potser serà a l’estiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: