OBITUARI

Subirachs, per sobre la Sagrada Família


Espai Subirachs

Psalm, escultura de bronze de Subirachs

Barcelona/ Centelles. Avui ha mort als 87 anys l’escultor Josep Maria Subirachs. També pintor i gravador, se’l pot considerar com l’escultor més important de Catalunya de la segona meitat del segle XX. Amb ell, ja molts pocs en deuen quedar de la seva generació, que va viure de ple la guerra, la post-guerra, i va donar grans noms per redreçar el país i la nostra cultura: Tàpies, Ràfols-Casamada, Guinovart, Barbarà, etc. Conegut més recentment per la seva contribució a l’escultura de la Sagrada Família de Gaudí, Subirachs ja de molt abans es va fer un nom entre els artistes decididament moderns, amb projecció internacional. Als anys cinquanta, després d’unes etapes formatives reinterpretan els volums figuratius, va endinsar-se en terrenys més abstractes. Però ha tingut moltes etapes.
Home interessat pels materials, la contundència del volum i l’eloqüència de la forma, pels ecos de les cultures antigues. Moltes escultures seves s’inclouen actualment dintre el patrimoni monumental de Barcelona i altres viles catalanes. A la Plaça de Catalunya de la Ciutat Comtal hi tenim el monument a Macià. I del mateix prohom hi ha un altre monument a Vilanova i la Geltrú.

La seva contribució al vestit escultòric de la Sagrada Família, on hi va treballar vint anys, va com desviar l’atenció sobre la seva pròpia obra i li va generar molta crítica negativa. Però em sembla que tot són prejudicis. Subirachs és un autor amb personalitat que ha deixat una obra importantíssima. I el temps ens farà veure que tenia bones mans. Ara tothom es desfarà en elogis amb la seva obra, però també serà difícil de justificar la poca empenta de les institucions per posar en marxa en vida de l’artista, una seu museística pel fons que ha conservat l’artista en el seu taller, amb representació de totes les etapes i amb veritables obres mestres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: