SETMANA SANTA

Aleix Art
Dibuix de la Pilarin que és un homenatge a una pintura de Brueghel
Artistes de Vic pel Mercat del Ram

Centelles. A Vic, aquest cap de setmana serà  el del  Mercat del Ram. Per això espais artístics de la ciutat s’han espavilat per oferir una proposta,  pròpia de dies de festa major. A  Ausart hi ha una exposició de pintures de l’Anna Vall. Encara no conec la proposta directament. Sé que es tracta d’una espècia d’obra dedicada a l’abstracció geomètrica, feta a base de superposició de plans.
A.A.
Una fira de Santa Llúcia a Barcelona
A El Carme Galeria d’Art van inaugurar divendres passat una exposició dedicada a la Pilarin  Bayés. L’artista està vivint una època d’or, de reconeixement i diria, inclús “explotació” de les seves qualitats  artístiques. El cas és que és una artista molt feinera i que fa molts anys que treballa.  Obra recent i dibuixos vinculats amb les sèries que la ninotaira ha preparat els últims mesos conformen l’exposició vigatana. Haig de confessar que vaig anar a veure-la, acompanyat per un petita infecció de mandra. Però un cop a allà em vaig rendir a l’evidència de que és un obra molt ben feta, molt rica amb les qualitats i els rols dels personatges representats, en aquest estil  tan típic de la Pilarin i que em resulta indissociable de l’adn català . I hi ha una cosa que ara és un  bon moment per dir: a una ràdio pública del país, a vegades s’en riuen d’aquesta artista i es mofen de la seva afició als plastidecor. Però ja m’agradaria veure a aquests periodistes pintar amb aquests colors, amb la precisió, uniformitat i sense surtir-se de la ratlla, com ho  fa la nostra artista. La mostra d’El Carme reuneix grans dibuixos sobre paper, corresponents a episodis bíblics, homenatges a artistes de la Història, com Brueghel, i sobretot dibuixos dedicats a professions o situacions quotidianes, en  les que l’artista sembla reproduir-hi els seus records i les seves observacions més picaresques i divertides de cada escena: el carnisser, el forn, la Plaça Major de Vic, etc. Són dibuixos de dimensions considerables i que no es fan en una tarda.
A.A.
Aspecta dels quadres i dibuixos mostrats a la 
paret principal de l’Occità
Leri repeteix a l’Occità

Vic és una ciutat amb bona tradició d’exposicions a bars. Un dels llocs habituals és l’Occità. I uns dels artistes que la visita cada any, és en Josep Lázaro, Leri, a qui ja hem citat en aquest blog. Divendres passat també va inaugurar la seva mostra. Aquest cop és un repàs molt més precís del què l’artista ha fet lliurement , sense tan pensar amb la finalitat expositiva. Enlloc d’això, veiem les obres en  les que l’artista s’hi ha bolcat i que per la gràcia del bon fer, han  resultat ser obres dignes  d’exposar. Per això és més fàcil que l’artista n’expliqui el seu procés i ens parli de la conversa amb els mestres i companys. La mostra es divideix en tres apartats: a la paret de pedra, repàs heterogeni amb obres de diferents temes  i  tècniques. Hi ha dibuix, pintura, gravat. Paisatge, figura. Aquest cop no hi ha cap barca, però sí que hi ha croquis fets a plain air. El muntatge és molt xulo.  Al saló  inferior del bar hi ha un fris amb dibuixos de model masculí i tres gravats. La impressió és que en Leri el tenim més immers en dominar la tècnica i resoldre cada exercici, que en auto-definir un tema i un estil propi. El poder de l’art ha atrapat a l’home i li fa respondre amb diferents propostes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: