CENTENARI DE VINYOLI A CENTELLES

El poeta d’Abelone inspira al Sarrate més conceptual

Pintura i muntatges poetico-teatrals conformen l’exposició homenatge al poeta, 
que s’ha  preparat a Centelles i es podrà veure a la Capella de Jesús des d’avui  fins el diumenge 20 juliol, 
quan es presentarà el muntatge “La Paraula”, dirigit per Montserrat Grau
Fotos: Aleix Art
Centelles. Ara a les 7 de la tarda s’inaugura  a la Capella de Jesús una mostra de Jordi Sarrate dedicada a la poesia de Joan Vinyoli. L’any passat va tocar Espriu,  ara  Vinyoli també  en motiu del respectiu centenari del  seu naixement. El dia de donar llum va ser dijous passat, 3 de  juliol, que a Barcelona es feia  un espectacle. A Centelles, aquell dia, Sarrate i els col·laboradors estaven  muntant l’exposició, que  també serà cau de recital i muntatges dramatitzats.
En l’apartat purament  artístic, Sarrate ens  aproxima  una selecció d’obra pretèrita i nova. La més antiga testimonia l’apropament a l’obra del poeta, ja sigui per satisfer muntatges dramatico-poètics o per respondre a la seva intepretació visual dels versos. Els poemes d’El Cant d’Abelone o del Llibre d’Amic, són el principal material de treball, abans i ara. Fa més de  trenta anys ja es va fer un muntatge, aprofitant la familiaritat de Sarrate amb el poeta i amb això altres persones de Centelles, reforçaven el seu paper actiu en la represa cultural dintre els anys de la dictadura franquista.
A la Capella trobareu dibuixos i col·lages que ens  proposen una  visió del personatge d’Abelone. Però  Sarrate ha représ la seva capacitat interpretativa, per fer noves  obres que trenta  anys  després dels primers quadres vinyolians, inclouen  els  ingredients que l’artista ha anat afegint a la seva maleta biogràfica:  una manera de pintar amb aiguada, dominiada per tons blaus i de gammes càlides. S’ha fiançat l’ús de materials trobats, com el mirall i les planxes de les vies. 
Però també  hi ha  enfocaments diferents respecta l’obra espriuenca de Sarrate. Sota l’obra de Vinyoli, trobem  un Sarrate menys  teatral, més purament pictòric i conceptual:  formes geomètriques simples, sobre grans fondos de colors,  ens evoquen una poesia que segons  Joan Margarit, amic i estudiós de Vinyoli, ja van anar madurant una visió filosòfica, des de posats més religiosos fins a d’altres més metafísics. Les obres mida foli, poden tenir una finalitat més utilitaria. Pertanyen a l’época de  les grans empreses divulgores de textos i obra gràfica. Les peces  del  2014, són pintures de gran format, dedicades  totes elles a  raonar una poesia.

L’exposició que s’inaugura avui es completarà amb tres muntatges. A  la inauguració, Lluís Solà evoca el poeta. El diumenge 13, a  les 7, Sarrate dirigeix Gemma Reguant i Ramon Vila en la reedició dramàtica del Llibre d’Amic i els Cants d’Abelone.  El diumenge, 20, últim de l’exposició, es presenta  el muntatge entorn l’obra i la vida de Vinyoli, “La paraula”, dirigit per Montserrat Grau  i amb l’actuació d’Arnau  Casanovas,  Laura Cruells, Laura Marsal, Albert Prat i Jusi Ruiz. Em vaig a dutxar, perfumar i posar la camisa!  


Aleix Art

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: