TREBALLS D’ESTIU (I)

Porcellana fina


Fotos: Aleix Art

Centelles. Des de fa varis estius, els  juliols acostumo  a fer algun curset. Primer els de gravat amb la Fina Tuneu, a Tona i des de l’any passat amb la Marta Postico al seu taller de Sant Pau. És la guinda al curs. Com els “cinc minuts més” al llit dels diumenges. Ambient distés, un lloc  diferent  i coses noves: aquest cop la Marta ens ha fet tocar i experimentar amb la porcellana. Pasta fangosa de color blanc. La del secret llargament guardat pels tallers de la Xina i que el segle XVIII es va “redescobrir” a  França. De Limoges prové  la pasta que va sostentar el poder de la Madame de  Pompadour . Però també hem tocat una  pasta d’origen australià, més fosca –com gelat d’avellana-, i amb unes altres propietats. 
Faltarien moltes  més hores de treball, per saber quines qualitats té aquest  material com el  fang, però més difícil d’obligar i com un xiclet. La Marta al principi ens deia: cerqueu fer superfícies  fines i  veureu com  la porcellana té propietats translúcides. Però és tant fràgil! Qui ha volgut també ha pogut donar color amb uns esmalts,  fer formes  a partir de motllos de guix amb porcellana líquida. Tot  plegat  ha sigut un tast, un rosar la punta del iceberg. Faltaria una major dedicació i estudi de les possibilitats.  Però ha sigut un bon taller. A més ha motivat a un bon  nombre d’alumnes, sobretot tasta-olletes joves i amb diferents orientacions professionals, que troben en el fang un aliat per crear formes, textures i fer volar la imaginació.

Matèria accessible

En el taller de quatre sessions, hi hem estat alguns dels alumnes del curs anual. Però s’hi han apuntat tot un altre grup de persones, atretes per la novetat del material. Ja ens agradaria veure  tota aquesta gent reapuntada al curs trimestral,  que darrerament costa  tant d’arrencar per falta d’inscrits. A porcellana vam començar dos grups i n’han  acabat sent tres, d’entre sis i vuit persones cada un. La Marta no volia tampoc aglomeracions i s’han  hagut d’ampliar horaris: dimecres al matí i la tarda i dijous al matí.
Un  taller accessible i amè, relaxant. La profe deixa fer,  només orientant,  amb paciència. Per això era important ser pocs, dintre de tenir més mans. La  Marta  ja coneix una mica més la porcellana.  Potser recordareu la seva obra exposada a la Col·lectiva Aleix  Art de l’any passat, amb les tasses  blanques acabades amb filaments  negres.  La Marta  ja domina molt més l’ús del torn. Però a nosaltres també ens  ho ha anat  deixant  provar.  Tot  un experiment pels qui normalment  confiem amb  les mans.  Dimecres que ve  ho acabarem de  comprovar tots. Serà  l’últim dia. No quedarà  gaire marge per fer i refer peces, però ho aprofitarem fins al final. Les  peces de  porcellana  sembla  que s’assequen més ràpid i la Marta ja  va poder coure alguns treballs del inici.

És habitual  que en aquests cursets,
els companys porten coses per picar.
La Roser Cruells va portar unes galetes,
que es fa ella,
molt bones d’espelta i xocolata amb taronja.
En va acabar fent bossetes per tots, per
emportar-nos a casa.
La  ceràmica obliga uns temps  que superen  les  ganes de treballar al taller i xoquen amb altres obligacions del mes d’agost.  Fa uns anys ja dedicava  un article en aquest mateix blog, a  la mateixa professora de ceràmica i  esmentàvem el  seus  moments difícils  per dedicar-se  plenament en el seu art. No ha  canviat tot molt,  però crec  que  el fang guanya adeptes. La  Marta té un bon potencial com a professora.  Crec que seria una bona iniciativa si els del Taller d’art –destinat als menuts-,  fessin un  salt qualitatiu i creessin  una autèntica escola d’art a Centelles, com  tenen,  per exemple  a  Caldes  o a La Garriga. L’art ha  perdut posicions  socials  -s’esmenta molt poc en els mitjans de comunicació, a part de festivals de música o  teatre-, però realment continua  sent un refugi  de necessitats  i curiositats.  Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: