FESTA MAJOR D’ESTIU 2014

Fotos Aleix Art
Trobada de gegants, la 35 edició

Cursa embruixada. Abans de la sortida
Festa grossa 

i sense massa plujaCentelles.  D’aquí unes dotze hores el cel es cobrirà d’estrelles per despedir, un  cop més, la Festa Major d’Estiu. Però no hi haurà foc d’artificis. Serà amb projecció del film “Els  Miserables”: estrelles culturals, per recomençar el curs. Avui és el dia del patró homenatjat, Sant Llop. A les 12 hi ha missa d’ofici. La pluja ahir va interrompre  el concert de Festa Major, a la plaça Major, però a part d’això s’han  pogut fer tots els actes previstos. A la nit ja hi va haver el ball. Aquest cop anava a càrrec de l’orquestra Selvatana. Comencen amb molta energia, però de seguida repassen una sèrie de temes típics, que pel meu gust sonen un pel anacrònics. Potser podrien reformular el repartori i també introduir més temes en català. Amb les havaneres passa una mica el  mateix: sonen les quatre havaneres típiques, però de seguida o fan una sardana  o una cançó d’un altre tipus, havaneritzada. I mireu que és important el repertori d’havaneres! El curiós del cas és que els mateixos Pescadors de l’Escala han presentat un cd recopilatori, però a les festes majors, insisteixen amb el repàs tòpic i lleuger. Si fossin els Catarres prou que sentiríem el seu CD d’última fornada!  

Els nostres  gegants
Aquestes reflexions entorn a la Festa Major, que inclouen una cullerada àcida, no volen pas donar a entendre que la  programació hagi estat dolenta. Però estareu en mi que si es fan coses, s’ha d’estar obert a la crítica, ja que qui ho rep en vol gaudí i té dret a opinar. El mateix passa amb altres propostes de la festa: no hi ha  pas res a dir pel concert de  les Funkysteps Sey Sister, fet amb entusiasme i bona veu.  No puc parlar del concert dels Bonobos a la Riera Blanca. D’aquest  racó apartat sols arriben històries de borratxeres, però quan es tracta dels Bonobos, segur que van marcar la diferència i la seva música va alabar les ànimes en positiu.

Puc parlar de la cursa embruixada, feta el dimecres i observar la importància de la participació. Molta gent de fora, molta expectació a l’arribada. També puc esmentar la Trobada de  Gegants. Enguany feien la trenta-cinquena cita. Voldria destacar la participació d’una  colla vinguda de Argelés sur Mer, la vila marinera del Rosselló, la mateixa  que  al final de la  Guerra Civil va acollir refugiats a les seves platges.

Vida parroquial

Dinar de la  parròquia. En Pere, dibuixant urbà, prenent nota
de la trobada. A partir del 16 de setembre podreu veure
aquests dibuixos de la Festa Major 
a les finestres d’El Trabuc 
Acabem de sortir de Missa d’Ofici. Fent meves les paraules del mossèn, entomem un nou curs i va bé realçar el nostre compromís parroquial i espiritual. Fem i som comunitat. Ha anunciat que a l’octubre es celebrarà el dia de la parròquia que permetrà donar continuïtat i portar a la pràctica les conclusions de l’Assemblea celebrada el passat curs. El cor Veus de Tardor s’ha ocupat dels  cants. Ho han fet bé,  molt millor que altres anys. La directora  potser estava també més amable i això també mima l’ànima. Han fet un parell de cants en llatí i tot. Els goigs finals dedicats a Sant Llop, sonaven casi amb la mateixa empenta que cantem els de Santa Coloma.  A dalt de l’altar, a part del nostre mossèn també hi havia un co-celebrant, de nom Vicenç, que aquest dia s’està al Mas Blanc. Un home jove, prim com un sant pau i d’accent estranger, però que ben parlava la nostra llengua. El mossèn ha observat que alguna cosa fallava, si en un dia com avui entre els feligresos érem  només pares i avis. “Alguna cosa  falla” ha  dit, “perqué faltin joves”.  On eren els del grup Baobab, per exemple? Però s’ha obert una porteta  a l’esperança quan una néta de quatre anys s’ha apropat a veure els avis que estaven entre el cor, asseguts al creuer, i s’ha estat quieta, assentada i ben  tranquil·la al primer banc.  Si l’Assemblea fa una bona  lectura de les mancances parroquials, segur que amb aquest equip parroquial  i la mà trencada  del seu màxim servent, es podrà refer una bona dinàmica comunitària.  Una  comunitat que es va retrobant. Dissabte al migdia hi va haver el dinar d’arròs popular a la sagrera. Paella i botifarra i pilotilla de segon. Gelat de postres. No vam trobar encara el Chartreusse per brindar al final. Queda pendent.
Màrius  Gòmez/ Aleix Art
El dimecres, dia  27, també es va inaugurar l’exposició
dels  Estudis Oberts a El Trabuc. Francesc Orenes va
fer un parlament introductori sobre el llibre d’art, tema
que  coneix en profunditat. 
El que sí vam veure va ser el Pere Relats dibuixant-nos. Segur que l’heu vist sovint dibuixant pel poble, amb el seu gran quadern. Ara mateix està complint amb l’encàrrec de dibuixar la Festa Major, amb la idea de fer una exposició de dibuixos a les finestres d’El Trabuc. Serà a partir del dia 16. No hem muntat mai l’exposició entre setmana, però mirarem d’apurar el màxim la dels Estudis Oberts que hi ha ara i complir amb el temps d’un mes per cada una  de les que ve. Hi ha exposicions  programades fins el gener. 
El dia d’avui es fresc, però fa sol i tot apunta que acabarem  l’1 de setembre recordant el temps de l’estiu.  Bona Festa  Major!

Articles d’opinió a part:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: