BOOM DE BOTIGUES NOVES

Empenyent contra la crisi
Fotos: Aleix  Art
Can Tonet Cigronaire. Els germans Xuriach al capdavant.
Centelles. Fa unes setmanes van obrir casi, d’un dia per l’altra, tres botigues o negocis nous a peu de carrer a Centelles. Una peixateria al carrer Socors, al davant una botiga de nutrició ecològica i més amunt, al carrer Sant Joan una espècia d’oficina.. Encara no he aclarit què fan. I encara s’espera l’obertura d’una xocolateria davant, ni més ni menys que de Can Llavina. El cas és que tot i estar en crisis, portem una etapa al nostre poble en que hem vist novetats importants. Va durar una època que s’obrien molts bars. Però també en els últims mesos s’han engegat altres botigues, no només al centre: hi ha una altra peixateria al carrer de Vic. Una agència de comunicació al capdamunt de la baixada d’en Bruguera. Una fruiteria al Socors. Potser sí que la crisi deixa ja veure la llum al final del túnel. Aprofitant aquesta febre botiguera, he anat a veure alguns d’aquests establiments per preguntar-los, perquè  s’havien animat en mig de la crisi i com els hi va. Alguns sols porten alguna setmanes, però d’altres ja fa l’any o casi. Fent-li la mateixa pregunta a la regidora corresponent de l’Ajuntament, Maria Urpina, assenyala com a causes més provables d’aquest boom, la disponibilitat oportuna de bons locals al centre i també el ganxo del mercat del diumenge.
En temps de la Festa Major va obrir. Més ben dit, reobrir, Can Tonet, a la plaça Vella. En Lluís i el seu germà Ramon Xuriach han reprès la cuita de llegums. Són la quarta generació. En Lluís ens explica que han reobert, una mica per seguir amb la tradició, però perquè la gent, els veïns no paraven de demanar-els-hi. Les mongetes de l’Angelina havien deixat bons records. Ells les continuen fent com ho feia  ella abans, amb productes –mongetes, cigrons i llenties-, de la terra. Es mostren contents amb la resposta de la gent, que de seguida els han reincorporat.  
Aparador i entrada d’El Talleret a la Plaça
A l’altra punta de la Plaça Major, s’hi troba El Talleret. Aquesta botigueta ja fa un any que funciona on  hi havia hagut la floristeria. Primer també tenien mobles, però s’han anat centrant en roba. La seva especificitat és roba francesa. L’Esther Pujalt és qui porta aquesta botigueta i ens explica que això va ser la seva solució: estaven cremats de treballar en el ram de l’hostaleria. Volien un canvi i dedicar-se a alguna cosa que ho poguessin fer de gust i s’hi puguin dedicar anys. El seu home, en Miquel ofereix treballs de restauració i de manetes. També arreglen roba. L’Esther es mostra contenta, però es queixa que la gent del poble li costa entrar a mirar, encara que sigui sense comprar. Al poble hi ha una rutina de compra més d’anar per feina. Només quan venen persones de fora, el dia del mercat, per exemple, li entren a badar. Li agradaria que la tònica canviés.
Si amb l’obertura de Can Tonet tornem a tenir flaire de llegums cuits a la Plaça Vella, al carrer Socors ara hi tenim, ben dora al matí, la furgoneta de distribució de peix, amb homes equipats amb granotes, guants i espolsant gel de les caixes. Començant el carrer Socors, trobem una de les botigues més joves del poble: la Peixateria del Mercat. 
La nova peixateria del carrer Socors, un dissabte al matí
El seu responsable, Xavier Roig, ens explica que tenen una xarxa de peixateries per diferents pobles de la comarca. Abans d’obrir aquests establiments, s’havien dedicat a distribuir peix,  des de les llotges a altres peixateries. “Per sortir de la crisis, s’han de fer coses, s’ha d’estar actiu”, ens diu en Xavier. Comprova que la gent li ve a la botiga amb l’expectativa de trobar el peix o el producte de mar que desitja. Defensa que ofereix qualitat a bon preu.
La idea de lluitar contra la crisis amb iniciatives optimistes i positives la retrobem en l’altre negoci acabat d’estrenar-se. La botiga de nutrició ecològica, Nunu, que es troba al mateix carrer Socors, casi davant de la peixateria i a on hi havia l’antic Trabuc. Núria Mas i Albert Hueso porten aquest negoci. La primera ens explica que obrint aquesta botiga aposta per un projecte que li pot reportar bons rèdits de creixement personal, ja que suposa posar-se al capdavant d’un negoci que durant molts anys ha viscut i ha conegut com a dependenta.  
Zona del celler amb les taules pels tasts
El seu xicot, Albert Hueso, s’ocupa del celler de vins ecològics. Tenen un espai per fer degustacions, on també hi organitzaran tastets i inclús exposicions. Núria Mas afirma que la seva especificitat estar en cuidar al màxim la selecció dels productes, atenta als ingredients i a triar els que realment són “naturals”.  De moment és aviat per dir si encaixen amb el públic de Centelles, perquè ara són “la novetat”.
Una mica més amunt del carrer Socors, al lloc on hi havia hagut un videoclub, des de fa un temps curt,s’hi ha instal·lat una botiga de roba que abans estava a la plaça Mossen Xandri.  La botiga es diu Unnati. Qui la porta, Olga Soler ens confirma, que efectivament s’ha tractat d’un trasllat per aprofitar una millor ubicació. També tenen més espai. La resposta de la gent està sent bona. L’Olga confia que valoren que es tracta de roba feta per ells a la seva fàbrica de Mataró, “amb qualitat i al millor preu”.
La roba d’unnati la fabriquen ells mateixos a Mataró
Per tant, en general, sembla que aquestes botigues noves o reubicades estan satisfetes. Però potser estaria bé que tothom conegués millor la seva especificitat. Però anem una mica més lluny: al carrer Jesús, si va obrir fa uns mesos, una escola de yoga i ayurveda.  Es diu Tridosha i ho porta la Marta Bort. El seu cas és el d’una professional que va  canviar la  ciutat pel poble, per continuar fent el mateix i, al mateix temps “oferir un servei que la gent podia necessitar”. Afirma que és l’únic espai de Centelles que ofereix ayurveda i que, si bé de yoga se’n fa a altres espais, a cada lloc es fa diferent.  I en el seu cas, ha ajudat a moltes persones a solucionar mals d’esquena i de la columna. Diu que la gent l’hi ha respost bé i que se sent a gust al seu  espai.
Espai de yoga al carrer Jesús
Amb l’obertura d’aquestes botigues i negocis, Centelles està apostant una mica més pel comerç local.  Està molt bé que s’articuli aquesta alternativa als grans centres comercials o a l’oferta d’altres pobles.  A  Centelles hi hem de poder trobar de tot, sense sortir-ne i amb la naturalitat i qualitat que prometen les botigues que es volen guanyar un renom.  

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: