FINESTRES D’EL TRABUC

“Fem cafés amb passió”
Fotos:  Noèlia Marín
Per celebrar el primer any completat d’exposicions a les finestres d’El Trabuc, hem editat un butlletí en paper especial, de tres folis, que va encapçalat amb aquesta entrevista als responsables de la cafeteria, Toni Riera i Judit Muns. 
Centelles. S’acosta Sant Jordi. Sempre són uns dies especials. Estem a l’abril. Fa més bo. Els dies s’allarguen i s’allargaran encara fins el juny. A la Plaça Major de Centelles és temps de moltes activitats, a més del bullici del dia a dia, del mercat del diumenge i les grans festes de solidaritat, esport i cultura que preparem.
El Trabuc fa dos anys que serveix i continua la seva activitat des dels baixos de Can Domingo. En uns locals que han conegut diversos usos  al llarg de la història del nostre poble. En Josep  Musach aquí hi havia tingut una sala d’exposicions i no fa tant hi guardava encara, les peces de fusta del puzle  del Record Guinness , precisament dedicat al cavaller de la rosa.

Primer pel Cau de  Bruixes del 2014, i al cap d’uns mesos, a l’abril, de forma ja més regular, mes a mes, es van començar a utilitzar les tres finestres del nou Trabuc, com a aparadors i expositors d’obres d’art. Normalment les obres s’han vist des de fora, perqué era una manera de portar l’art al carrer i treure’l dels “cubs blancs” (museus, centres d’art, etc). A vegades els clients  de dintre també en podien gaudir. La ubicació és molt bona per poder presentar obres d’art, de manera ràpida i fresca, amb la mateixa agilitat que els cafès i els entrepans, es preparen i recorren la sala de la cafeteria per arribar a la taula.  Durant aquest any hem après a muntar exposicions a les Finestres del Trabuc i ara toca revisar una mica i agafar forces per tirar endavant. Per això calia obrir aquest butlletí especial parlant amb els responsables d’El Trabuc. Vam trobar adequat el format entrevista, per resoldre la manera de transmetre sobre el paper, una part del seu amor per la feina, per les coses ben fetes i el gust.
Aleix Mataró.-  Quan vau obrir el Trabuc, quina idea de negoci teníeu?
Toni  Riera / Judit Muns.- Vam obrir el Trabuc, el 1997, al carrer Socors. Havíem començat els dos junts amb un bar a La Garriga, el 95. Però vam veure l’oportunitat d’obrir a Centelles, d’on som i on vivim i vam fer els passos per obrir a aquí. Primer fèiem brasa, dinars, cafès. De tot. Però a partir del 2002, vam reorientar el negoci i ens hem dedicat, des d’aleshores a cafeteria. Aquell any va venir al món, en Gil, i vam  decidir  que, encara que no guanyéssim tants diners, ens estimàvem més poder compaginar la vida familiar amb la feina. Quan vam obrir i després en altres moments, hem fet coses diferents: a darrera la barra no hi ha hagut mai les begudes alcohòliques a primera vista. Vam treure la màquina escurabutxaques. I de mica en mica hem anat especialitzant-nos a servir productes distingits. A més de servir cafès, i d’aprendre bé a servir-los –fa quinze anys fèiem ja els dibuixos sobre la crema del cafè-, i a conèixer els diferents tipus, servim cerveses artesanes, tes, xocolates, etc. Ara, des de fa uns anys, oferim un vermut els diumenges, que està tenint molt èxit. El tema del vermut s’està recuperant i ara és “trending topic”,  a Barcelona.
A.M.-  Quants llocs ha tingut el Trabuc? Perquè el canvi?

T.R./J.M.- El primer lloc on vam obrir El Trabuc –c/ Socors-, hi vam estar des del 1997 fins el 2013. Des de fa temps que vèiem que necessitàvem créixer i havíem comentat amb la immobiliària que hi havia on som ara, que si mai quedava lliure el local, que ens avisessin. .Els anys van anar passant i el 2013, els de la immobiliària van decidir  tancar i vam fer el pas: ara estem, també al carrer Socors, però donem a la Plaça Major. Ocupem un immoble, patrimoni del poble, com és Can Domingo. Estem molt ben situats.  Molt millor en tot. El nostre desig és continuar oferint cafeteria, esmorzars, entrepans, tes, cerveses i cerveses artesanes, gelats, etc. El servei del cafè dóna per a molt. Creiem que si et dediques als cafès, no t’has de dedicar a servir dinars o sopars, perquè  cada cosa vol molta dedicació i ja ens dediquem al nostre àmbit. Segons la terminologia més tècnica, de la gent que posem i servim el cafè se’n diuen “averistes”. Servir cafés, és una passió.
A.M.-  Què us sembla l’ús  “artístic” de les vostres “Finestres”?
T.R./J.M.- Ens agrada molt que s’aprofitin les finestres per ajudar als artistes a donar a  conèixer el seu treball. És una sorpresa, el fet, que el dia que es canvia l’exposició, l’endemà ja hi ha gent que està al cas i s’atura a veure què hi hem posat. No podem  dir si per això ens entre més gent, però sí que si entra, es presta més a demanar informació sobre les obres penjades o el seu autor.  Troben a faltar el butlletí , quan el  demanen i no n’hi ha o no està a punt.
A.M.-  Que feríeu o fareu de nou?
T.R./J.M.- Un tema que a vegades hem plantejat però que veiem molt difícil, per qüestions administratives, és millorar la terrassa. Sigui perquè la gent continua fumant o per altres coses, a la gent li agrada estar al carrer i fer vida a fora. Però quan fa fred, no podem tenir estufes, perquè representen una despesa energètica molt gran. Ens agradaria poder muntar una terrassa, amb pèrgoles o amb un tipus d’estructura semi-tancada, com es fa a altres llocs, com Barcelona. No ens faria res que l’Ajuntament decidís uns estàndards per homogeneitzar i poder generalitzar aquest tipus de terrassa a la plaça i altres llocs. Però han de fer la llei  per arreglar legislativament el tipus de  terrassa que hi ha d’haver a Centelles, per permetre’ns fer coses i oferir un major servei. Segons què fas, t’ho fan treure de seguida, però no hi ha una norma clara. Cadascú, ara, va per lliure.  De moment, però estem molt contents de com va anant tot. Havent fet el canvi de lloc, en moments de  crisis, les coses han tingut una recepció bona per part dels clients. Som parella des de fa vint-i-vuit anys  junts i treballant junts tot el dia. Fem la feina de gust. El Trabuc aviat farà 20 anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: