DEBAT: ELECCIONS MUNICIPALS – CENTELLES 2015

Els candidats a l’alcaldia dialoguen al voltant d’una pintura de Francesc Artigau

Totes les fotos: Noèlia Marín / Aleix Art
D’esquerra a dreta, Isabel Matas (CIU), Miquel Arisa (PSC) i Alfons Giol (ARA JUNTS), en el moment en que
veien per primer cop, la pintura que havien de comentar i fer servir per desgranar els seus plantejaments polítics.
Centelles. Fa uns mesos vam entrevistar a varis agents de l’activitat política del nostre municipi, per saber què pensaven sobre polítiques culturals, a nivell centellenc. Cara a les properes eleccions municipals de finals de maig, es va fer necessari cercar l’oportunitat per refrescar la memòria i actualitzar informacions, en vistes de la confecció de llistes, amb cares conegudes i de noves. És per això que, en nom d’aquest blog, ens vam dirigir a les tres candidatures que ja sabíem que es presentarien per proposar-els-hi fer un debat-entrevista amb tots tres junts. Tant el candidat que cerca la reelecció, Miquel Arisa, del PSC, com la candidata, Isabel Matas, de CIU; com el flamant candidat d’ARA JUNTS PER CENTELLES, Alfons Giol es van avenir a participar d’aquesta iniciativa.
N.M.
Els tres candidats, durant el debat, amb la pintura
de Francesc  Artigau, de l’any 1962, al fons.
El format els hi va semblar interessant: vam proposar de comentar una pintura, a partir de la qual se’n podrien extreure molts arguments per explicar els seus posicionaments sobre diferents aspectes de la política local. Parteixen d’una pintura, per arribar a qualsevol aspecte i conclusió. L’obra que tenia in-mente, no els hi vam rebel·lar, però sí que sabien que seria de tema social, i que se’n va anar a buscar una expressament, que anava de perla per abordar continguts exposats de forma clara.
Gràcies a la predisposició de candidats i també de l’artista, vam anar a buscar l’obra a Barcelona, i el dimecres 29 de maig, al vespre, els tres candidats, acompanyats d’alguns companys d’equip es van reunir amb l’equip del blog, per analitzar l’obra i sobretot, per a través d’ella poder nosaltres esbrinar què pensen i quin caràcter personal destil·len, a l’hora de defensar els posicionaments que haurien de desplegar si tinguessin l’alcaldia a les seves mans. La reunió es va fer en un lloc discret, apartat, per afavorir un ambient tranquil i neutral. L’experiència en part s’inspirava en una escena del film “El somriure de la Monalisa”, en que la professora interpretada per Julia Roberts, mostra a les seves alumnes, en un vell magatzem i com d’amagat, una pintura de Jackson Pollock. A Centelles hem fet una versió d’aquesta escena, però amb una pintura de Francesc Artigau, del 1962. El local no va ser ni un magatzem, ni una antiga fàbrica, sino una petita caseta, al costat de l’escorxador. El nom del lloc no afavoria massa als ànims, però fa anys que aquell racó ha perdut l’ús i a altres llocs, com a Madrid, del “matadero” n’han fet centres culturals.
N.M.

Tot i tractar-se de “rivals” en l’arena política, en el 
debat es va experimentar un bon ambient i moments simpàtics
entre ells, com els que recorden veïns de temps passats.
L’artista del que se’n va sol·licitar una obra és Francesc Artigau, pintor professional, de Barcelona. Ha tingut una vinculació important amb Centelles, com a resident ocasional i també col·laborant amb exposicions i altres afers. En el blog Aleix Art li hem dedicat varis articles.
La resta de detalls sobre l’obra deixarem ara que les expliquin els candidats i també el moderador, així l’oient –el debat és un àudio, com a la ràdio-, farà el mateix procés. D’aquí uns dies ja publicarem un altre article més complet dedicat a aquesta pintura del 1962 d’Artigau i aprofitarem per parlar d’altres projectes nous de l’entranyable artista.
El debat vol ser una eina útil per afavorir la reflexió i el coneixement sobre els candidats centellencs. Sense inclinar-me per ningú, sí que vull manifestar la bona impressió que em van causar tots tres. No ens són pas desconeguts. Però va ser un plaer compartir l’entrevista-debat amb ells, ja que en tot moment, cadascú amb els seus posicionaments, van mostrar un bon tarannà i amabilitat, entre ells. I també un bon  sentit de la professionalitat com a polítics i persones coneixedores de Centelles i la vida dels ajuntaments. Per tant, d’entrada, crec que com a mínim, els candidats estan a l’altura. Però això és una opinió i ara toca fer-vos-la vostra, escoltant aquest debat i incorporant altres documents i informacions en endavant.

Cliqueu aquí: ENLLAÇ A L’ÀUDIO-VÍDEO

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: