FINESTRES D’EL TRABUC

Lliçons d’història i d’art

Tere Roma exposa els dibuixos dels calendaris a El Trabuc

A.M.
Centelles. Hi ha coses que es queden al record i d’altres que no.  Per exemple, no recordo quantes assignatures o totes les matèries vaig fer sota el mestratge de la Tere Roma, a l’Escola Sagrats Cors. Però sí que recordo que va ser amb ella de qui vaig escoltar les primeres lliçons series d’història. Ja no fèiem “socials”. Sino que ja posàvem dates i fèiem una cadena de fets: les coses adquirien una dimensió molt més humana, assequible i també comprensible. Això sí que era interessant! Amb la Tere també vam fer dibuix i plàstica. I ja aleshores, de la Tere vam saber que hi havia professors, que darrera seu podien tenir una carrera o etapa artística, que l’educació, havia deixat com en segon terme.
Fa setze anys (1999)  la Tere Roma va començar a fer la il·lustració dels calendaris que publica l’Ajuntament. Sempre són de taula, en forma de “toblerone”. Primer eren de plàstic, ara jo són d’un tipus de cartró. Sembla que l’equip municipal va recórrer a la Tere, perquè aleshores, ella havia passat a dirigir l’Escola Municipal de Dibuix.  Efectivament ens situem en els anys 1998-99, en que en Josep Musach es va enretirar de professor de l’Escola. Uns pocs anys després agafaria el relleu en David Casals, que encara continua. Aquests han estat de moment els tres professors titulars de l’Escola de Dibuix, si bé encara podríem afegir a la Margarida Musach, que algun cop havia substituït al seu pare, i que també, a la dècada dels 90, teníem de professora de plàstica a l’Institut Pere Barnils.
A.M.
La Tere Roma ens explica que per fer els dibuixos, primer havien de ser com en dues tintes, per adequar-se als resultats cromàtics que admetien els calendaris de plàstic. Però més cap aquí ho van millorar. El fet és que darrerament, com a mínim els quatre últims dibuixos són d’una qualitat molt millor.  A més de tenir més color estan molt més ben plantejats i acabats. Per exemple el dibuix per a l’Aplec o el mateix de l’Escola, tenen com un major nivell de dificultat i ambició, alhora d’explicar espais i ambients que tots els centellencs coneixem de primera mà. La Tere ens explica que normalment són els de l’Ajuntament qui li diuen el tema que toca. Ella després ho esbossa i fa el dibuix definitiu, que moltes vegades inclou com un mostrari de colors, per suggerir els tons addients per la part informativa del calendari. La tasca de la Tere per tant, inclou tant el dibuix com el resultat estètic del porta dies.
A.M.
Per plantejar l’exposició al Trabuc, ens va atrapar la qualitat dels darrers dibuixos. Però al revisar els anteriors ens adonem que el dibuix original és cent elles millor que el que permet l’enginyeria del plàstic: en  els que tenen un plantejament més bicolor, hi trobem recursos de veladures i aiguades atmosfèriques de tons grocs i lluminosos que resulten molt càlids. La Tere a més té ull i recursos per representar llocs comuns, com la Plaça Major, amb els músics;  o l’escultura de Cerdà de l’entrada del poble.  En aquest cas va fer servir un  collage per apropar-se millor a la filamenta  metàl·lica del prohom representat amb acer per Jordi Díez. La Tere  Roma utilitza sovint matèria aquarel·lable o similar. Per exemple, aplica una espècia de pastel que es pot aigualir. Em sembla que també utilitza gouache (com dèiem de Josep Obiols, en un post al blog).
Per penjar els dibuixos a les Finestres d’El Trabuc, hem fet una selecció de vuit. A la finestra petita, podeu veure el dibuix d’enguany. Tots els  que formen la mostra, són els dibuixos originals i que la Tere va donar per bons, per fer els calendaris. A les altres dues finestres hi ha una selecció representativa dels setze anys, amb dibuixos interessants en sí i també pel tema: els 50 anys dels gegants, la plaça Major arreglada, etc. Alguna hora es podria fer una exposició de racons comuns pintats pels artistes, a Centelles. A la  paret interior s’hi pot veure un altre dibuix matèric i de tema nocturn: la parròquia des de la Pista, amb una Lluna ben màgica a dalt. La Tere Roma també forma part de la Comissió del Marçó Vell. Aquest 13 de juny, mateix inauguren l’exposició de trofeu, al guanyador del  Premi Centelles 2014, Javier Pretel.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: