JORDI SARRATE A BADALONA

Artista entre poetes
Aleix Art
Detall del sector dedicat a “La Fàbrica”, amb els tapissos.
Badalona/ Centelles. Estem acostumats a que quan en Jordi Sarrate fa una exposició,  els primers destinataris som els de Centelles. Però a vegades, aquest artista, un dels veterans de la creació artística de la falda del Puigsagordi,  fa incursions a altres llocs. Perquè la seva acció no es circumscriu només  a casa nostra. Últimament ens havia habituat a passar emails d’activitats amb uns col·legues de Molins de Rei. Aquesta dinàmica ha portat també la visita a Centelles de col·legues del Baix Llobregat, com en Toni Moreno, fa ben poc.
És a Badalona on ara hi trobem una bona finestra expositiva dedicada a Sarrate. La història es diu  “Mar de poetes”.  Perquè ja hi ha qui ha vist que la seva tasca ha tingut una incidència més àmplia i en el context de relacionar art i literatura ell és un bon representant. A l’Espai Betúlia el comissari és en Víctor Suñol. El poeta vigatà i durant molts anys capità de l’Associació de les AAC’s de Vic ha comissariat una exposició amb el material de Sarrate dedicat a poetes (una proposta similar ja es va veure a Vic mateix). A Centelles ja coneixem la Col·lecció El Bordiol i la relació que aquests llibres de Sarrate han tingut amb grans poetes dels Països Catalans, com Miquel Marti i Pol, Miquel Bauçà, Joan Vinyoli,  Vicent Andrés Estellés i Miquel Desclot. Precisament l’ull de Sunyol es fixa en quina relació i en quines derivades han tingut els diferents poemes. D’entrada, més enllà de cada tiratge, cada aproximació poètica ha incentivat al Jordi Sarrate generar un corpus il·lustratiu. I a  vegades, de manera paral·lela hi ha hagut activitats com presentacions teatralitzades, algunes de les quals prou importants. I en molts casos Centelles hi surt pel mig. I aquí, és on hi trobem referències a “La Fàbrica” de Miquel Martí i Pol o a “L’Abelone” de Vinyoli en que, a més d’espais, també hi ha referències als actors i rapsodes que hi han col·laborat.
 El que tampoc passa desapercebut i que Sunyol  destaca ja en el primer text de sala és que darrera cada “Bordiol” Sarrate ha anat bordant un contacte directa i personal amb cada poeta. L’obra exposada a Betúlia, és fruit d’una gran complicitat entre l’artista i entre poetes que actualment són estimats per tothom.
A.A.
Ullada a l’estructura espai però també als papers penjats
amb la intervenció dedicada a la poesia d’Estellés
L’Espai Betúlia està situat en el lloc d’una antiga fàbrica tèxtil de Badalona. No us se dir amb exactitud què han conservat i què han fet de nou. Però l’arquitectura visible és una passada: la meitat de l’espai és una biblioteca i l’altra disposa de l’espai expositiu, tallers i un auditori. El dia que hi vaig anar –divendres passat a la tarda-, hi feien la presentació d’un llibre de poesia. L’autora llegia poemes i al final la gent demanava qüestions sobre el procés creatiu. A poc a poc,  i sense fer soroll, vaig anar mirant l’exposició de Sarrate.  Vàries vegades: perquè d’entrada es veuen les pintures i els gravats tan familiars: la gran pintura blava amb els trossos de mirallets, les sèries noves i darreres per a Vinyoli –amb les planxes de pneumàtic o l’home penjat- i sobretot els linòleums –amb les planxes “enguixades”- de la “Fàbrica”. Al mig hi ha un senyor biombo amb els collages i “objectes trobats” que Sarrate va anar reunint per fer “El Bordiol” per a Desclot: amb el “martí mocós”  fossilitzat, la bossa de la Sirena i multitud de material  perenne i caduc, que l’artista centellenc va anar fent servir per descriure  els poemes.
Això i tota l’exposició són també  apèndix i a vegades inicis de recorreguts per a les distintes etapes creatives.  El Cançoner amb la Pilar Cabot i en Jordi Domènech –que no hi és-, són de la mateixa època. Però això o l’aproximació a  Espriu, a través d’El Tarot  o els homenatges més propers a Palau i Fabra, han quedat aparcades, perquè el fil conductor són els Bordiol i en una carrera de tants anys, no hi pot pas ser tot.

Bon lloc

A.A.
L’Espai Betúlia és discret per fora.  Per dintre val la pena.
Però en canvi sí que, dintre de la selecció, hi ha peces que desconeixia i que no se fins i tot si pels “centellencs de tota la vida”, seran noves: hi ha tres tapissos vinculats amb “La Fàbrica”. En un d’ells, a part de la paciència en el motiu teixit, hi ha puntades amb noms. Em  criden l’atenció dos: Rosa Pous  i Magadelena Parés. També hi ha l’obra d’il·lustració i El Bordiol preparat en relació a la poesia de Vicens Andrés Estellés. La presència d’aquesta mà literària permet relacionar directament Sarrate  amb Ovidi Montllor, ja que era el seu poeta de calaixera (igual que Espriu, per Raimon, per exemple).  I també el  treball il·lustratiu m’era desconegut:  papers vegetals en  els  que Sarrate hi ha dibuixat l’estructura geomètrica del joc de la “xarranca”. I a vegades també hi ha la forma com d’un paper doblat com un sobre,  amb les puntes cap al mig. Dintre de les estructures,  Sarrate hi va fer intervencions.  A més, en aquest cas, en que Sarrate, a més busca persones que presentin  els seus llibres d’art, el prologista és Jordi Sarsanedas, prou vinculat amb Badalona. En resum: la proposta  de Sunyol sobre l’obra de Sarrate, val la pena.  I és, si no un pretext magnífic  per conèixer el continent. L’Espai Betúlia ocupa l’antic espai de l’empresa Casacuberta i es troba al carrer Enric Borràs de Badalona. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: