TORNEM AMB ELS COLORS

Pretel  this afternoon

A.A.
Part de les pintures dels alumnes de l’EPA. L’exposició
dedicada al color es pot  veure fins el proper diumenge.
Centelles. Sigui com sigui els dies han continuat el seu pas impecable i la Crònica s’ha quedat aturada al 26 de juny!  Amb Sarrate  a Badalona. No és pas que quedessim tant esturats o no hi hagi més ganes d’escriure, ni coses noves que hagin passat. Però el temps apte per dedicar-se a aquests afers de reporter, s’han aprimat i el teclatejat s’ha de deixar per moments més residuals. Al blog  Aleix Art sí que hi ha hagut més assiduïtat, però també hi ha dos o tres temes que s’han quedat parats en el temps. La que encara es pot salvar és un resum sobre el taller d’estampació que vam fer el dissabte de la fira de la Ratafia. Volia descriure una mica com havia anat i tinc estampes dels nens per fotografiar i tot. Però no hi ha prou temps.  
També hi ha exposicions  a la capella i al Marçó que van passant. Crec que aquesta tarda sortiré de casa per veure, definitivament, l’exposició del Xavier Pretel al Marçó.  Però sincerament em fa mandra! Però, ara que  ho penso, podria aprofitar per visitar el pis de dalt i revisar antics P.C…
A la Capella de Jesús ara és temps per les exposicions dels  tallers d’art i de l’Escola d’Adults dedicats a la creativitat. L’altra dia pensava que a l’Epa s’hi fan molts  cursos i tallers, però que els “artistes” són els que tenen una visibilitat major.  No sabem res dels finals de curs dels que  fan informàtica o anglès o algun curs curiós… Encara que les pretensions siguin diferents, trobo que no estaria per demés que els finals de curs fossin més transversals i que per exemple, els  d’anglès oferissin com visites guiades o xerrades per practicar paraules i gramàtiques en un context il·lustratiu com és el de la Capella. O que els d’informàtica s’ocupessin de coses com fer  els cartells, publicitar-ho tot per les xarxes, fer un catàleg on-line, qui sap…. O que pels els artistes un any el tema fos l’escola en sí mateixa i el seu capital humà i sapencial.

Eco de l’eco

Aquesta transversalitat és la que m’agradaria orquestrar dintre la Col·lectiva Aleix Art’15 que s’inaugura el dia 25 de juliol. Recordem, el tema és l’ecologia humana. Falta poquet i el què és el treball dels artistes, em consta que esta a punt de passar a la sala d’espera prèvia a muntar l’exposició. També hi ha una sèrie d’activitats paral·leles previstes, com dansa . Però hi ha una part de tertúlies i xerrades que m’agradaria que fos una altra pota vertebradora de l’exposició. Precisament per fer visibles les relacions de l’home amb la naturalesa i les mancances o millores que caldria enfocar per poder continuar la nostra estada amb salut en aquest gran planeta. Aquesta pota s’està ja formant i només falta que quan els dies d’exposició es dispari, la gent respongui i s’animi  a seguir les trobades de diàleg.  Sino a dintre,  crec que les escales de la capella serien com un bon auditori.
 L’exposició del blog es començarà muntarà a partir del 20 de juliol. Segurament aquell dia, però, just hi haurà els professors i alumnes de l’Escola d’Adults que desmuntaran la mostra dels pintors i els ceramistes. Uns i altres, cara aquest punt i final  del curs, han treballat de forma comuna el tema del color. El tema és una mica ambigu perquè en aquests terrenys plàstics tot té alguna tonalitat. I el tema estava en veure com es potenciava i centrava. En el cas dels pintors veiem que tant hi ha qui ha destacat uns tons en concret o ha com estampat  la paleta a la tela, com qui ha cercat o fet un exercici de complementarietats, jugant amb els colors primaris i els complementaris. Les pintures d’Antoni Codina, Miquel Matavacas, Martín, Ramona Ruvireta i Rosa Fontseca crec que són les més ben plantejades, treballades i acabades. Les altres més o menys, tant podrien ser en aquesta exposició com en un altre de qualsevol altre tema.
A.A.
Conjunt de les casetes de color de ceràmica. Una presència
potser massa discreta dels artistes del  fang, aquest final de curs.
En quan als de ceràmica hem sap greu haver d’escriure que, en general, ho trobo pobre. A part de que a nivell de volum de l’espai, resulta una presència discreta, trobo que la idea de fer cases per aplicar-hi el color, s’ha basat massa en unes formes típiques, repetitives  i també no tots han aplicat esmalt de color sobre el fang, tal i com s’havia demanat. Evidentment la  llibertat creativa no es pot condicionar, però com a peça vam entendre que era un exercici especial per aplicar el color sobre al fang, que alguns vam respectar i en d’altres al final el compromís s’ha acabat fonent i oblidant.  En les obres tipus encàrrec  trobo que està bé que l’artista s’ho prengui com un exercici d’estil per resoldre els requisits concrets, tots els que es demanen, per complir.  Si en manquen és com  un menyspreu als desitjos del comitent i aleshores, personalment. D’alguna manera les expectatives es poden igualar, superar o provocar un disgust. En la història hi ha obres mestres en totes aquestes variables, però crec que te més valor final, l’obra de qui dintre els seus límits ha sabut assumir i combinar tots els ingredients necessaris. És igual que sigui pintura, ceràmica o unes sabates.
Per cert, dijous hi va haver reunió per engegar una nova edició dels Estudis Oberts cara els dies de la Festa Major. Serà el cap de setmana darrer d’agost, fins el dia 1 de setembre, Sant Llop. Participaran David Casals, Marta Postico, Jordi Sarrate, Pere Mas i Aleix Mataró. Només obrirem els tallers. No es prepara cap exposició especial, si bé sembla que tots participarem d’una iniciativa més ambiciosa dedicada a homenatjar a Idelfons  Cerdà, pels dos-cents anys del seu naixement a la seva casa pairal. I que aquesta obra “cerdaniana” podrà ser la  que els visitants dels estudis, trobin en preparació en els distints espais creatius.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: