EXPOSICIONS A LA GARRIGA I LES FRANQUESES (I)

Fotògrafs a la recerca dels origens
L’agenda torna a activar-se. Primer a la fundació Fornells-Pla de La Garriga, van inaugurar una exposició amb l’obra en curs de tres fotògrafs joves:  Joan Teixidor, Esteban Lahoz i Viktor Kostenko. El nexe no és pas La Garriga –només el darrer hi ha viscut-, sino que treballen amb tecnologia analògica i química pura. La galeria Artemisia dinamitza la cultura de Corró d’Avall amb la inauguració d’una individual amb obra ultimada per Mia Martí. Fusió de materials i processos en terrenys de la poètica del color pur.
La Garriga. La pintura va perdre el seu valor de representació manual, quan la fotografia es va apropiar de representar la realitat, de manera més directe. Ara podríem dir, amb mala llet,  que la pintura persisteix, més o menys amb les mateixes tècniques mil·lenàries, mentre la fotografia ha perdut la seva naturalesa artesanal, per esdevenir tant sols un acte mecànic, digital. Ara tothom pot tirar fotografies. La pintura encara és un saber que precisa de mans especialitzades. Els fotògrafs “analògics”, estan en extinció, perquè els seus productes també es van deixant de fabricar. Però els que persisteixen són encara persones que compten amb el seu propi laboratori i controlen bé tot el procés com grans alquimistes. El cas és que la màgia de la fotografia encisa gent jove. I una  mostra d’això  és l’exposició de tres treballs a la sala de la Fundació Fornells-Pla i Conxa Sisquella, a La Garriga.  Fins el 25 d’octubre al carrer Calàbria, 208.

Aleix Art
Aspecta del treball de Joan Teixidor, ben fotogràfic i ben proper al gravat més experimental


Joan Teixidor, fill de Barcelona, treballa a La Garrotxa on té el seu laboratori-taller. Diu que es troba al mig del bosc i que per això és fàcil que la matèria natural entri a les seves imatges. El treball  que presenta a La  Garriga es base en els processos més primaris de la fotografia: amb l’acció dels líquids, amb la càmera fosca i matèries,  transmet textures i clarobscurs directament sobre paper sensible a la llum. No hi ha càmera, ni rodet. Paper sensible i palangana amb líquids i estris a mà per crear: es veu que passava un rat-panat per l’habitació, el Joan el va engrapar, i el va tirar dintre el coci. El mamífer assustat, va fugir volant, però la seva empremta va quedar registrada sobre el paper preparat. Els seus “papers fotogràfics” són com monotips. No hi ha possibilitat de còpia. Però fa exercicis com projectar el so,  sobre la solució líquida, perquè el paper capti la vibració resultant: el so, que es transmet pels líquids, bé a de tenir una projecció física. El resultat és com el d’una xarxa. Les imatges sempre són de tons negres, blancs i intermedis.  
Els més joves
Esteban Lahoz treballa amb màquines més sofisticades i que fan  negatius quadrats. Crec que és d’aquestes  càmeres que es mira per sobre.  L’hi interessa subratllar la interacció de l’home amb la naturalesa i cerca paisatges de caire “prehistòric” o en que l’entorn domina. Inclús ell mateix es posa amb pilotes, com a protagonista. No se si la càmera té disparador automàtic. Lahoz és de Saragossa. Tant cerca els paisatges, com trobo paisatges que s’inscriuen en aquesta sèrie que ha denominat “Subtròpic”. Lahoz té formació d’artista de Belles Arts i el seu treball va carregat del discurs i el tema que els artistes són menats de cercar, lliurement, per reflectir el seu jo.

Viktor Kostenko és el fotógraf més jove de la tria. Veí de fa uns anys, de La Garriga, prové d’Odessa, a Ucraïna. Des del 2009 que amb una càmera analògica s’ha anat aficionant a capturar escenes que troba per aquí, que li recorden el  seu país d’origen. Imatges fredes, desangelades o d’un context estrany. La fotografia, al cap i a la fi, és també un mitjà d’expressió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: