EXPOSICIONS A LA GARRIGA I LES FRANQUESES (II)

Mía Martí, fusiona pintura i imatges a Artemisia


Activitats paral·leles: tant l’exposició de La Garriga com la que ara descriurem de Corro d’Avall,van acompanyades d’activitats complementàries: A la Fornells-Plà, diumenge 13, els tres fotògrafs comentaran les obres de l’exposició i el diumenge 20, es farà un taller de fotogrames directes o rayogrames, a càrrec de Can Xic. Per joves i adults. 3€. A la galeria Artemisia, Mia Martí explicarà la seva obra, el proper dissabte, 26 de setembre.
Corró d’Avall.  La falta  de perspectiva nostra limita saber si una artista com la Mía Martí,  té ja un estil reconeixible, tal i com ella mateixa assumeix,  fent seves les observacions de Rosa Ferrer. La galerista, convidada per la responsable d’Artemisia, Cristina Requena, havia estat qui havia acollit a Martí, a l’antiga galeria “El Quatre” de Granollers. Abans de traslladar-se a Barcelona, havien col·laborat en dotar d’oportunitats als artistes joves de la comarca. Mía Martí formava part del projecte “Incívics” i segons ella mateixa va comentar, va ser fitxada sent la primera artista de direcció clarament abstracte de la sala d’art.
No podem parlar de l’estil del passat. Però sí de que l’obra és amable i transmet energia positiva i de que tècnicament els recursos estan molt ben resolts: treballa l’acrílic amb una solució aquosa i hi barreja altres materials per alterar el resultat. La superfície pintada brilla com si tingués purpurina, perquè aplica un material especial en la preparació. Treballa de clars a foscos, superposant capes i faixes cromàtiques. M’encanta quan un color passa per sobre l’altre i com treballa els espais més amplis, perquè no s’avorreixin sols, fent com ditades o modulant el to. Treballa sobre tela, però també enganxa fusta o altres robes i a partir d’un color inicial va sumant capes fins a construir un entorn atmosfèric. Rothko anava  per un altre cantó però  deu tenir en compte els seus passos des del Cel. Els colors són vius i de qualitats materials. En les obres que presenta, sobre algunes formes suggerides per la pintura hi aplica línea de tinta, com per intentar suggerir una forma més clara, però sense arribar a definir res. No ens sembla important que les obres tinguin un origen en un espai concret, sinó més aviat a la ment i la  imaginació. 


Fusió de material

La sèrie de pintures, que es presenten a Artemisia, estan unides pel leitmotiv d’unes estampes de paper enganxades, que estan tan ben encolades que deixen entreveure el fons anterior. Les estampes inicialment són gravats a l’aiguafort.  La imatge del gravat acusa l’accent abstracte però amb un motiu de caire lineal. Sempre realitat interior.
Les obres que comentem són de format mitjà. Però també n’hi ha unes altres de format més petit que enlloc de gravats, tenen enganxades fotografies. En aquestes imatges, la intervenció sobre el paper, passa cap el suport inferior de base, i deixa un rastre de la idea abstracte i les sensacions que l’artista detecta en l’objectiu de la càmera. Aquest mateix recurs de relacionar fotografia amb interpretació abstracte està en la base del llibre d’artista que la Mía ha acabat per presentar en aquesta individual.  En general, el tema i els colors estan molt ben definits. Es veu bé que forma part d’un treball elaborat i experimentat. I em costa creure que en treballs anteriors i futurs, l’artista no cerqui reptes nous, assumint nous riscos.


Llançà es prepara per acollir el simposi internacional d’aquarel·listes.

Centelles. Des del dimarts, 15, fins el diumenge, es celebra el 18è Simposi Internacional d’aquarel·la. Es fa a Llançà. Sota els auspicis de l’European Confederation of Watercolour Societies, la cita catalana està preparada per l’Associació d’Aquarel·listes de Catalunya. Durant cinc dies es faran tallers, demostracions i visites culturals i per pintar. Els tallers seran conduïts per aquaral·listes avançats: Rosa Permanyer, Joan Coch, Jordà Vitó i Anet Duncan. Es faran demostracions dels pinzells Escoda i també d’elaboració de paper artesanal.
Visites culturals i pictòriques a Barcelona (Picasso, Sagrada Família), Cadaquès i al Museu Dalí de Figueres.  Rosa Permanyer, que és una de les organitzadores i farà tallers de “gyotaku” va indicar que ja sabien de més d’un centenar d’inscrits. Fins a l’octubre també es podrà visitar una exposició d’aquarel·les al Museu de l’Aquarel·la, ubicat a la mateixa vila marinera de l’Empordà, que guarda el fons del gran artista de la pintura d’aigua, J. Martínez Lozano. Més informació a http://agrupsquarel.blogspot.com.es
La mateixa artista, que viu a Caldes de Montbuí, també ens va aclarir que aquest any no es fa la Mostra Internacional d’Art Urbà a la vila termal. Els responsables del MIAU volen reflexionar per adoptar un nou format, en el futur. Això vol dir que el projecte no l’han enterrat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: