FUENSANTA EXPOSA A EL MANUBRI

El dibuix de l’ànima
Plató des del seu olimp deu estar content perquè encara hi ha persones que reconeixen la seva ànima en les coses que fan o produeixen. Però de quí és l’ànima i el què fa?
FO – Aleix Art
Detall d’un dels dibuixos de FO. Es tracta d’un tipus
de treball que s’ha de mirar. Passejar la mirada com
si fos un conte o un paisatge. No es pot reduir
a dibuix decoratiu. No és això i no cal que ho sigui.
Vic/ Centelles. Fa dies que esperàvem la cita de Fuensanta Ocaña a El Manubri de Vic. El local de menjar bo i lleuger, i begudes d’hores nocturnes és des de la  setmana passada mur per la primera exposició de dibuixos de Fuensanta, que coneixem també amb el nom artístic de FO i potser ja havíem parlat en aquest blog arrel d’un duet musical amb Joan Carles Parellada. Fo ens va dir que havia començat a dibuixar. Que de la mà, com si dibuixés sola, tan sols deixant anar l’instint, sortien dibuixos. Primer ho feia en  llibretes qualsevol. Després va venir la idea de l’exposició. I aquí la cosa es va sufisticar una mica: paper cartolina negre i retolador daurat. També ha provat altres fons i tons, com el negre sobre pistatxo. Però la sèrie que arriba a El Manubrí  (Sta Joaquima de Vedruna, 3,  Vic), i que per nosaltres casi és l’única seva carta de presentació  és la col·lecció de ben bé una vintena de negres-daurats. Allà hi podem veure el que l’artista presenta com “l’anima de Fo”. “Fo’s soul”, segons resa el títol.
La proposta és  impressionant: de la mà intuïtiva de Fo, surten una sèrie de filigranes de tarannà orgànic. A vegades semblen pètals o ales de papallones. Però sobretot són línies continues que es generen i generen conjunts d’una gran complexitat i una gran bellesa. Formes que es van repetint i van variant, evolucionant. Fuensanta, quan si posa, no té pressa i acaba cosint entre sí les línies, amb ratlles, com dotant del conjunt d’un major refinament estructural.
Ens reunim amb Fo al mateix Manubrí per parlar més  bé de com enfoca el  seu treball: dibuixa molt sovint, en un racó còmode de casa seva.  Fa els dibuixos, a vegades els acaba. A vegades necessita més d’una sessió. Però quan posa el retolador sobre el paper, diu que es deixa anar, no para de delinear. No fa errors i no ha esborrat res ni ha estripat cap dibuix. 
Primer van ser els dibuixos. Després van venir idees per fer les tapes de les guitarres que construeix en Joan Carles Parellada. Luthier professional, ha trobat en els dissenys personalitzats per la Fo, una originalíssima via per acabar les guitarres amb dissenys espectaculars. Aquí el joc cromàtic també és més variat, i sempre ens roba el cor la guitarra elèctrica de fons pistatxo amb la filigrana de la Fo, que com ja hem esmentat, primer va ser una intuïció de l’artista sobre paper. Algunes de les guitarres personalitzades per Fo també es mostren a El Manubri. 
Els dibuixus intuitius de la Fo tenen  un valor genuí. I dintre del seu desenvolupament espontani, consten d’un sentit de l’ordre, la composició, el ritme. Fo no té una formació específica de dibuixant, ni artística plàstica. Però ha trobat en aquest canal una font d’expressió que li sorprèn a  ella mateixa. “Com puc ser capaç de fer això tant bonic?”,  ens diu.
 Especulació

Si aquest tipus de dibuix és fruit de la intuïció i escapa de debó al control de la raó i els sentiments i no persegueix res més que el gaudi –i no vol ni ser bonic, ni perfecte o concret-, no és raonable pensar que de fet, tothom que en tingui ganes pot fer el mateix tipus de dibuix? Tots tenim intuïció. I és clar que sí! De fet resulta que si entreu a Google i poseu “intuitive drawing”, i mireu  per les imatges surten diversos tipus de dibuix, alguns amb color o d’altres direccions, però també alguns amb la mateixa sintonia que els de la Fo. Aleshores, potser del que estem parlant és com d’un “estil natural” de dibuix.  El dibuix que es necessita per dibuixar una flor o un retrat, precisa d’una formació, d’un raonament i d’un gust. Però aquest  no i, teòricament, el resultat és atzarós i gratuït. Potser si que és el dibuix que pot fer l’ànima, per si sola, sense el control del cos i la ment. En qualsevol cas, l’ànima de la FO ha vist bé les Idees. Adjuntem enllaç a un vídeo preparat per explicar la nova faceta de Fo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: