LLIBRE D’ARTISTES

Visita alternativa a La Garriga


Aleix Art

La Garriga/ Centelles. Com a gent de poble tenim moltes coses a explicar de la nostra vila. Visions diferents de les que trobaríem en una guia oficial. Ara no us se dir si Cicerone seguia una ruta políticament marcada, per Roma. Però en  qualsevol cas, el que un espera, quan diposita la seva confiança en un guia o en una guia, és que li ofereix-hi una bona visita i li desvetlli els secrets i l’ànima del lloc.

La idea dels autors de La Guia Calidoscòpica de La Garriga van una mica per oferir una visió alternativa i ensenyar el seu poble d’una manera feta més a partir de la història petita de cada pluma i de la mirada singular d’artistes de diferents branques, que s’han posat d’acord per maquetar aquesta estranya guia. Segons sembla, va ser Anna Jacas, qui esperonada per un material inèdit de Jaime Moroldo, que preparava unes postals, va decidir arrodonir el material visual amb altres mirades “calidoscòpiques”. La proposta ha cercat la complicitat de ments joves de La Garriga, per tal de donar-els-hi visibilitat i un pretext. L’equip l’han integrat les seves filles,  artistes i fotògrafes Francesca i Júlia Rius, Misael Alerm i Miquel Pujol, fent textos, Pau Gasol fent aquarel·les i també Ramon Ferrandis i Jaime Moroldo, fotógraf i artista, respectivament,  que han aportat material i veterania.
La guia planteja diferents itineraris, més o menys temàtics,  però forçant que hi entrin les dèries, gustos i consideracions que els autors volen fer-nos conèixer. Els textos més que explicatius, solen ser com petites històries, que el “visitant” espia o rescata: es parla de la diversitat de població, de la vida i el destí salvat a l’Alhambra, de carrers perdedors com el dels gats, de l’antiga fabrica de Can Luna, de que hi havia un camí Ral, etc. Records, sensacions, històries. Més que per visitar La Garriga, és un llibre per entretenir-se i després visitar la vila, amb les històries al cap i fent-se cadascú la seva pel·lícula. Ni els mapes segueixen una orientació universal i prou fàcil pels estrangers, perquè, de fet, tot el llibre és com un joc. Com el tub del calidoscopi, un puzzle atzarós, que et porta per camins estranys.

Gent jove

Anna Jacas

El llibre serveix  millor per espiar propostes artístiques: particularment les aquarel·les del Pau Gasol que són prou subtils. Al Jaime Moroldo ja el coneixem però en aquesta guia, comencem a veure un tipus d’imatge fotogràfica, de tema urbà, intervinguda digitalment, que prefigura el tipus de treball que va avançant. La més jove del grup és la Júlia Rius i ens agrada saber que és tossuda i que no va parar fins que va tenir un gos a una finestra, que era una escena típica, que quan la va voler capturar no es repetia. En una trobada informal amb els promotors de la Guia, ens van explicar aquest tipus de detalls de la cuina del llibre, com també és la tria de les imatges, la seva compaginació i recerca, per tal que el llibre tingués un ritme visual i hi sortissin bons detalls i també un cert fons filosòfic. Anna Jacas, ens explicava per exemple, la imatge també de la Júlia, amb els dos nens a la pista d’skate. Ja que és d’aquestes imatges, que la càmera en pot capturar  moments abans o després i en canvi, aquesta és la més significativa.

Sembla que es volen fer algunes rutes físiques, autors i llibre en mà per la Garriga. Estaria molt bé, més que per conèixer el poble termal, per aprofundir en la visió dels seus  artistes.

One thought on “LLIBRE D’ARTISTES

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: