PORTES DE NADAL

Mostra d’estímuls

Camí de Sant Pere de Bertí: avui amb els nanos del grup 
Baobab i vint persones més hem anat a portar el pessebre.
Aquest cop hem anat caminant fins a Sant Pere de Bertí. 
Una magnífica oportunitat de caminar amb persones
de diferentes edats, compartir moments de reflexió, cant
i gaudir del territori i el patrimoni que ens han deixat
les generacions anteriors. El pessebre, preparat amb l’ajuda
de Pere Fontseca, l’hem deixat al costat de l’entrada 
de la parròquia rural i esperem retrobar-lo per la Candelera amb
la llibreteta plena d’algun comentari. 
Diumenge vinent, dia 20, el grup excursionista 
de Centelles també puja un altre pessebre,
preparat pel mateix centellenc, a la Costa, 
prop del Turó de les Onze Hores. 
És una caminada més complexa, sobretot pel 
desnivell que suposa el sender que puja des de Can Manel fins
a dalt. Però val la pena. 
Centelles. S’acosta el Nadal. Avui tercer diumenge d’Advent. Santa Llúcia. El primer pessebre es pot ja veure sota el Portal de l’Ajuntament. Els segons, a la Capella de Jesús, a partir del cap de setmana del 19. Can Manso obra després de la Missa del Gall, amb una exposició fotogràfica documental dedicada a els Reis de l’Orient. 
L’Associació degana centellenca obra abans per sumar la Capella dintre l’oferta cultural que el nostre poble oferirà dintre la Fira de la Tòfona que es celebra el cap de setmana vinent. La tòfona és la protagonista. Comerços i restaurants seran els altres beneficiaris de la trobada que també comptarà amb sessions especialitzades.
Aleix Art col·labora en la fira amb un taller d’estampació basada amb l’ús de porexpan, que servirà de matriu per fer-hi motius i seriar-los. Ho centrarem en fer nadales i això serà a partir de les cinc de la tarda a la plaça Major. Desitjo que el temps ens acompanyi. També el mateix dissabte es podrà veure ja una nova exposició a les Finestres, precisament dedicades a Nadales, però en aquest cas, totes dissenyades amb linòleum per José Luís Pascual al llarg de molts anys. Totes les estampes han passat per les premses de la Impremta Moderna, sobretot arrel de la relació ja llunyana de l’artista amb la nostra vila.
Però avui el protagonisme es centrava en el Marçó: com l’alcalde, Miquel Arisa, ha dit, la Mostra d’Artistes Locals és ja un clàssic i és visible que és una cita amb salut , ja que el nombre de participants es bo i la qualitat del es obres, també ha anat a més. Abans de destacar propostes, cal subratllar,  que totes responen dignament a l’estímul del seu autor, per formular una proposta creativa. Ja sigui per perfeccionar o gaudir millorant la tècnica, com per utilitzar aquests recursos per expressar un neguit interior.

Novetats

De totes les propostes la que més m’ha cridat l’atenció és la pintura de la Berta Noguer. Sobretot perquè no sabia que havia recuperat les eines i que havia madurat estil i discurs. La seva obra és maca. Però també qui ha penjat una altra peça important és en Joan Subirà, amb un retrat familiar ubicat en el marc d’un claustre romànic. També participa l’Enric Mas amb un laboriós cavall de forja en alumini. La forja és de fet un sector present. Ja no hi ha peces d’en Tomaset, però sí que en Pep Vila fa peces d’assemblatge basades en aquella tècnica. La pintura sobre els castellers que Pere Relats va preparar amb tan entusiasme i que van excloure del Premi Centelles ocupa el lloc de la model de l’Eugenio. I enguany també hi ha una punta de  creu de la seva dona. També hi ha una pintura de Musach que tot i passar per un context molt concret, troba temps per explorar nous conceptes d’espai o disposició plàstica.
Arisa ha remarcat també la importància de l’Escola de Dibuix. I és veritat que es una peça transversal per entendre la vidilla de les Mostres. Però també és cert que aquestes trobades ara ja també testimonien l’existència de persones amb interessos artístics autònoms. L’únic que em sembla estrany és que l’exposició bàsicament inclou o obres dels artistes “professionals” (i en  falten) o persones que per circumstàncies laborals, hi poden dedicar un temps important, bàsicament, jubilats. Les generacions del  mig, d’entre 20 i 60 anys amb prou feines està representada. No hi ha joves centellencs estudiant a Belles Arts o a qualsevol escola de creació (disseny de moda, il·lustració, còmic, etc).  Aquí hi ha un punt a treballar.     

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: