ENTREVISTA: CESK FREIXAS, CANTAUTOR

“Penso molt poc en que les meves cançons hagin d’agradar”
Seguim ampliant els músics que entrevistem i coneixem per aprofundir en les bases de la creativitat, la construcció d’un discurs, el lligam entre altres artistes. Cesk Freixas  és el cas d’una persona jove que ha fet de la música la seva professió.  I concretament cantautor. Un cas ben especial d’encaix entre discurs o “veu” i mercat. L’entrevista d’audio, penjada a Youtube, dura uns 55 minuts.    

FOTOGRAFIES: NOÈLIA MARÍN
Granollers/ Centelles. Finalment hem entrevistat al Cesk Freixas. El propòsit feia temps que l’anàvem tantejant, fins que finalment ens hem trobat, un dijous de desembre, al vespre, després de feina i al marge de bolos, en un espai que molt amablement ens ha cedit el personal de la Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers. Una sala de reunions acollidora que es troba al capdamunt de la Troca, d’on ens van dir que en podíem marxar quan volguéssim.  No pressió de temps, no soroll i ambient càlid.
Foto: Noèlia Marín

Un context ideal per aprofitar-ho i interrogar al cantautor, nascut el 1984, natural de Sant Pere de Riudebitlles, que esta a la fase final de concerts del seu cinquè treball discogràfic “Protesta”  (2013), que al seu torn celebra deu anys de carrera. La figura de Cesk Freixas havia esdevingut significativa per aquest blogger des del moment que el seu nom va començar a sonar de boca de companys seus de llenguatge, més joves. Especialment per Jordi Ginesta, dels Bonobos, que l’havia situat com un referent i un col·lega. Escoltada la seva música, els arguments es refermen per què  les seves cançons em són amb valentia, poètiques, ben tramades i critiques amb l’estatus quo.

Canvi de segle

Alguns entesos i Freixas mateix es situa en la línia dels cantautors històrics dels Països Catalans: Raimon, Montllor, Llach, etc. Potser s’hi assembla, però és una altra cosa. Ara m’agrada pensar-lo com un cantautor postmodern, si es que aquest terme encara vol dir alguna cosa. En qualsevol cas m’interessa veure bé com un individu estructura, per iniciativa pròpia, una poètica creativa, per contribuir constructivament a la societat. Freixas subratlla i denuncia les situacions de desigualtats socials. En l’entrevista intento sobretot entendre el  seu context creatiu i l’origen del seu transfons filosòfic. Us copio les  preguntes que bàsicament sentireu, si bé es fàcil que les alterés per adaptar-les al curs de la reunió o les fes com més amicals.  

  • Després de tots aquests mesos presentant la teva “Protesta”, creus els seus propòsits continuen sent vàlids?
  • Per construir el teu discurs –que potser millor anomenem “veu”-, en que et bases? Converses, experiències vitals, auto-reflexió, lectures, manifestos polítics, etc.
  • Respecta el treball anterior, a “Protesta”, crec que passes de constatar, criticar i comentar a manifestar i encoratjar. Hi ha més noció de lluita i acció transformadora. El pas entre un treball i l’altre l’has construït naturalment. D’acord amb el teu creixement personal o surt directament d’una demanda social “alarmant” o més aviat de les exigències del públic?
  •  Com es trasllada la teva veu ètica a la teva vida personal?
  • Protestes també arriba quan fa deu anys del teu inici com a cantautor. En general, quina impressió tens dels deu anys de carrera, al costat del context musical català? Ha canviat? T’ha ajudat o la competència ara és molt dura?
  • A “Em pregunten per què canto”, ja dones algunes raons. Però, exactament perquè vas decidir aquest camí?
  •  Com s’ho pot fer un jove per trobar la seva manera de contribuir al seu entorn?
  • A vegades t’han comparat amb altres cantautors de la “vella guàrdia”. Però la teva “veu” crec que és bastant singular i diferent. Realment t’emmiralles tant amb ells (Raimon, Llach, Ovidi, etc.)
  • En les teves cançons es percep un pes important de la teva parella. El que penses i comentes a ella ens ho proclames a nosaltres. És així d’important ella per tu i per definir la teva veu?  Ha estat important que fos d’Alacant?
  • Has trobat motius nous per escriure noves lletres, sensibles amb altres problemàtiques o circumstàncies?

                                                        Foto: Noèlia Marín

Cesk Freixas es mostra com un jove amable i natural. No varia gaire del plantejament pacient, impecable però dialogant de les seves cançons. Accepta respondre les preguntes sense parar la gravadora. Així generem una conversa amb respostes ràpides. Potser hauria pogut incidir més en investigar l’origen d’alguns temes, però ja va bé que de moment tinguem un posicionament general de les qüestions que d’entrada volia resoldre. Potser més endavant hi tornarà a haver una altra ocasió. Acabada l’entrevista, la Noèlia Marín fa uns quants retrats del cantautor per l’espai increïble de l’antiga fàbrica Roca Umbert. Espai recuperat per a us social, cultural i artístic, que seria fenomenal prenguessin com a referent a altres pobles. Un espai més que adequat per a l’entrevista.

L’entrevista l’he preparat com la d’Els Catarres, amb imatge fixa, és només un àudio. Perquè escoltar va molt bé. L’únic que he fet és afegir algunes de les fotos que la Noèlia va fer dintre l’espai de reunió, per aprofitar que hi ha bon material.Audio-entrevista:


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: