NOVETATS PER NADAL

Més oferta cultural, vida als carrers

Vista des del campanar del vespre d’enlairament dels Fanalets
Centelles. Les cites que han ja passat del Nadal,podem dir que han tingut una constant interessant: gent. Hi ha gent al poble, que quan ha acabat els àpats i compromisos familiars surt a veure que troba. El poble també ofereix: hi ha cinc exposicions diferents de pessebres: capella de Jesús, parròquia de Santa Coloma (grup de catequesis instruït per Norbert Gòmez), Can Manso, Xavier Prims i Ramon Vitó. Centelles és el regne de taifes dels pessebres. I encara n’hi ha més si afegissim els que es fan en llars i que encara porten a un grup de centellencs, a resseguir-los per premiar-los en un concurs, que com el dels fanalets del reis, supera els 70 anys. 
Fanalets: ahir diumenge, va ser el de l’enlairament dels fanalets que repartien els de l’Associació Contra el Càncer de Centelles. En van vendre tots els 500 que tenien per estoc. És difícil assegurar si es van llançar tots a l’aire, inflats de desitjos, perquè aquest acta tant poètic, que ja arriba a la quarta edició, ahir va anar com molt més ràpid. Però la plaça es veia plena de  gom a gom i els fanalets es van anar enfilant seguint, de manera més acurada, la pauta de la veu del micro, que explicava les instruccions i la finalitat última del llançament.Els fanalets arribaven entre mig de les festes centrals del Nadal i de la Festa del Pi, la Diada de Santa Coloma i Cap d’Any. El Nadal, potser el més remarcable va ser que abans de la Missa del Gall, a l’església parroquial de Centelles, si va representar per primer cop –si és que mai no havia estat suspesa-, el  Cant de la Sibil·la, interpretada per la Susi Pous. Una iniciativa del director de la Societat Coral La Violeta, Pere Mas, que com a mallorquí coneix millor que nosaltres aquest cant religiós d’origen antic, que va ser suprimit de les esglésies catòliques durant el Concili de Trento, al segle XVI. En un altre post milloraré la informació sobre aquest cant mil·lenari. A  Centelles es va introduir en la versió en català antic que sigui per això o pel tipus de filigrana del cant, es feia també difícil de seguir-ne el missatge. Veus enteses en el cant coral van avalar, no obstant, la interpretació de la solista, que durant els vint minuts de versets, va mantenir sempre la mateixa altura de veu. A les frases vocals hi responia unes tecles a l’orgue, que va interpretar en Gabriel Miralles. En altres versions aquesta part la fa un petit cor. Al començament de la interpretació i al final, un bombo solemne, i dos angelets amb espelmes feien pas a la sibil·la, en tot moment guarnida de llarg i amb una espasa alçada.  Vint minuts d’una interpretació sòbria, contundent i que qui sap si és tant diferent de com la sentirien els cristians de fa 1000 anys.

Nens dels  Reis
A la sortida de la Missa del Gall es podien veure ja les exposicions de pessebres. La més propera, la de Can Manso, on a més dels diorames, aquest hivern, l’exposició documental, està dedicada als Reis de l’Orient. Gràcies a la col·laboració de les famílies, Francesc Mataró ha pogut preparar una mostra en que en bona part es mostren tres generacions de centellencs (avis, fills, néts) que, quan eren petits, van anar rebre els Reis. No tothom disposa de fotografies antigues de nens abraçant-se amb els Mags, però sí que entre uns i altres, en àlbums i caixes de sabates han anant sortint imatges ben curioses que també estan sent un bon reclam, aquests dies.
Detall general dels productes de Cent x  Cent Centelles a Can Paixet
Avui i demà són dies pont amb els de festa, però dimecres ja tenim aquí la Festa del Pi. Sembla que enguany l’arbre preparat per servir d’ofrena s’anirà a buscar a la zona de Banyeres. Ahir em van explicar que el pi que per Sant Esteve es tria, forma part d’un grup que els Galajadors, ja van guaitant, i de mica en mica, esporgant, per donar forma i preparar-lo per penjar sobre l‘altar, per  què sigui ben rodonet.  Ahir, diumenge, es preparaven els ramells de pomes, aspecte que també sembla que segueix una metodologia tècnica molt concreta i que potser convindria procurar-ne la transmissió (potser caldria fer una Escola de Galajadors, per molt més que disparar un trabuc). També m’ha arribat que els Galajadors disposaran aquest any d’un ·”estoig” nou per la pólvora, quadrat i amb dosificador, que substituirà l’espècia de cantimplora rodona que fins ara vèiem.
Mentre els galajadors i veïns siguin al bosc qui vagi arribant i passegi podrà tafanajar també  per Can Paixet –al costat del Portal- on alguns centellencs ja hi ha trobat instal·lat, temporalment, la botigueta de productes artesanals i artístics, del col·lectiu Cent x Cent Centelles. Enguany a l’equip fundador (Xavier Corominas/ Barretines, Joan Sallent/ Cervesa Terra, David Casals, Marta Postico i Eulàlia Llopart/ Viscalasanta) s’hi ha afegit altres artistes que a l’estiu participaven en l’oferta cultural dels Estudis Oberts o que s’han interessat també per mostrar els seus treballs fets a Centelles. Així ara també hi ha en Pere Mas, amb les guitarres; la Laura Ramos amb il·lustracions aplicades a xapes, bosses, imans; la Sandra Bermúdez que fa enquadernació; Jordi Sarrate, que porta gravats, collages, publicacions; i un servidor, Aleix Mataró, que presenta una carpeta de gravats dedicats a la Festa del Pi.

La Festa del Pi es vol que sigui una mica el nexe comú, però les incorporacions actuals, han estat molt ràpides i no tots han tingut temps de preparar coses fetes expressament. No obstant la botigueta ofereix productes artesanals de bona qualitat. A  part del dia  30, encara obrirà altres dies abans de Reis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: