FINESTRES

Viatge fantàstic per les remescles de 
Marc Tañà
Centelles. Fa dos anys mentres la segona col·lectiva corria a la capella de Jesús, va venir en Marc Tañà a veure la proposta. Aleshores vaig saber que  ell amb uns altres companys compartien el projecte de la Solitària, a  Manlleu. Col·lectiu d’acció i creació artística que durant un bon temps van liderar l’activitat dintre el local municipal de Can Patalarga.  Al cap d’un temps els de gravat de La Farinera de Vic hi feien allà mateix una exposició. Aquest agost passat hi vaig tornar la visita, una mica en males circumstàncies per què era l’etapa final de La Solitària gestionant el local municipal. Els membres iniciaven de forma comuna una  etapa més aviat apartats de la vida manlleuenca i si bé tots porten dintre les  ganes de fer coses i crear obres d’art, no podien fer-ho amb les circumstàncies igual que les dels anys de major plenitud del projecte. De fet al Marc Tañà el vaig haver d’anar a trobar a Girona.
Per què resulta que la darrera exposició del col·lectiu subratllava un  dels seus temes preferits, que ja es va  veure clar que podria casar amb una de les dates festives de Centelles, el Cau de Bruixes: cada membre es cuidava de descriure un dimoni. L’obra de Tañà  era una de més. Però per ser pràctics, la primera aproximació del col·lectiu  manlleuenc ha iniciat de forma individual. En Marc, per si sol, ja defensa una obra forta, i la impressió de que el material vist a Manlleu, seria la punt del iceberg, es va confirmar en la  visita a Girona, on ja vam tenir l’oportunitat de triar i baixar les obres que pengen ara a les Finestres d’El Trabuc. 
La idea bàsica és que Marc Tañà és un artista plàstic, format en pintura, dibuix i també trapitja el gravat. Alguns col·legues són comuns, com la Fina Tuneu. Però cadascú hi ha arribat al seu temps. En el seu cas crec interessant subratllar que la seva obra està construïda en base a un diàleg. Una conversa amb col·legues del col·lectiu, amb el seu germà, els mestres i també amb el background literari o filosòfic que conforma el grisol des d’on evoca el seu món.
L’obra que presentem a les Finestres és de dibuix, gravat i collage. Tañà combina imatge pròpia i retalls de premsa amb els que construeix el seus “remesclats”. Línia i imatge recolzen visió de caire oníric, amb dosis de trauma. És a dir una visió d’accent psicològica del món o de la seva experiència amb aquest. Suposo que l’artista manlleuenc podria mantenir una conversa interessant amb Munch o Joan Ponç. Si  bé el tipus de dibuix no és tant espontani i embrancat com aquell. El significat últim dels papers només els coneix l’artista. Nosaltres ho podem interpretar, lliurement. Segur que les bruixes del Cau  de Centelles hi donarien la seva solució amb formules magistrals i encanteris per pacificar els seus somnis. D’entrada el que des del Trabuc esperem és que el mateix Marc  Tañà, un dia ens ho expliqui. I per això el divendres, 22 de gener, el divendres del Cau de Bruixes, al vespre, vindrà i ens ho explicarà. Això serà a partir de les 7 del vespre i fins abans  de les 9, que és quan els qui vulguem tenim cita de sopar embruixat.  Seguint la dinàmica d’un grup existent a Centelles, que ens dediquem a auto-comentar les obres d’art, el divendres de la tertúlia, esperem que la conversa amb l’artista, vagi en dues direccions.


Agenda:
Divendres, 22 de gener, de 7 a 9, tertúlia amb Marc Tañà, 
El Trabuc, Centelles, c/ Socós, 1.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: