EXPO DEL MEV PER VIC CCC

116 anys de pintura catalana: sense pintores?

  • Ahir era el primer dissabte amb l’exposició 116 ANYS DE PINTURA CATALANA . Ja erem a Vic, però dibuixant. I avui m’hi he escapat per fer una avançada. Parlem de l’exposició, la principal amb la que el Museu Episcopal de Vic se suma als actes de la ciutat com a capital cultural catalana 2016. Per això té una dimensió històrica catalana, resumida en 17 noms clau. 

Vic/ Centelles.  No és fàcil fer un resum  expositiu i els crítics ens ho passem  de conya cercant llacunes. D’entrada podem dir que els noms i les pintures són com a mínim de repàs encertat en qualsevol enciclopèdia generalista sobre el tema. La comissaria ha resumit la història en 17 noms i 22 obres: Casas, Rusiñol, Sunyer, Mir, Gimeno, Miró, Ponç, Dalí, Tàpies, Brossa, Hernàndez-Pijuan, Ràfols-Casamada, Guinovart, Vernis, Perejaume, Alfons Borrell i Barceló.
Les perles
Obres procedents de museus i algunes perles, com l’autoretrat a dues mans, paradigma de la pintura a plain-air i de la bohemia artística, fet entre els dos barbuts dels Quatre Gats. També hi ha la gran pintura de les taulades de Torroella, pintada per Gimeno. El Miró és molt xulo i fantàstic per veure diferents processos de l’artista i dels desenvolupats en els darrers 100 anys. En sentit historiogràfic l’exposició comença plantejant la dualitat entre la introducció d’un concepte modern de pintar i la representació de la dona, ella mateixa com a model i paradigma social (la gitana, la parisina, el simbolisme, la lectura cezaniana del cos, etc.). Però després el repàs salta a altres problemes pictòrics relatius a la forma, al color, la materia i els processos, l’atenció a les tendències, etc. La pintura d’Hernàndez-Pijuan pertany al seu concepte de paisatge abstracte. Potser hauria anat millor una d’aquelles amb les línies seriades per parlar d’un altre tipus d’art. El Guinovart és del 2006 i inclou argila en el magma plàstic.
D’entrada les peces en sí estan molt ben seleccionades i són una bona síntesis per estirar el fil, tant des del punt de vista del gaudi estètic, com de l’especulació més o menys especialitzada en pintura i contextos  varis.
Els rocs
No obstant, la proposta també genera algunes preguntes: perquè el títol és 116 (entenc 1900-2016), sí les primeres obres són de 1890? Perquè el sentit més o menys cronològic de les peces, al final remarca l’abstracció, si ja sabem que sempre i actualment tot cohexisteix i hi ha hagut aportacions recíproques i deixebles en tot? Perquè els Casas, Rusiñol i Brossa, tenen més obres que els altres? Segurament de Casas i Rusiñol es vol remarcar el seu pes i tàndem com a palanca de l’art modern.  Però aleshores, hi ha obra de Joaquim Mir, que també va tenir la seva glòria, però la seva obra també s’explica en relació amb la d’Anglada-Camarasa, que falta, i també és tan important. Perquè hi ha Barceló i no hi ha de Picasso o Torres-Garcia? Qué hi fa obra gràfica de Brossa si tot és pintura pura? Perquè el Dalí ocupa tot un pany de paret?  I perquè, per exemple, no s’aprofita la part que resta buida per ampliar la representació vigatana? D’artistes de Vic hi ha Josep Vernis i prou. Perquè no s’aprofita per representar Sert?  Potser Brossa hi és per eixamplar concepte pictòric, igual que hi ha matèria pròpia del informalisme. Però realment tampoc es representa l’expansió del concepte pictòric més allà de la tela, cap a altres materials (llum, plàstic, terres, etc.). I segur que no hi ha cap pintora catalana que hagi aportat de forma important, en els darrers cent anys? 
Així l’exposició de Vic funciona bé per complir amb uns estàndards acceptats, però s’aprofita poc per revisar la història i introduir matisos nous o apostar per noms de pintors que el 2016 representin un futur en la pintura, encara que sigui tirar pedres al buit. Realment les exposicions retrospectives costen molt d’ajustar seriosament. Potser sí que la tasca crítica de museus i universitats ha entrat en una fase hedonista i jo vull esponges exprimides. No tenim imatges.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: