FINESTRES D’EL TRABUC

Bicicletes de col·lecció 
a les finestres del Trabuc
  • Fa dos anys que hem anat “ocupant” les finestres d’El Trabuc amb propostes artístiques i de creació fresques i singulars. Per aquest nou abril en el que també teníem la fira d’art més a prop, ens vam engrescar en exposar, públicament per primer cop, una petita selecció de les bicicletes que col·lecciona el centellenc Jordi Estragués. Fins el 20 de maig podreu veure diferents models del mateix tipus de vehicle amb que es va salvar l’E.T.

Bicicleta Exèrcit Suís
Fabricada a Suïssa per
a l’exèrcit suís. 1956.
Centelles. De mica en mica les Finestres d’El Trabuc han demostrat la seva versatilitat i utilitat. De mica en mica, cafè darrera cafè, de les propostes singulars, però “tradi-cionals” de penjar quadres, han anat sortint altres temes: vam tenir la dels dibuixos d’ocells i les casetes d’ocelles, les fustes de marqueteria, ceràmica, una instal·lació dedicada a la festa del pi.
Una mica tot això és possible perquè entre cafeters i clients s’expliquen coses i surten idees. I és així com va sortir la proposta o repta –segons com es miri-, de triar i penjar algunes de les bicicletes que des de fa uns quants anys, va col·leccionant el centellenc Jordi Estragués. Tal dit, tal fet. Vam passar uns dies rumiant com carai penjaríem les bicicletes, però un dimecres clarivident ho vam formular, i el divendres següent teníem cinc models diferents, perfectament exposats.
Bicicleta tot-terreny
Model Panther,
Fabricada per Derbi-Rabasa. Martorelles, 1979.
Staff de les Finestres i col·leccionista ens vam posar d’acord per triar alguns models dels molts que ha anat aconseguint incorporar, segons fossin representatives d’una funció o una característica especial. Estragués ha anat cercant models antics i representatius de la història nacional i també europea de la bicicleta. Perquè disposa d’algunes perles, com  la de l’exèrcit suís, la dels carters, la de la senyoreta per anar a  donar un passeig, la de carreres amb les llantes de fusta o la Panther, típica dels xavals de fa trenta anys.
La tria de les bicicletes permet detenir-nos en els detalls que deriven de la saviesa i informació aconseguida pel col·leccionista. Els vehicles de dues rodes ens fan fixar en fàbriques existents a Eibar (la B.H. o la G.A.C.) o també a Martorelles (seu de la Derbi). Però també hi ha els detalls d’observador agut, com la pintura, les etiquetes amb les marques, el tipus de frens, les cadenes, els llums amb les dinamos, el tipus de seient o els detalls per portar paquets i objectes, la manxa.
Bicicleta de passeig
Fabricada per G.A.C.,
a Eibar, els anys 80.
Totes les bicicletes es mostren “completades”, amb tots els detalls que li fan falta, responent a la paciència i cura del col·leccionista de conservar-les i completar-les, si cal, amb el detall genuí, que potser s’havia perdut quan va adquirir alguna de les bicis.  Una tasca, que per altra banda, necessita de recerca d’informació que no és fàcilment accessible. Potser alguns models hom se’n recorda de memòria, però el mateix Jordi Estragués, preparant l’exposició ens recordava que no hi ha llibres compendi de la història de la bicicleta, que permetin resseguir la seva evolució i els diferents models que s’han fet a tot arreu, per tal de poder conèixer millor. Les dades que Estragués té provenen moltes vegades d’informacions de premsa o d’internet que és on, per exemple, ha aprés que la bicicleta de l’exèrcit suís, la mateixa que s’exposa que data dels anys 50, correspon a un model que es va fer de manera bàsicament invariable des dels anys 30 fins els 80. 
La col·lecció és notable, li costa més ampliar-la per un tema d’espai, però ens va dir que somiava amb una bici de les que portava la Guàrdia Civil. Els Mossos també van amb bici?
Per pura xiripa, la mostra al Trabuc va coincidir amb el dia mundial de la bici –19 d’abril-, i sabem que a més de prometre exercici, és una bon tema per fotografiar o dibuixar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: