ACTIVITAT CULTURAL

Cessa l’activitat cultural 
a la Capella de Jesús


Aleix Art
Entrada al Passeig, amb la capella de Jesús al centre.

Centelles. Diumenge, que ja plovia, esperàvem l’inici de la visita guiada amb en Quim Domene al Marçó, i ens vam enterar de la veritable notícia de la jornada: la capella de Jesús ha cessat tota activitat programada, ja sigui exposicions o presentacions. L’última ver ser l’exposició de Pere Relats. Les raons tenen fils que se’ns escapen, però a grans trets, sembla que l’Ajuntament no ha pogut convèncer al propietari de la capella, de mantenir-ne el seu us públic, malgrat la pretensió d’aquest propietari de vendre capella i Can Gaudí, en un sol pack. Així la situació de la capella de Jesús, no solament espai expositiu, sinó bé  històric de la vila, queda en mans del futur incert del mercat immobiliari. Potser si va en mans d’algun banc, aquest entendrà bé el seu ús i també tindrà en compte les inversions, la cura i l’estima que el poble n’ha tingut.

No obstant a dia d’avui, ja sabem que per les properes exposicions previstes s’ha de cercar un espai alternatiu o cancel·lar-les. Hi ha altres espais previsibles, com la sala de baix de la Violeta, que te algunes limitacions. Però ja s’ha utilitzat com espai polivalent. La situació, però s’hauria de reconduir ja que a nivell municipal s’acumula un cert problema amb el patrimoni immobiliari que si no fos pels impediments legals i econòmics, estaría  bé sumar-los com a espais públics. Em refereixo al important espai industrial abandonat, que ben arreglat, com a Granollers han fet amb la Roca Umbert, es podria aprofitar molt bé. I també el Palau dels Comtes. En una conversa amb el regidor de Cultura, Xavier Serra, es mostra preocupat per la situació. I lamenta que el handicap amb la capella se sumi a la missió promesa electoral d’adquirir d’una vegada per totes el palau comtal. Sembla que s’està a l’espera d’una subvenció de la Generalitat, que ja sabem que per culpa de la crisis ha encallat la tresoreria.

Premi Centelles?

A.A.
Quim Domene conduïnt la visita guiada

En la mateixa conversa amb en Serra vam comentar també altres qüestions de matèria cultural: de forma imminent es publicaran amb paper també les bases del Premi Centelles. Esperàvem que s’aprofités la fira d’art per presentar-ho. Però es veu que s’ha retardat la impressió, perquè s’ha canviat algun punt de les bases, que sí ja es poden consultar on-line. El principal que es farà un pre-selecció de les obres, a través d’imatges enviades digitalment. Aquesta condició, que és la que també segueixen altres premis pictòrics com el Paco Merino, hauria de permetre, segons el regidor, ampliar el radi de participants. També es delimitarà bé la resposta de la  Comissió, si per raons injustificables, el guanyador no ve a recollir el premi o no vol fer l’exposició, tal i com ha passat amb el premi de la darrera edició.

Quim Domene, tot passió

La notícia del titular no pot tapar l’energia cultural que recorre el nostre poble.  Un exemple d’aquesta vitalitat la trobem a l’exposició actual del Marçó que ens aproxima a l’obra de l’artista olotí Quim Domene. Artista plàstic i escultor, al Marçó hi ha penjat una mostra de les seves sèries o grups d’obres unides per un tema. Enlloc de triar colors o pinzells, Domene planifica les seves sèries pensan amb materials i recursos técnics de diversa complexitat, que li permeten combinar pintura, transfers i serigrafies i collage. Domene remarca a Centelles la naturalesa eminentment de tècnica de recursos del seu estil. En l’explicació del diumenge va explicar davant un públic assistent considerable, les seves bases. I com a partir d’uns esbossos va saltant d’obra en obra, fins  que diu prou o encara, creu que se n’hi pot treure més suc. L’obra de l’artista es preocupa bastant per la mirada de l’altre, per a les aparences o cercar el matís en les etiquetes classificadores marcades per la societat. En els tres o quatre grups d’obres hi ha referències critiques a la sort de les persones segons el lloc d’origen, a la diversitat cultural, a les societats utòpiques i a les avantguardes dels grans manifestos transforadors. L’exposició del Marçó és una cita que no us podeu perdre, hi hagi visita guiada o no.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: