El Premi mereix un respecte

mencions
Les dues pintures amb mencions de Rosa Solano i de Josep Vernedas, a l’esquerra i a la dreta, respectivament.

Centelles. Enguany l’organització del premi havia reforçat les mesures per tal d’evitar que els guanyadors no fossin a la recollida del Premi i procurar que tot el curs culmini, tal i com estableix les bases, amb una exposició. En l’edició anterior, l’artista guanyador dels 3000€ i d’una exposició individual al Marçó, no va ser ni a la recollida del premi, ni tampoc va voler fer l’exposició,  adduint raons que, més aviat, desmereixien el respecte pel Premi Pictòric del nostre poble.

No obstant, la revisió de les bases, ha permès ampliar l’àrea geogràfica de participants. I per agilitzar la selecció, va establir una pre-selecció, a través de la valoració d’obra, a partir d’imatges digitals. La mesura, no exempta de certs riscos (per la desmaterialització de l’obra), ha permés estimular artistes d’altres països –inclús del Canadà-, i permetre que gràcies a les deliberacions més o menys enceses del Jurat, el guardó, com el Gordo de la Loteria, anés cap a l’altra punta de la Península Ibérica.

En total es van enviar 117 imatges digitals, de les que es va fer una selecció de 84, de les quals se n’han presentat 77. El Jurat va fer dues tries, abans de tenir definit el grup d’obres que constitueixen l’exposició d’obres seleccionades. D’aquest grup  en van sortir les tres obres més destacades, una pel Premi i les altres per a dues Mencions.

Rosa Solano, una de les “finalistes”, és com a mínim,el segon cop que aconsegueix una Menció (una el 2011). L’any passat va ser la guanyadora del Premi Paco Merino, de Granollers, amb una pintura de la mateixa sèrie que la presentada a Centelles, dedicada a P. Ayarza.

L’altra Menció, pintura titulada “Animalada” és d’un pintor veí de Centelles, Josep Vernedas (Ripoll, 1962), que també ens explica que ja va aconseguir una Menció el 1993. Llicenciat en Belles Arts per a la U.B., ens explica que ha fet diverses exposicions (Barcelona, Granollers, Centelles, Vic, Sant Cugat) i ha guanyat uns quants premis i reconeixements (Premi Col·leccionistes del XXXII Premi a la Pintura Jove de la Sala Parés, Barcelona, 1990; o artista seleccionat per a la XI Mostra d’Art Contemporani Català, el 1998). Però per diverses raons ha estat alguns anys sense pintar.  Ara vol intentar dedicar-si de nou, “completament”.  Feia molts anys que no participava al Premi, però li ha resultat un estímul important, tornar a guanyar un guardó, després de tant de temps.  El 1991 i el 1996, va exposar a Amics de Centelles,  el primer cop, a la seu de l’entitat al Palau dels Comtes.

Des del 2001, com a artistes pintors, veïns de Centelles, només han estat menció del Premi, Berta Noguer (any 2002, amb Josep Ma Cadena o Eusebi Baucells entre el jurat). El 2003, l’any següent, David Casals va guanyar el concurs  (amb el crític d’art Josep Corredor Matheos entre els membres del jurat). Des del 1973, any que s’inicia la pinacoteca, de Premis Centelles, de pintors fills o veïns de Centelles, també podem gaudir de les pintures de Josep Musach (1975), Albert Pujol (1981) i Joan Subirà (1987).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: