El bloc d’apunts de Musach al descobert

El bloc és un capítol interessant del treball, perquè mostra com la idea es va desenvolupant. Musach fa apunts, si cal ho repateix, amb la previsió d’anar plantejant una futura sèrie de pintures dedicades a paisatges ben viscuts. Alguns dibuixos s’exposen ara a les Finestres. 

 

20161203_095327

Centelles. Quan el temps o l’espai s’alteren,  els artistes autèntics se les empesquen per  trobar algun pretext per continuar fent. En Musach no pot ara pintar grans quadres: dibuixa en un bloc. La història artística local no es pot explicar sense tenir en compte l’obra i la tasca docent seva. Josep Musach, sense dubte, un dels artistes més rellevants, amb més obres i etapes i, evidentment amb una trajectòria artística sòlida i coherentment construïda. Malgrat que amb els anys, altres interessos professionals i també la família l’han  apartat del primer pla artístic. Però quan artistes com Tàpies o Ràfols-Casamada obrien camí, ell també  defensava gallardament el seu concepte  de pintura, més interessat pel realisme d’arrel impressionista. Resulta curiosa la comparativa possible amb qui va ser el seu amic, Joan Abancó, per a  la zona de Moià i el Moianès. Musach també és un dels artistes de Centelles més influents, un artista d’artistes, per la seva tasca impulsora i de mestre a l’Escola de Dibuix i també ajudant a empenya el Premi Centelles que ha impulsat a d’altres a aprendre i dedicar-se a les arts plàstiques. Darrerament noves circumstàncies familiars l’han frenat encara més a poder plantejar pintures i obres ambicioses. Temporalment. Mentre, però va trobar en el dibuix i el  colorejat ràpid en blocs de paper, una manera pràctica  d’aprofitar situacions d’espera anodina. Això és el que saben  fer els dibuixants i pintors: veure i capturar la bellesa de l’entorn donat. I a partir d’aquesta mirada, descobrir-nos l’entorn de sempre.

Temes propers

En Musach, en aquest bloc que encara va omplint només fa que el que ha fet sempre: dibuixar del natural. Ell és dels que com a principi, prefereix capturar directament del tema, prescindint de la fotografia com a mitjà intermig. A partir de mirar, calibrar l’apunt  dibuixar, pot fer un  planteig preliminar i després apuntar noves composicions al taller (quan  aquestes han deixat de ser fetes a  plain air).

Una selecció d’aquests dibuixos, és la que ha prestat per penjar-la a les Finestres del Trabuc. Temes  com  vistes de Taradell, apunts de platges i paisatges mariners, entorns més arboris.  Dibuix de traços ràpids i colors lleugers per descriure l’entorn.

Llegiu el pdf del butlletí Finestres, també disponible al Trabuc:

finestres21

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: