
Barcelona/ Centelles. El realisme recupera terreny: és un fet palpable en esdeveniments prou aleatoris, com el concurs de pintura de Centelles o també el Vila Casas. No ha deixat mai de practicar-se. Però ha estat considerat poc modern, al costat de l’abstracció o altres formes més radicals.
La mateixa impressió la te Jordi Díaz Alumar, guanyador del Vila Casas, amb la pintura “El tron de Hamelin”. Ell va conduir un comentari públic on va descobrir que l’home de la barba estirat, no es ni un armeni, ni un búlgar, sino un hípster. Per a l’artista, un representant societat contemporània. El va trobar passant pel carrer amb un monopatí i el va convidar a retratar. L’espai circumdant correspon al taller artista, lleugerament retocat. La rata del terra correspon al títol quadre, entenent al flautista com a un personatge líder que arrossega. Per darrera el hípster s’hi ubiquen uns drapejats, que per l’artista, són muntanyes i bàsicament lliga amb el seu concepte de collage pictòric. Els pals i la bossa golf evoquen una visó noble de l’esport.
Diaz Alumar s’explica com a defensor figuració moderna, que per ha arribat a fundar una Acadèmia per a ensenyar de manera rigorosa i disciplinadora el dibuix i les tècniques pictòriques. Com d’altres coincideix amb que a la Facultat els han fet dibuixar poc i que entre els estudiants i futurs pintors hi ha fam de dibuix i mancances.
El seu quadre es tot ell un amalgama de recursos tècnics antics revisats: inclou veladures sobre grisalles i zones mes carregades de matèria. Inclou part emulsionada amb productes químics fotosensibles i pintat a sobre. La fotografia també participa com a eina que l’ha ajudat a acabar el retrat, quan no li calia tenir el model al davant. L’obra esta feta sobre paper enganxat sobre fusta.