Camí aprofundeix en els seus comentaris esculpits

Sant Joan de les Abadesses/Centelles. Ens van molt bé les exposicions per prendre el pols a l’art. A Sant Joan de les Abadesses hi ha el Palau de l’Abadia, adossat a l’antic monestir, que des de fa anys, va proposant mostres individuals dedicades a artistes que podem etiquetar de “selectes”. Entre aquests n’hi anem trobant dels que creiem poden ser petits o grans “trenca-gels”. Creadors en actiu de currículums madurats i sòlids, molts amb tasques docents (faceta que es molt general) i amb cert respecte unànime entre públic i crítica. Fa no molt, allà hi vam veure les primeres obres corals, les “rondes” de gran format de Francesc Artigau. Ara hi ha una exposició d’escultura de Josep Maria Camí.
El rústic claustre de pedra abacial, a nivell d’entrada i a la galeria superior, reuneix una vintena d’obres amb les que es fa un resum de l’obra de Camí, almenys des dels anys noranta (com “Cresa”, amb ferro i corda, del 1990) i fins ara. Hi ha tres peces pensades i preparades expressament per a l’exposició, entre aquestes la que dóna nom a l’exposició “Refugi d’ànima”, feta amb cedre del Líban i metalls.
Preguntat directament, Camí confirma que la selecció de les obres, d’acord amb el historiador i crític d’art Bernat Puigdollers, es fa sabent perfectament on exposava: al monestir de Sant Joan de les Abadesses, temple religiós i de cultura. Es curiós com l’esperança o la mort anunciada segons els evangelis pot vestir de visions noves les escultures, algunes de les quals abans havíem conegut en antics espais romans o en plena Eixample de Barcelona.

Les escultures de Camí responen a idees concretes i són de lectura oberta dintre d’un missatge que es pot captar universalment . Cada cop més les seva intenció, sobretot concretada amb les obres sibíliques del 2006, de conjuminar ètica i estètica s’ha fet més evident en la seva obra, donant obres rotundes i que eixamplen la idea de “monument”.
En Camí és dels que no es rendeix. Això ho veiem bé en les obres més recents com els llibres de fusta “Postema Cena” o “Completae” amb la història que expliquen els objectes litúrgics incrustrats. Les fustes de l’obra de Camí són buscades: wenge per guardar la campana i freixe pel calze.
Retrobaments
Fa uns deu anys, com a col·laborador a premsa, m’havia referit a l’obra de Camí, per exposicions al jaciment de l’antiga Baetulo i a l’Espai Volart. Aquesta és la del 2006, on apareixen les sibil·les i les obres passen a concretrar-se com si fossin oracles o comentaris rotunds sobre l’actualitat. Gràcies a Mn. Anton Vilarrúbias, ara definim als profetes de debò com aquells que interpelen al present, més que fer prediccions. Les obres de Camí també s’ajusten a l’ara. I n’hi ha que per ser la història circular, tampoc no perden “actualitat” , com passa amb “Rèquiem per Mesopotàmia”, del 2003.

Camí continua amb el gust per acceptar accidents, fer-nos apreciar la textura i qualitat dels materials. Inclús com intentant dissimular les seves intervencions sobre els blocs i formes inicials. Això passa també a l’obra “Resurrecció” feta entre el 2010 i el 13, que reuneix altres variants possibles com un poema de Màrius Sempere.
Certament, si algú està fart de veure escultures en rotondes com si fossin objectes decoratius, en l’exposició de Sant Joan tindreu oportunitat de trobar obra de la que no deixa indiferent, ja que no surt de l’atzar. No és fàcil posar-les al menjador de casa però acompanyen mentalment. Perquè responen a idees i voluntats concretes, que són les que fan que una obra sigui d’una manera determinada.
Les intervencions de Camí són del tipus de ser les “estrictament necessàries per explicar-se”. Cada obra és una solució i necessita un espai: però a més, no són tot bloc treballat, sinó que Camí admet que precisin d’una operació “lògica”, sempre mantenint-se fidel als seus materials preferits (fusta i metalls): els llibres amb els calzes es poden obrir, la tapa del sarcòfag s’ha de desplaçar, la llitera de “Resurrecció” s’articula. I amb això tampoc minimitza el respecte per la naturalitat de les obres, ni vulnera la seva idea o abandona les seves tècniques de tall, fossa o soldat.
Aquest comentari sobre l’obra de Camí inclou alguns criteris o consells que són els que explicava als seus alumnes a la Massana. Almenys quan, fa deu anys, vam anar a entrevistar a un grup d’alumnes que intentaven esculpir sense perdre la referència al tronc o al bloc. Aquells alumnes no tenien gens assegurat el seu futur, però els hi deien que fossin constants i sincers, que es dediquessin a aprendre i a desenvolupar les seves idees i que amb treball i paciència, els resultats ja arribarien per si sols.
No se que se’n deu haver fet d’ells. Tampoc acabo de confirmar quin tipus d’atenció o seguiment tenen aquestes exposicions entre el públic més sensible a l’art. Però crec que com a visió ètica i proposta estètic, ofereixen una proposta vital i engrescadora.