Javier Erre guanya el 75é Premi Centelles

Foto: Aleix Art

Centelles. La pintura figurativa, per decisió del jurat o per ser tendència dels temps actuals, guanya pes en el Premi  Centelles i també és el vocabulari de l’obra guanyadora. El barceloní Javier Erre s’ha emportat els 3000 Euros i el trofeu amb el portal. Ha estat amb l’obra “El verano de la tortuga”, una pintura a l’oli. Les mencions honorífiques són per Josep Maria Galceran, de  Tiana i Carlos Martínez de Rubí. El fallo del jurat s’ha donat a conèixer avui a les 12 del migdia, en l’acta presidit per l’alcalde Miquel Arisa, que ha recordat que el premi  complia 75 anys, en bona salut.

America Sanchez , Francesc Artigau, Jacint Todó,  José Luís Pascual i Xavier Medina Campeny van ser els membres del Jurat, amb Xavier Serra de president i Tere Roma, de secretària.

Hi ha 21 obres seleccionades per exposar-se, de 101  que es van presentar en la preselecció digital i 78 que es van enviar al Marçó.

Com dèiem, destaca la tendència figurativa en l’exposició. Aquesta és una tendència  que hem anat observant creixia en les darreres edicions, com si d’alguna manera el Premi cerqués ser més “comprensible”. La composició de jurat pot influir, però només fins a cert punt, perquè en el fons trien a partir del que s’ha presentat.

El nou Premi Centelles, obra d’Erre, és una pintura estranya: una franja representant superfície d’aigua que distorsiona el fons, separa un grup de persones amb banyador. Aquest grup de figures queda interromput a la part superior,  com si tot quedés dintre d’un mirall o una foto. Mirant una mica la pàgina web d’Erre descobrim altres pintures caracteritzades per distorsions. El nou Premi Centelles és de les que conserva més una part realista a més de la part distorsionada. L’estranyesa ve de que la part inferior no correspon a dintre l’aigua, si no que continua part superior. De fet és com si el pintor ens posés un got d’aigua a primer terme i pintés el que hi veu a través. D’altra manera no s’entén si la funció de la distorsió aquosa és realista o ben bé respon a criteris pictòrics. En qualsevol cas la proposta em sembla un exercici imaginatiu, pròpiament pictòric,  més que la mimesis d’una fotografia. El títol de la pintura no ens l’explica i més aviat apunta a que la tela te alguna història de fons que només l’artista coneix.

L’exposició del LXXV Premi Centelles es podrà veure els dissabtes,  de 7 a 9 i els diumenges i festius,  de 12 a 2 i de 7 a 9, fins el 15 d’octubre, al Centre d’Art el Marçó vell. És la primera activitat de la Festa Major d’Estiu de Centelles, que  bàsicament es farà el cap de setmana següent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: