Cinc pintors a Menorca

Barcelona/ Centelles. Ses illes atrauen als artistes. Menorca també. Desconec si amb més o menys fortuna que Eivissa o Mallorca. El cas és que al Museu Diocesà de Barcelona n’han trobat cinc que han fet de Menorca el tema de pintures i inclús la relació ha anat a més. D’aquí l’exposició “Pintar (a) Menorca”, comissariada per Àlex Susanna i  Carles Jiménez.

Pepe Vives Campomar ja és de Menorca i és el que per amistat amb els altres els va portar cap a l’illa. Els altres són Francesc Artigau,  Xavier Serra de Rivera, Josep Serra Llimona i Miquel Vilà. Tots gran pintors del nostre país amb una llarga carrera a les seves espatlles. Entre ells hi ha coneixença, però les anades a la illa sembla que més aviat les han fet individualment. Serra de Rivera ens diu que ell hi va anar per primer cop, fa cinquanta anys, i al cap d’un temps s’hi va comprar una caseta petitona enmig d’unes feixes i els seus racons són el tema d’algunes obres exposades i de moltes altres que es poden veure a Instagram. També ens explica que Miquel Vilà es va casar amb una menorquina.

Francesc Artigau també va començar anar a Menorca el 1959. I hi anava cada estiu, primer convidat per en Campomar i més tard a una casa que hi tenia una antiga companya. Ens explica que Menorca ha estat l’únic lloc on ha  pintat a l’aire lliure.

Tots cinc tenen exposats paisatges dedicats a Menorca. Però també natures mortes i retrats i els comissaris han mirat que cada artista tingui els mateixos gèneres representats. La carbassa de Serra de Rivera és menorquina. Vilà i Artigau tenen peixos. De retrats hi ha el de Miquel Vilà, fet per Serra de Rivera i el retrat fet per Vilà, del Serra de Rivera, que desconeixíem. Serra de Rivera té un o dos autoretrats, un amb visera en homenatge a Chardin. Serra Llimona té un altre autoretrat de jove. L’Artigau és l’únic que te l’autoretrat amb un fons portuari.

De l’Artigau hi ha diverses pintures, però ens sorprenen els aiguaforts, faceta que desconeixíem de l’artista, però que ha practicat molt tal i com ens diu i podem constatar al seu web www.francescartigau.com. De l’exposició m’agrada l’estampa de la tempesta. Són planxes molt grans. L’exposició es pot veure de franc dintre les instal·lacions del Museu Diocesà, a la Pia Almoina i compte amb un catàleg.

Serra de Rivera inaugura una exposició, divendres a La Galeria de Sant Cugat. Artigau també té lligada una exposició al Marçó vell de Centelles, dintre aquest curs.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: