Conxa Sisquella, una artista amb orígens centellencs

Foto Fundació Fornells-Pla i Conxa Sisquella

Centelles. Torna a ploure. Avui és Sant Jordi, però les llibreries I les floristeries estan tancades. El Coronavirus ha retrassat també la celebració del centenari del naixement de Conxa Sisquella, una destacada artista catalana del segle XX. Potser no ho sabíeu, però aquesta pintora i gravadora va néixer a Centelles. La data correcta sembla ser el 4 de desembre del 1920. A alguns llocs es dóna la data de l’1 de gener del 1926. Però en Jaume Guardis, membre de la Fundació Fornells-Pla i Conxa Sisquella de la Garriga, ens dóna la data de fa cent anys com a bona. I és qui ens comenta que la celebració de moment es retarda.

Deixeu-me introduir una mica la seva biografia. Desconec la vinculació real amb Centelles i quant s’hi va estar, però sembla que n’hauria marxat aviat. Tenia un tiet pintor, Alfred Sisquella, qui sembla que li hauria encès l’interès per la pintura. Formació inicial al taller d’un tal M. Alsina. El 1945 ingressa a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi i al Conservatori de les Arts del Llibre, a Barcelona. El 1947 obté el primer premi en el Salón Femenino de Madrid. Entre el 1949 i el 1957 participa als Salons d’Octubre i als Salons de Maig. El 1950 es casa amb Francesc Fornells-Pla, també artista, amb qui compartirà l’amor per crear obres d’art tota la vida.

Foto Fundació Fornells-Pla i Conxa Sisquella

Als anys 40 Sisquella és una pintora de tarannà figuratiu. Cap el 1947 l’obra esdevé més expressionista. A partir del 1952 comença a experimentar amb el material de suport. Entre 1969 i 1970 amb el seu marit viatgen a Estats Units. Part del temps el dedicarà a millorar la formació com a gravadora en el Smithsonian Institution de Washington. També farà exposicions a galeries de Nova York i Filadelfia. L’estada a Amèrica també l’apropa a l’expressionisme abstracte i a partir d’aleshores també practicarà la pintura d’acció i el “dripping”. Segons Fina Bernad –també membre de la fundació-, en els 80 explora la pintura més informalista i també els grans formats. És l’època en

Foto Fundació Fornells-Pla i Conxa Sisquella

que es construeix el seu propi taller al jardí de la casa de la Garriga, actual sala d’exposicions de la fundació. Sisquella ens apropa la carrera d’una altra creadora destacada en el panorama de la postguerra. Va morir el 14 de març del 1996. Dos anys abans havia fundat amb el seu marit la fundació, per preservar la seva obra i promocionar l’art contemporani. Il·lustro l’article amb una sèrie d’imatges que m’ha passat en Guardis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: