“Els col·leccionistes de veritat mai paren”

Entrevista a  Sara Puig, historidora de l’art i esposa del col·leccionista d’art Désiré Feuerle

Aspecte interior de The Feuerle Collection amb uns déus khmer dels segles X al XIII. Al fons una plataforma xinesa de la dinastía Han, dels segles II aC-II dC. Foto: The Feuerle Collection

Centelles. Fa quatre anys va tancar la Fundació Francisco Godia. En el seu moment des del bloc ja vam lamentar aquest fet. Quan això va passar, la que n’havia estat directora, Sara Puig, ja feia uns anys que estava embarcada en un altre projecte encara més interessant. Casada amb el col·leccionista alemany Désiré Feuerle, van emprendre junts els preparatius per obrir el fons al públic. Feuerle ha estat reunint mobles xinesos imperials, escultura del sud-est asiàtic, especialment de la cultura khmer i obres d’art contemporani. El col·leccionista alemany és un entusiasta d’aquestes arts i també de la possibilitat de juxtaposar peces d’èpoques distants però molt properes en l’esperit i els sentiments.

The Feuerle Collection va obrir al públic l’octubre del 2016, ubicada a Berlín, en un antic bunker de telecomunicacions de la Segona Guerra Mundial, renovat per l’arquitecte britànic John Pawson. El museu es troba al districte de Kreuzberg i segons la seva pàgina web, per visitar-lo cal reservar en antelació.

Fa uns dies vaig trobar un missatge de la Col·lecció Feuerle al mail i vaig descobrir la relació amb la Sara Puig. Això em va animar a escriure-li per fer-li unes quantes preguntes. Puig viu actualment entre Berlín i Barcelona. Des de l’estiu passat és presidenta de la Fundació Joan Miró.

Aleix Mataró.- La col·lecció d’art contemporani és tant important com les d’arts asiàtics? Pots citar alguns artistes?

Sara Puig.- Dins la presentació de The Feuerle Collection trobem als artistes  James Lee Byars, Araki, Zeng Fanzhi, Adam Fuss, Anish Kapoor i Cristina Iglesias. D’art asiàtic hi ha escultures Khmer (antiga Cambotja) i Moble de la Xina Imperial. Cada una de les peces són molt singulars i úniques.
Precisament el concepte de The Feuerle Collection és oblidar-nos de la documentació, la història, el mercat de l’art,  i viure i disfrutar cada una de les peces singularment, sense codis preestablerts, donant la llibertat per a que cadascun de nosaltres pugui decidir quina són les peces més importants per a ell o ella.

El meu marit va ser pioner als 80’s a Alemanya al trencar aquestes barreres organitzant múltiples exposicions en les que diferents expressions artístiques contemporànies dialogaven amb diferents cultures i obres artístiques d’altres èpoques.

Un altre racó amb una peça d’Adam Fuss de la sèrie “My Ghost”, impressió fotogràfica única de gelatina de plata. Al davant una taula de grans dimensions amb extrems invertits de fusta de tieli, de la dinastia Qing, del segle XVII. Foto de Nic Tenwiggenhorn

A.M.- La col·lecció continua creixent?
S.P.- Els col.leccionistes de veritat mai paren.

A.M.- Quina és la teva contribució al projecte del museu/ col·lecció?
S.P.- La meva contribució ha estat impulsar al meu marit a obrir la col·lecció al públic, a pensar conjuntament en quina era la ubicació idònia per a la col.lecció i a donar forma al projecte artístic visionari concebut per ell, en el que jo he confiat sempre.

A.M.- El museu convida a veure la  col·lecció d’una manera molt sensorial. El seu és un enfocament original,  no?
S.P.- Efectivament, és una aproximació nova en tant en que es crea una composició que engloba les escultures, la música, el soroll de l’aigua, l’arquitectura, la il.luminació. No és una aproximació racional i cerebral, no hi ha cap informació escrita que condicioni la ment, sino que la informació ha d’entrar des del ull, la oïda i el sentiment.

A.M.- La calma i relaxació amb la que es convida a veure les obres d’art és també una eina  molt influent. T’ha ajudat a veure les obres d’art d’una altra manera?
S.P.-  La presentació sempre és molt important per poder transmetre els missatges. En el cas de The Feuerle Collection, la disposició de les obres, de cada una d’elles i de cada una d’elles en relació al conjunt, alhora que amb la seva il.luminació individual i de conjunt, ajuden a que broti el millor d’elles.

A.M.-  Quina ha estat la resposta del públic al visitar la Col·lecció Feuerle?
S.P.-Rotundament aclaparadora. El públic surt transformat, emocionat, agraït, i amb el cor a la mà. Tenim el públic més jove de Berlin, entre 19 i 34 anys, i el públic alemany i internacional ens han aclamat.

 A.M.- Has aprés a valorar la singularitat de l’escultura khmer?
S.P.- Es l’escultura més sofisticada que ha produït la humanitat, i la més espiritual i humana. 

 A.M.- Parleu a vegades de possibles influències de l’escultura khmer a l’escultura gòtica?
S.P.- No.

Detall de l’aspecte exterior de l’edifici on s’ubica The Feuerle Collection. Foto: The Feuerle Collection

A.M.- Ja heu juxtaposat una escultura khmer a una pintura de Rothko?
S.P.-  Es va juxtaposar una escultura Khmer de la Col.lecció Feuerle junt amb un oli sobre tela de Mark Rothko a l’exposició inaugural del Mori Art Museum a Tokyo, i també amb les Ninfes de Monet.

 

 

A.M.- La Col·lecció Feuerle es proposa nous objectius per després d’aquest confinament?
S.P.- Durant el confinament hem pogut presentar la nova página web, amb molts articles i videos que han anant sorgint després d’haver obert la col.lecció al públic, i que brinden l’oportunitat de poder aprofundir en la concepció artística que hi ha darrera The Feuerle Collection.  També tenim programades noves activitats de cara a un futur que esperem que sigui el més pròxim possible.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: