Visitar museus lliurement

Centelles. Dilluns 18 de maig és el dia Internacional dels Museus, però les circumstàncies actuals amb el Covid-19 encara ben present, desplacen la celebració en espais i iniciatives digitals. Enguany també hi ha un lema, que ve donat per l’ICOM que és qui organitza l’esdeveniment a nivell mundial: “Museus per la igualtat: diversitat i inclusió”. A casa nostra, des de plataformes web publiques com la de la Generalitat, incentiven una programació conjunta per apropar les col·leccions museístiques catalanes, que ja ha començat aquest cap de setmana. Altres museus com l’Episcopal de Vic preparen activitats especials.

Un altre procediment ben lliure, és el d’entrar directament als webs dels museus que es vulgui i consultar a  les pestanyes de la col·lecció o cercar als artistes dels que guarden obra i que moltes són visitables a través del seu portal on-line. D’aquesta manera mirem el que més ens interessa.

“El abrazo” de Juan Genovés, del 1976. Imatge extreta del web del Museu Reina Sofia.

Per exemple, ahir ens va deixar als 89 anys, de mort natural, el pintor Juan Genovés (València, 31 de maig de 1930- Madrid, 15 de maig de 2020). La seva obra més emblemàtica és “El abrazo”. Per internet podem accedir a la seva fitxa del web del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia de Madrid.  Podem veure que és una obra del 1976, que és acrílic i serigrafia sobre tela i que mesura 151 cm d’alt per 201 d’ampla. Que va ingressar al museu el 1988 i que procedia dels fons del Museo Español de Arte Contemporáneo.

Juan Genovés ja era un pintor compromès abans del 1976. I abans i després la seva obra ha estat ocupada molt sovint per la representació de multituds. Primer manifestant-se o fugint i després potser més com a part d’un problema compositiu plàstic, sense oblidar les connotacions de parlar de la societat avui.

“El abrazo” va esdevenir símbol de la reconciliació a l’Espanya de finals del franquisme i la Transició. La seva fama està vinculada al fet que se’n van fer cartells, motiu pel qual l’artista arribà a ser detingut pels grisos. L’obra original, inicialment, va ser comprada per un col·leccionista de Chicago. Però hi havia el desig que l’obra tornés a Espanya, i la galeria Marlborough, amb qui Genovés ha treballat sempre, va fer les negociacions perquè l’obra retornés a la península.

La consulta al web del Reina Sofia permet saber que guarden tres peces més de Genovés, entre elles un cartell del “Abrazo”, i unes peces del 1970 i el 72. El web del Reina Sofia té un cercador d’artistes i la visita a la col·lecció penjada. Recordem que en aquest centre de Madrid s’hi guarden obres tant importants com “El Guernica” de Picasso.

One thought on “Visitar museus lliurement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: