Elles són més de setze

“A Braque”, mixta sobre tela de 93×170 cm, d’Anna Miquel del 1996. Imatge de galeria Canals

Centelles. Fa uns dies vaig estar mirant un llibret on-line d’Enciclopèdia Catalana dedicat a “les 16 dones pintores catalanes més destacades del segle XX”. Em va semblar pretensiós limitar a un nombre qualsevol la selecció. En un moment en que tot està en revisió, segur que poden sortir més noms “importants”. I quan es faci un bon llibre sobre les artistes més destacades, val la pena estudiar i fer ressenyes ben completes, i no només quatre ratlles.

Casualment ahir dimarts 26 de maig, la galeria Canals de Sant Cugat –Carrer d’Orient, 24- inaugurava exposició amb unes altres setze artistes. Tot i que n’hi ha tant de catalanes com de fora del país, l’ocasió permet trobar altres dones que, em sembla, cal tenir en compte. Em refereixo a Maria Assumpció Raventós, Conxa Sisquella o Anna Miquel, que també em semblen importants entre les importants. Hi ha un nom coincident entre la mostra i el llibret d’Enciclopèdia: Amèlia Riera, a qui Canals, per cert, va dedicar la mostra anterior.

Segur que en sortirien més de noms: el mateix Canals està dedicant totes les mostres d’enguany a dones artistes. Tant per fer visible a través de l’art la lluita contra la violència i la discriminació masclista, com per donar relleu a diferents ments creatives. Una dada: segons fonts de la galeria, el 70% de les llicenciades a Belles Arts són dones.

Pintura sense títol d’Elvira Fustero, del 1986, de 146×59 cm. Imatge de la Galeria Canals

Nou temps

La nova exposició “La dona en l’art” és la primera que la galeria que dirigeix Josep Canals, planteja dualment: és a dir, tant físicament com a la xarxa. Una mesura adoptada fruit del Covid-19, però que segons Canals és la línia que cal adoptar cara el futur. Des del sofà de casa, el millor aparador de la mostra és el catàleg on-line que Canals ha enviat al seu mailing. A la pàgina web només hi ha un text de presentació i algunes obres penjades. Al catàleg hi ha tota l’obra, tots els noms, tècniques, mides, anys i el text de presentació.

A part de Riera, Sisquella, Miquel i Raventós, la mostra reuneix obra d’altres artistes com Neus Colet, Lourdes Fisa, Elvira Fustero, Pilar Perdices, Romy Castro, Carmen Anzano, Francisca Blázquez, Teresa Farrés, Conxa Ibáñez, Patricia Lohan, Eulàlia Moral i Rosa Nicolàs. Hi ha pintura, collage i també escultura.

La galeria Canals també organitza des de fa molts anys, una biennal d’art contemporani català. L’edició que tocava enguany s’ha retardat pel Covid-19 i perquè un dels co-organitzadors, l’Ajuntament de Sant Cugat, s’ha retirat del projecte. Però ara, segons Canals compten amb el suport de Bon Art Cultural que els permetrà inaugurar la biennal, el novembre a Barcelona, i fer-la itinerar per diferents seus durant el 2021. De mica en mica aniran informant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: