Artemisia via Youtube

  • La galeria vallesana aprofundeix en els seus canals digitals de comunicació abans d’obrir la primera exposició física.
“Mar en sombra”, de Pilar Perdices, acrílic sobre fusta de 89×67 cm. Foto: galeria Artemisia

Centelles. Respecte l’exposició de la galeria Canals i el llibret d’Enciclopèdia sobre les pintores –veure post anterior-, encara hi ha una segona artista coincident: Conxa Ibáñez (Canet de Mar, 1929). Pintora d’uns paisatges molt especials i apreciats de Catalunya i de la Península Ibèrica, Venècia, etc. Però al llibret en canvi no hi ha lloc per la Pilar Perdices. Aquesta, nascuda a Maó el 1931, però resident des de fa molts anys a Barcelona. Al llibret d’Enciclopèdia ve hi ha la georgiana que residí a Barcelona, Olga Sacharoff o la Roser Bru, que és catalana però ha viscut la major part de la seva vida a Xile.

Pilar Perdices té una pintura a l’exposició de Sant Cugat  i ara també és la primera protagonista d’un vídeo penjat a les xarxes per la galeria Artemisia. Fa una setmana, la directora d’aquesta galeria de les Franqueses del Vallès, Cristina Requena, va enviar un vídeo-missatge on informava que preferia retardar l’obertura física de la galeria i que mentrestant aprofundiria en dos projectes digitals. El primer, titulat “La llave de los sueños” ha estat la senyal de vida de la galeria durant el confinament. Es tracta d’una sèrie de vídeos – que envia pel newsletter i penja a Youtube- on un convidat respon a una pregunta relacionada amb l’art. Per aquesta proposta han passat l’artista Mia Martí, el col·leccionista Lluís Bassat, la crítica Avelina Lésper o el més recent, el doctor en humanitats Marcos Yáñez, entre altres.

Comentar obres

El segon projecte digital, el Showroom, defensa més clarament els objectius de la galeria. Requena planteja fer una sèrie de vídeos per presentar obres del seu fons. En el primer Showroom ella mateixa, ben decidida i amb una bona claredat discursiva, es posa davant la càmera i durant set minuts, ens parla en profunditat de “Mar en sombra”, un acrílic sobre fusta, de la pintora Pilar Perdices, que Requena qualifica de “paisatge disfressat d’abstracció”.

Perdices va començar en la figuració, els anys setanta va evolucionar cap a l’abstracció i segons llegim en un text a Artepoli, de la mateixa Requena, va ser silenciada per la crítica i les galeries durant uns anys. Potser perquè van interpretar que s’acostava massa a Tàpies, tot i que Perdices sempre ha estat bastant independent i la seva obra ha tendit sempre a donar idea d’espais. És típic en la seva obra pintar-hi una línia de l’horitzó i fer us de pictogrames o una mena d’escriptura illegible, ben bé amb finalitats expressives.  El vídeo d’Artemisia acaba amb  la fitxa tècnica i el preu i tot. La galeria  guarda més obra d’aquesta artista que per la seva personalitat i constància també em sembla important.

En un dies Requena penjarà més vídeos i quan decideix-hi obrir tenim informació de que la primera exposició serà amb obres del grup Art-Tra Barcelona on entre altres hi trobem un antic veí de Centelles, Pere Bruix –que també protagonitza una “Llave de los sueños”- i a Elvira Fustero, artista saragossana que casualment també té obra a l’exposició de Sant Cugat.

Et deixo amb una pregunta:

One thought on “Artemisia via Youtube

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: