Tornem a dibuixar a fora

  • Anunciem un primer sketchcrawl post-pandèmia i entrevistem a l’Swasky
Font de Mig Prat, l’Estany, un dels escenaris del proper Sketchcrawl. Foto: Marina Berdalet

Centelles. De mica en mica tornem a la normalitat. Una prova d’això és que ben aviat podrem anar a dibuixar a altres pobles. Per començar, diumenge vinent, 7 de juny, es tira endavant el cinquè Sketchcrawl a l’Estany (Moianès). Tot físicament. Aquest cop organitzat des del Cercle Artístic del Moianès, que des de fa uns anys fa sortides de dibuix urbà per la comarca. Segons ens explica una de les organitzadores, Marina Berdalet, “començarem a les 10 del matí, a la Carretera Vella. Segons els que siguem, farem un o dos grups de quinze persones cada un. Mentre uns dibuixen a la Carretera Vella, els altres aniran a la Font del Mig Prat. Tancarà la ruta el Rec de les Nogueres”, afirma. La quantitat de gent que aplegarà la trobada, però, és una incògnita. Segons Andreu Vilardell, del Cercle Artístic, “en edicions anteriors hem arribat a la trentena, però aquest cop si som una vintena, ja serà tot un triomf”. Explicarem com anirà a la Crònica de Dibuix urbà d’aquest blog.

Vilardell ens explica també, que les sessions de retrat que es feien cada divendres primer de mes, deixaran finalment de ser virtuals, i el proper divendres 12, ja es farà una sessió mixta -virtual i física- a la Torra de Casanova. Un masia molt maca, prop de Moià, que disposa d’un espai polivalent amb una terrassa. La sessió, divendres 12 de 7 a 2/4 de 9.

Swasky: a on estem?

Les activitats del Cercle Artístic són una prova de la difusió del dibuix urbà per tot Catalunya. Una moda? Una afició que arrelarà? Fa vuit anys vam entrevistar a l’Swasky, un dels dibuixants urbans més coneguts del país, que aleshores feia un taller a Sant Lluc. L’entrevista del 2012 -que adjunto al final del present text-  ens va servir per explicar les característiques dels urban sketchers. A on passem ara? L’hi hem adreçat noves preguntes per veure a quin punt ens trobem i per on passa ell:

Autoretrat de l’Swasky

Aleix Mataró.-  Quan ens feies classe estaves en la fase d’independitzar-te i dedicar-te a viure del dibuix urbà. Ho has assolit? Què has fet?

Swasky.- He continuat fent classes i tallers que han sigut un font d’ingressos. Durant aquests anys hi han hagut bones èpoques i d’altres no tant bones. Viure només del dibuix, -i ara en aquests moments dic dibuix perquè no només faig dibuix urbà si no també il·lustració-, no ho he aconseguit. Ara he tornat a fer classes a secundària, tinc l’especialitat d’anglès i de dibuix. La docència és l’altre camp professional que m’agrada. He tornat a la docència reglada, perquè el que és la que ens trobem fora d’això s’ha convertit en un camp cols, ple de persones que fan de guies sense cap formació. Repeteixen “clichés” i no aporten més consells dels que han anat arreplegant d’altres fonts. Ara no m’hi trobo còmode fent classes en tallers a Barcelona. Crec que l’intrusisme de moltes persones ha fet mal. Estem en l’eterna discussió del control o la llibertat. I aquesta no és la meva guerra.

 A.M.- Creus que el dibuix urbà s’ha consolidat a nivell de Catalunya? Hi ha més grups i es fan sketchcrawls per tot arreu.

S.- Lligant-ho amb la resposta anterior, crec que la proliferació de totes aquestes persones, que han esdevingut “guies espirituals” i que diuen que fan classes de “dibuix urbà”, és una prova del seu èxit i consolidació a Catalunya. Dibuixar al carrer està de moda. Ja fa un temps, algunes persones em deien que aquest fenomen moriria d’èxit i que tindria poc recorregut, d’això ja fa set anys, quan vaig organitzar el Simposi de Barcelona. I ara això només fa que començar. No sé si Urban Sketchers continuarà, no puc dir-ho, del que sí que estic segur és que dibuixar al carrer serà cada cop més habitual i ho farà més gent.

Un dels temes més actuals de l’Swasky

A.M.- Continues amb contacte amb  professors i alumnes dels cursos de Sant Lluc?

S.- Continuo en contacte amb moltes persones que vàrem coincidir, d’altres ja no. Però suposo que és com tot. Tot i que, afortunadament, les xarxes socials ens ajuden a mantenir el contacte, d’una manera senzilla. Com per exemple amb tu. I aquesta part és la que em sembla de tot plegat el més interessant, la gent que he conegut, que em sembla interessant i que si puc l’ajudo. Estic content perquè he compartit moments amb aquesta gent i he vist que han anat configurant la seva vessant artística més enllà del dibuix o al dibuix. Tot això gràcies a les xarxes socials.

A.M.-  El teu dibuix també ha evolucionat. Qué t’interessa ara?

S..- Ara estic en una fase més pictòrica, vull recuperar aquella part que vaig encetar fa molts anys, quan estudiava Belles Arts. Ara estic fent més ús dels guaixos, que són opacs i em recorden al que feia. Continuo fent-ne ús dels llapis de colors i no he deixat d’utilitzar l’aquarel·la, però diria que em preocupa més el color que la línia, ara.

A.M.- T’ha afectat d’alguna manera el Coronavirus?

S.- De manera negativa m’ha afectat a nivell de feina, perquè tenia algun projecte que s’ha cancel·lat. I a nivell personal no m’agrada tot el que veig que està passant al món i que ens afecta a nosaltres o a la gent que ens envolta. El confinament tampoc m’ha ajudat en aquest aspecte, en la part social, hem hagut de separar-nos dels nostres éssers estimats i dels amics. Però m’ha ajudat a concentrar-me i encetar projectes nous. Així que diria que ho he pogut equilibrar.

A.M.- Quins projectes tens?

S.- M’han proposat fer un llibre nou i després del confinament m’agradaria poder aprofitar tot el que hem hagut d’utilitzar aquest mesos de confinament en el món de l’educació, em refereixo a les vídeo-trucades, Meets, Zooms, Skypes, Classrooms, Moodle i més plataformes que em utilitzat per fer classes a la xarxa.

Entrevista Swasky 2012

One thought on “Tornem a dibuixar a fora

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: