Ceret dedica un monument a Manolo Hugué

Imatge general del monument que ha fet Domene dedicat al Manolo. Foto: Domene

Centelles. A l’estiu a Ceret (Vallspir), el seu Musée d’art Moderne sol fer una exposició especial. Però aquest any no anuncien res.  El que sí sembla que es va celebrar va ser la festa de la cirera, el primer cap de setmana  de juny, que inclou un mercat molt xulo amb productes al voltant del petit fruit vermell.  Ceret és agradable de visitar. Els carrers són bonics. I si no és pel Musée, també fan mercat setmanal cada dissabte. Hi ha diverses galeries i restaurants.

En una d’aquestes galeries fa un temps hi va fer una exposició en Quim Domene. A partir d’aquesta mostra va sortir la proposta de fer una escultura d’homenatge a Manolo Hugué, l’escultor. Manolo (Barcelona,  1872- Caldes de Montbuí, 1945) va ser el primer artista vanguardista que es va instal·lar a la vila, el 1910. I darrera d’ell en van venir molts més: Picasso, Braque, Gris, Chagall, inclús l’Apel·les Fenosa i també en Joan Ponç. Visites molt fructífers. D’aquí l’origen també del museu.

Detall del conjunt escultòric. Foto: Domene

Domene va acceptar l’encàrrec i aquest mes de juny –l’artista ho va anunciar dilluns 15- l’escultura “Conversation avec Manolo” s’ha instal·lat prop de l’ajuntament, a un espai arreglat de l’avinguda Clemenceau. L’obra de Domene inclou una escultura original del Manolo, “la Catalane”, de pedra, del 1923, dedicada al seu torn, al músic Déodat de Séverac. L’escultura de Manolo s’aixeca sobre un pedestal. Aquesta va precedida per un camí de ferro amb el nom siluetejat de la quarantena d’artistes, que van passar per la vila durant el segle XX. Noms que van convertir Ceret en una porta d’entrada de les noves tendències artístiques. Per això al començament del camí, s’alça una porta oberta. A la fulla s’hi disposa un poema, “L’olivier” del 1921, del Manolo i també hi ha un relleu amb una taula amb tot d’objectes relacionats amb l’artista, com les mans i eines. Domene ens precisa que la seva obra està feta de “ferro corten, ferro de foneria, acer inox i metacrilat amb llum”. Els tons rogencs del ferro i el to clar de la pedra donen un aire molt digne a aquest monument que és de dimensions humanes. És una obra interessant i una altra cita ceretana.

Quim Domene és un artista garrotxí. Algun cop hem parlat de les seves pintures, però també té escultures i ha fet obra pública, a d’altres llocs com al cementiri de Portbou.

 

One thought on “Ceret dedica un monument a Manolo Hugué

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: