Nova ruta per l’art de Sarrate al Marçó

  • Una trentena llarga de peces revisen la carrera de l’artista centellenc. La mostra substitueix a la que s’havia de fer de la guanyadora del Premi Centelles, que pel Covid19 es trasllada a l’octubre.
“Nena amb nina”, pintura del 1965 i “Paraules. Josep Esteve”, del 1974. Foto: Aleix Art

Centelles. Dissabte 20 de juny entràvem a l’estiu i a Centelles es tornava a inaugurar una exposició amb cava i pastes, la primera després de la pandèmia, al Centre d’art el Marçó vell. Tothom amb mascareta i vigilant l’aforament i les distàncies,  es va obrir al públic una exposició de repàs de la trajectòria de Jordi Sarrate, la segona que fa d’aquest tipus, en un any. Aquesta mostra com aquella del 2019, que es va fer a l’antiga Fonda Giol, van acompanyades per un llibret. Uns catàlegs que van aplegant la nombrosa obra de l’artista centellenc, a partir d’una selecció que fa l’editor Toni Moreno, que també ha ajudat a fer la tria per l’exposició. A la presentació hi havia Francesc Orenes que va glosar l’obra de Sarrate, seguint les línies generals del seu pròleg del llibret.

La nova aproximació a l’obra de Sarrate es titula “Ruta 80” i fa referència a l’edat que ha assolit l’artista, el passat mes de gener. Però també és un sender sinuós per etapes i estils a l’americana (obres grans, assemblages, expressionisme dels colors). Toni Moreno, que també va parlar a la inauguració, va subratllar el paper de Sarrate com a cronista de Centelles, tema de moltes de les seves obres i dibuixos. I també hi ha nombroses obres fetes amb objectes reaprofitats que tal com recorda Moreno són un altre tipus de crònica.

Entre poetes

“Sabates a 10€” una porta als paradisos de la publicitat. Foto: Aleix Art

Però a l’exposició si hi ha una temàtica que abunda són els homenatges pictòrics a poetes i creadors: Josep Esteve, Segimon Serrallonga, Palau i Fabre, i també a Perejaume, persones a qui Sarrate ha tractat personalment. També en aquest cas trobem pintures pintades i pintures amb coses enganxades, collages normals, amb papers plans,o amb objectes més tridimensionals, els assemblage.

Hi ha obres dels anys seixanta, al començament, però a l’exposició hi ha sobretot peces de finals del noranta i primers del segle XXI. Peces grans i plenes del color blau característic de Sarrate. Entre els  assemblage més destacats, hi ha la peça feta amb caixes de sabates trobades al mercat dels diumenges a Centelles –peça que ja vam veure al Temple Romà, al 2018-, que destaquen pel seus dissenys, tipografies i connotacions dels termes, aspectes molt propis de la mirada poètica de Sarrate. Entre els temes centellencs hi destaca la peça “Capella ardent” que recorda la crema de l’església parroquial durant la Guerra Civil. I també les peces que representen els punts cardinals amb el paisatge muntanyós que circumda el territori.

En el llibret que porta el mateix títol que l’exposició hi ha molta més obra i es detalla molt millor l’obra dels primers anys creatius de l’artista, en els anys seixanta. En canvi hi ha poca obra corresponent als anys setanta i els vuitanta. I n’hi torna a haver més dels noranta i de les etapes  més recents. Sarrate continua actiu i no descarta tornar a fer una altra exposició l’any vinent amb més obra que guarda a casa seva.

L’exposició “Ruta  80” substitueix en el calendari, a la que hauria de fer l’artista guanyadora del Premi Centelles, del 2019, la murciana Inés de Haro, que s’ha aplaçat a l’octubre, per les dificultats generades pel Covid19. Mentrestant, el concurs de pintura es fallarà igualment aquest mes de juliol i el resultat es podrà veure, com de costum, per la festa major, al setembre. Fonts de la comissió parlen d’una bona participació i de pretendents del premi procedents d’altres països.

2 respostes a “Nova ruta per l’art de Sarrate al Marçó

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: