Sinfonia de verds de Rosina Martínez

Rosina Martínez extreu la llum dels verds oposats al negre. Foto: Badaluc

Centelles. Ja hem escrit més d’una vegada que Centelles és un poble d’artistes i que de mica en mica en coneixem de nous . La nova exposició d’El Trabuc és un petit tastet a l’obra de Rosina Martínez.

La Rosina fa molts temps que està relacionada amb Centelles, si bé últimament és quan s’hi ha instal·lat definitivament. Va deixant endarrere alguns compromisos amb Barcelona, on durant molts anys ha tingut el taller i també ha impartit classes de pintura. Ara, aquesta activitat, la de pintar i també la de fer classes, la vol traslladar a Centelles. De moment ja té un nou taller instal·lat al carrer Socós, on treballa amb noves obres, però d’alumnes encara no se n’hi han apuntat.

Coneixíem l’obra de la Rosina per les seves col·laboracions puntuals a les Mostres d’artistes locals, on sol presentar obra caracteritzada pel predomini dels entorns naturals i a vegades per referències a arquitectures racionalistes, imbricades amb el medi. És també característic de Rosina, els format i la realització de pintures en vàries parts. Molt sovint els formats solen ser allargats i estrets. Pinta amb oli sobre fusta, tècnica que se la va fer seva des de que fa uns anys, va trobar les possibilitats de disposar de nous formats pels suports.

Rosina Martínez és formada a l’Escola Massana. Ens explica que durant uns anys va deixar de pintar, però que es va prometre que hi tornaria. Quan va fer els cinquanta anys, es va traspassar l’escola bressol que tenia i va recuperar els pinzells.

Per a l’exposició del mes de juliol d’El Trabuc, hem seleccionat tres pintures caracteritzades pel domini dels verds. La més petita, representa una Lluna ben rodona envoltada per natura.

Al mig penjarem un quadre més gran en que cauen com unes cortines de fulles verdes.

La tercera peça és un díptic format per dues peces desiguals, unides per la perspectiva i el tema representat, que combina verd natural amb elements arquitectònics.

La Lluna sempre misteriosa. Foto: Badaluc

Rosina ens assegura que les referències arquitectòniques no emulen pas la professió del seu marit, sino que van sorgir a partir d’un treball de la seva filla sobre el pavelló alemany  de Mies van der Rohe a la fira de Barcelona.

La pintura de la Rosina Martínez es refereix a la natura i a l’arquitectura, però quan no hi ha un objectiu important es desfà dels objectes i tendeixen cap a obres abstractes. Abstractes o de taques ordenades per criteris estètics i de composició.

Pels tons que sol utilitzar i les temàtiques podríem dir que és una pintura tranquil·litzadora. Com tenir    l’arbre a casa, però gràcies al poder de l’art provoca tot de sentiments pacífics.

Prop de l’exposició d’El Trabuc, al Niu del Palau, s’ha inaugurat la mostra d’alumnes de l’Escola d’Adults, on fan pintura, dibuix i ceràmica. Les obres presentades estan determinades pels dies de confinament.  De mica en mica Centelles recupera l’activitat cultural.

 

One thought on “Sinfonia de verds de Rosina Martínez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: