
Barcelona/ Centelles. La ceràmica contemporània va més enllà dels objectes tradicionals i abraça formes més escultòriques. Aquesta és la idea bàsica que sobrevola l’exposició “L’art del buit”, que presenta aquesta setmana la galeria Artur Ramon, des del seu emplaçament actual, al carrer Bailén 19, de Barcelona.
La intenció de l’exposició és omplir el buit que hi ha entre el gran Josep Llorens Artigues i l’ara, amb representants de les diferents generacions de ceramistes catalans contemporanis. La selecció destaca divuit noms: Maria Bofill, Madola, Barbaformosa, Jordi Marcet, Rosa Vila-Abadal, Carme Collell, Claudi Casanovas, Carme Balada, Mia Llauder, Joan Serra, Rosa Cortiella, Nuri Negre, Dameon Lynn, Ruth Cepedano, Caterina Roma, Penélope Vallejo, Corrie Bain i Roger Coll. A més de Llorens Artigas i d’una peça de fang enorme de Tàpies.
Un dels noms, Jordi Marcet, que és també president de l’Associació de Ceramistes, juntament amb Isabel Fernandez del Moral, conservadora de ceràmica del Museu del Disseny han col·laborat amb Mònica Ramon en la tria dels artistes i la selecció de les obres difícils de veure en exposicions d’art a casa nostra.

En general veureu obres que s’acosten a l’escultura o que interpreten les formes clàssiques dels recipients. Aquestes obres úniques estan fetes amb fang, gres o porcel·lana, barreges. Hi ha un parell de peces que juguen amb la diferència de cocció dels materials i esperen que apareguin accidents, l’atzar. Les peces de ceràmica volen processos llargs, de coneixements tècnics, dels esmalts, de l’us de les mans i sempre el forn hi té l’última paraula. Destaca el fet que molts artistes utilitzen el blanc per fora i el negre per dintre i en varis casos sobrevola un aire oriental. De fet, segons ens explica Mònica Ramon no són pocs els artistes de la ceràmica que han trobat sortides a les seves peces en mercats asiàtics.
Ben propers
Cada artista és un món. Em criden l’atenció dos noms: Claudi Casanovas i Carme Collell. El primer és nascut a Barcelona, el 1956, però és conegut per les obres que produeix des d’Olot, on amb les argiles i el gres emula les pedres basàltiques. A l’exposició de l’Artur Ramon presenta una seria de bols de forma irregular i materials que semblen pedretes volcàniques incrustades.

Carme Collell és de Vic, nascuda el 1951. Llicenciada en història de l’art per l’Autònoma. Es va iniciar a la ceràmica a Nova York, on feia un màster, de la mà de l’artista uruguaiana Lidya Buzio. Instal·lada a Montevideo s’especialitzà en la tècnica de l’engalba brunyida, seguint les passes d’un oncle patern, Josep Collell (1920-2011) que ja ho feia en el Taller Torres-Garcia. La peça que es presenta a l’exposició pertany a aquesta tècnica.
L’exposició “L’art del buit” es podrà veure fins el 27 de novembre. S’obre coincidint amb la Barcelona Gallery Weekend. Dissabte, a dos quarts de dotze, Jordi Marcet oferirà una visita guidada. Cal confirmar assistència al tel. 93.302.9.70.