Tarzan vrs Mowgli

  • El diumenge 18 d’octubre ens va deixar en Pep Sindreu. Amic i company d’amics, era una persona que es feia estimar. Agradable al tracte, amb un fi sentit de l’humor. El trobarem a faltar. De moment no hi va haver cerimonia -pel Covid19- i més endavant es vol fer un homenatge amb lectures i cançons. En Pep era profe jubilat de literatura a Barcelona i tenia una bona col·lecció de llibres. No recordo exactament  perquè, fa uns anys l’hi vaig demanar a ell, una col·laboració pel blog, en que havia de descriure el personatge literari de Tarzan per poder-ho comparar al de Mowgli. Recuperem aquesta col·laboració que estava enterrada a la secció de Col·laboracions, per retre-li homenatge. Només rescato la seva part, la resta, que és molt llarg està avall de la secció. Tocàvem les figures dels homes salvatges perquè a Centelles, el grup de teatre el Triquet en preparava un musical per estrenar a l’estiu, sobre Tarzan. Aleshores vam il·lustrar el text del blog amb dibuixos meus que feia durant els assajos. Corria l’any 2012. Si voleu saber més coses sobre l’obra de teatre vaig fer una vídeo-entrevista a diversos actors i participants d’un muntatge que va ser espectacular.

Breu perfil biogràfic de Tarzan

Com arriba a la Selva, com és adoptat i com s’adapta.

Pep Sindeu. Una jove parella d’aristòcrates anglesos és abandonada en una remota regió equatorial africana per la tripulació revoltada d’un vaixell. Hi construeixen una cabanya on viuen una temporada, però moren quan el seu fill nascut allà és encara un nadó. El nen és adoptat per Kala, una gran mona antropoide, que li posa el nom de Tarzan (“pell blanca”, en la protollengua dels simis) i força amb el seu amor maternal que la tribu l’accepti.

La protecció de Kala primer i la seva superior intel·ligència després permeten a Tarzan sobreviure en la selva, malgrat que la seva força física és inferior a la dels grans simis. Més endavant Tarzan es familiaritza amb el contingut de la cabanya dels seus pares i recupera així la seva herència cultural. Descobreix la forma d’utilitzar un ganivet de caça com a arma, i això li dóna la supremacia en el seu entorn. Aprèn a llegir i escriure l’anglès –encara que no a parlar-lo- mitjançant les beceroles, diccionaris il·lustrats i llibres que els seus pares previsors s’havien endut per al seu llarg viatge, cosa que el porta a consideracions encara insegures sobre la seva identitat i pertinença, consideracions que es compliquen amb la decepció que li causen els primers homes amb qui entra en contacte –una tribu de negres caníbals- i els seus costums.

Tarzan arriba al cim del seu món quan es converteix en el rei de la tribu d’antropoides, però renuncia aviat a la seva jerarquia, perquè les obligacions que comporta li prenen llibertat i l’allunyen del món de la cabanya dels seus pares i del seu origen encara poc formulat però obsessionant.

D’aquesta manera s’arriba a un punt d’inflexió en aquesta mena de novel·la d’aventures iniciàtica. L’heroi orfe que ha passat ja tantes proves de coratge i d’intel·ligència està a punt per començar la seva educació sentimental i acabar de recuperar el seu origen, la societat dels seus aristocràtics pares anglesos i les possessions que per herència li pertanyen. I així, a través dels fils d’una intriga fulletonesca que parteix del desembarcament d’un grup de blancs prop de la cabanya, Tarzan salva blancs dels innombrables perills de la selva, recupera la donzella segrestada pel gran simi, arriba a Baltimore seguint la seva enamorada, veu reconeguda la seva identitat… i renuncia a tot per amor i lleialtat.

El final queda així obert a una llarga sèrie de novel·les que continuen la primera, en les quals Tarzan abandona fàcilment una vida quotidiana en la civilització, que sempre li resulta una mica sobreposada, per tornar-se a submergir en el món del qual neix la seva força i reviure altra vegada la selva.

One thought on “Tarzan vrs Mowgli

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: