Manlleu, circuit d’art a dues realitats

  • La Manlleu Galeria d’Art reuneix onze artistes com Ramon Surinyac, Anna Viñas, els germans Santilari, Hök, Samuel Salcedo… pintura, gravat, escultura, videocreació exposada als carrers i a la xarxa.
“Edificis de poder: Bcn-Mad”, la persina “tonejada” per Mercè Iglesias. Foto: MGA

Centelles. Cada any, una mica abans i fins una mica després del Nadal, a Manlleu fan un circuit per espais en lloguer i municipals amb aparadors i finestrals que exposen propostes artístiques. D’això n’hi diuen Manlleu Galeria d’Art –MGA.  Enguany la MGA arriba a la setena edició “fisica”, però les circumstàncies difícils sota la Covid-19 han fet que la proposta que ja està muntada físicament, tingui i potenciï la seva versió en xarxes. Inclús des de l’ajuntament, que és un dels organitzadors, es demana als responsables del MGA que evitin formar aglomeracions, com les que es formarien en una visita guiada, que també en fan.

Lluís Moreno, director del certamen, afirma que amb la pandèmia s’han avençat almenys cinc anys, els plans de digitalització. Segons Pol Robles, comissari de la MGA “aquesta digitalització és el que ha de permetre fer més accessible el certamen a molta més gent i donar més visibilitat als artistes participants”.

A la MGA7, hi ha onze artistes participants, repartits en vuit espais. Trobem obra d’artistes d’aquí com Ramon Surinyac, Anna Viñas, Mercè Iglesias. I creadors de fora, com Hök, Samuel Salcedo, Marcel Camps. Inclús de lluny: Carl de Jager.

Art i negoci

La MGA és fa per afavorir als artistes –hi ha tot de puntets destacant obres noves i en venda- i també per donar oportunitats comercials als aparadors de negocis que s’han extingit. I en aquests llocs també s’hi aporta informació sobre l’espai disponible.  Una proposta per recórrer els carrers de Manlleu coneixent el poble i la nova creació. Adequant-se al moment, enguany  la  MGA ja compta amb tres propostes directament penjades a les xarxes.  Són les obres, ja de caràcter més performatiu, de  Miguel Andrès, la Intrusa i Sabrina Rodríguez. Des del carrer podreu veure els continguts amb el mòbil a través de codis QR,  i si no des de casa visitant la web.

La proposta de La Intrusa és curiosa perquè està gravada amb una càmera de 360 graus i quan veus el vídeo pots desplaçar lliurement la direcció de la càmera amb el retolí. Es veu com s’hi juga una partida de cartes d’strip-poker en que els jugadors van actuant seguint una pauta narrativa i coreogràfica.

Tots els artistes arriben convidats al certamen que, després de set anys, segons Pol Robles, es va autoalimentant de noves propostes i nous talents. A més de la complicitat dels propietaris dels locals, la MGA compta també amb el suport de galeries com 3 punts o l’Artur Ramon.

Les vanitas de Josep i Pere Santilari Foto: MGA

L’anunci en plafó de vinil d’aquestes tres propostes digitals, ubicada a una cantonada del carrer del Pont, número 47,  està acompanyada per una quarta proposta ben matèrica: dues “vanitas” dels germans Santilari, que participen per primera vegada al MGA. Un dibuix i una pintura per fer-nos pensar sobre els límits humans, que segons els bessons “són representatives del nostre treball en aquesta temàtica”.

No gaire lluny dels Santilari hi ha la Mercè Iglesias, artista que viu a Vic, docent a l’Escola d’Art, que a un altre local del carrer del Pont, hi porta una persiana on hi ha pintada la torra Agbar de Barcelona, invertida, de manera que li cauen peces i torna a la Terra el que li correspon. A una banda hi ha l’edifici de Nouvel i a l’altra que s’intueix a través d’un mirall, hi ha les torres financeres de Madrid. És una crítica al sistema de to alegra i optimista que forma part d’una sèrie que va preparant Iglesias. La peça de Manlleu és nova, està feta durant el confinament i segons ens explica l’artista té una base de paper japonès pintat, que dóna més potència als colors i té planxes daurades de color or i plata.  Segons l’artista “és un missatge crític però constructiu i positiu, una crida a la vida, a la reflexió, al color, al retorn a l’origen”.

Com ja hem comentat la MGA combina artistes de la comarca o de Manlleu mateix amb “forasters” i també mira d’incloure diferents tècniques. Hi ha pintura, videoart, gravat i també escultura com és el cas dels morros humans de resina de polièster d’Anna Viñas, visibles a la plaça de Fra Bernadí, 32-33, que representen la posició dels llavis en pronunciar un fonema en català. Hi ha la [n], la [m], la [b] i la [f]. Es pren de model la seva cara i hi aplica el color que a parer de l’artista li correspon al fonema. Interessant, encara que vist des del catàleg sembla que aquests relleus hagin de ser grandots i només fan 30 cm de diàmetre.

La MGA es pot visitar fins el 10 de gener del 2021 i digitalment al web www.manlleu.cat/mga on també trobareu més informació i entrevistes als artistes.

2 respostes a “Manlleu, circuit d’art a dues realitats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: