Tempesta d’idees entre tothom

  • Barcelona i deu poblacions veïnes preparant la Manifesta del 2024
Fa deu anys dels primers dibuixos fets en el curs “Dibuixant la ciutat”, que impartien a Sant Lluc, professors com Sagar o Swasky. Aquí un dibuix propi de la plaça del Rei de Barcelona.

Centelles. Quantes coses de les que hem introduït per la pandèmia es quedaran? Els organitzadors de la Manifesta 13, del 2020, a Marsella ja van haver d’incloure mesures com les visites on-line i cara les pròximes edicions qui sap si això serà del que perdurarà.  El 2022  toca a Pristina, Kosovo, i el 2024, a Barcelona.

La candidatura de Barcelona que va lligada amb deu municipis de la regió metropolitana, va ser elegida pels responsables de la biennal Manifesta, per celebrar la quinzena edició d’aquí tres anys. La notícia es va donar a conèixer, a començaments de desembre, en un acte a l’ajuntament de Barcelona on hi havia representants polítics i diferents agents culturals implicats en la candidatura.

Aquest certament d’àmbit europeu conjuga art i societat i cerca generar un creixement cultural i de ciutat. Pel que es dedueix de les explicacions, ara hi ha d’haver un període de reflexió i de donar idees i desprès un temps per desenvolupar-les, abans i ara, implicant, museus, galeries, artistes, escoles, i altres entitats culturals. I finalment un període de tres mesos amb activitats tipus exposicions i tallers o conferències per concloure. En general el desig de tots és actuar per millorar les ciutats, per viure-hi i per garantir els drets de la ciutadania, d’habitatge, del feminisme i la sostenibilitat.

Així com altres biennals com la de Venècia, són els artistes que van allà, en aquesta són els artistes i agents del lloc qui expliquen la seva visió al món. La primera Manifesta es va fer el 1996 a Rotterdam, al final de la Guerra Freda amb clara voluntat europeista. També s’ha celebrat a Sant Petersburg, Zuric, Palerm, Sant Sebastian i Múrcia.

Gemma Humet, cantautora resident a Centelles, ha piulat a Twitter que ha rebut el Premi Enderrock de la Crítica 2021 a Millor Disc de Cançó d’autor. Ha estat pel seu tercer disc “Màtria” (2020, Satélite K), amb veu, piano i sons electrònics. Inclou deu temes de cançons tant maques, poètiques i de compromís social,  com “Ales al vent”.

Equip de treball

La candidatura de Barcelona va lligada amb municipis del voltant: Badalona, Santa Coloma de Gramanet, Mataró, Granollers, Sant Cugat, Terrassa, Sabadell, El Prat de Llobregat, Cornellà i L’Hospitalet. La Manifesta 15 forma equip amb aquests municipis –salvant diferències de color polític- i amb museus, galeries i altres entitats culturals i també les diferents institucions: ajuntaments, diputació, Generalitat, Ministeri. Compte amb un pressupost inicial de 6.000.000 d’Euros que han d’aportar aquestes institucions i també els patrocinadors que aporta Manifesta, tant de l’òrbita pública com privada.

Badaluc ha intentat esbrinar, consultant al Macba i al Mnac, si ja hi havia alguna idea de per on aniria la cosa, però sembla que és aviat i que cal esperar que acabin de passar les festes de Nadal, perquè s’iniciï la tempesta d’idees per desenvolupar els continguts i anar ideant el programa o millor dit una agenda de la biennal.

La Manifesta culmina amb els tres mesos, però els implicats tant donen importància a tot el procés de treball previ, com als beneficis que quedin posteriorment, l’herència de Manifesta. S’espera que tot plegat enriquirà espiritualment tant les ciutats com els museus i entitats que hi participin, posant-les al mapa amb un nou enfoc social. Estarem al cas del tema.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: