L’aigua de Mallorca d’on ve?

  • Parlem de la proposta de residència artística que planteja Casa Planas de Palma, entorn al concepte “afluència”
La imatge correspon a Portlligat, però ens permet remetre a l’aigua i evocar que és barrera i pont entre diferents territoris. Foto: Aleix Art

Centelles. Una de les coses més engrescadores dels artistes és la de fer estades llargues a algun altre indret per crear. Viatjar, conèixer llocs nous,  aprendre i crear. Una de les formules actuals més en boga són les residències artístiques amb la que una institució o centre d’art selecciona els artistes per fer us de les seves instal·lacions i a viure-hi una temporada a allà mateix o a prop.

Aquest any suposo que serà impossible plantejar residències artístiques a l’estranger, degut a les restriccions per la pandèmia,  però en canvi sí que es pot pensar amb llocs dintre el territori català o ibèric. Ben a prop de Centelles, a Calders, hi ha el Cacis que sol oferir residències artístiques. Però la Roser Oduber, responsable del centre, ja ens avisa que de moment, si poden, culminaran les residències que van quedar penjades l’any passat per culpa de la Covid. Al Cacis les residències es solen vincular al seu territori natural.

Ses Illes

També podem plantejar un petit viatge: a Mallorca. A Palma hi ha la Casa Planas, que és un espai d’encontre de creativitat i activitats artístiques. La pandèmia ha posat en risc la continuïtat del centre, però amb una campanya de cerca d’aportacions econòmiques obert a la gent, han aconseguit una injecció de 15.000 Euros, que els permet tirar endavant amb dificultats, però superant l’indesitjable tancament.

Casa Planas s’ha afegit a un projecte proposat i liderat per la catalana Idea Associació Cultural i que compte amb el suport del conglomerat polític Euroregió Pirineus Mediterrània. Proposen elaborar un projecte artístic i de reflexió crítica, que tingui en compte aspectes com l’aigua, el territori, la pandèmia, la sostenibilitat social i mediambiental. Diferents aspectes que s’han de treballar entorn al concepte “afluència”.  Per això la residència es diu “Aefluents”.

Els maons d’una volta no remeten també a la idea d’afluència? Foto: Aleix Art

Parlem d’afluència quan hi ha abundància de paraules o expressions. O també quan hi ha un corrent de sang o d’un altre fluid devers un òrgan o una part del cos.

En el marc del projecte transpirinenc el terme té un significat més de contactes culturals i dels medis en comunió. L’Euroregió reuneix els territoris d’Occitània, Aragó, Catalunya i Balears. Pels responsables de Casa Planas és un oportunitat per parlar del seu territori i de l’aigua. L’aigua separa i al mateix temps és punt de trobada i expansió d’idees. Casa Planas atesora un arxiu visual dedicat al turisme mallorquí dels anys seixanta i setanta, format pel fotògraf català Josep Planas, que és un dels ingredients que el projecte del futur “residenciable” ha de tenir en compte.

Perquè per accedir a la residència cal primer presentar un projecte. Hi ha de temps fins el 21 de març. Entre altres criteris, cerquen artistes de nova formada, s’interessen sobretot per propostes innovadores que no precisin molta gent –per la pandèmia-, es pugui digitalitzar i es pugui difondre per canals actuals i facin un us sostenible dels materials i mitjans. El futur resident d’Afluències, farà l’estada a Mallorca durant el proper mes de juny.

Casa Planas, amb l’ajuda econòmica de l’Euroregió, posa a disposició del futur resident les instal·lacions, acompanyament del procés, difusió del projecte. El resident haurà de fer una presentació pública a Casa Planas i una altra, al mes d’agost, a La Cellera de Ter, Girona, durant el festival RZM, en que es reuneixen i conviuen trenta artistes. La residència a Palma està dotada d’una beca que cobreix manutenció (500€), material (500€), una part neta de premi (1000€) i inclou viatge, estada i dietes a Mallorca i un viatge a La Cellera de Ter.

El concepte afluència i conjuminar-ho tot plegat sembla difícil però aquí hi ha la capacitat metafòrica de l’art i la imaginació. I ja veig connexions entre ports marítims i terres llunyanes. Una dada curiosa que em donen els de Casa Planas: a Mallorca no hi ha rius, però hi ha una  rica xarxa d’aigües subterrànies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: