Les sorpreses de la capsa vermella

  • El MNAC exposa tres-centes imatges dedicades a la Guerra Civil, que posen de relleu el seu excepcional autor, Antoni Campañà
Una de les fotos de l’exposició d’Antoni Campañà, dedicada al retorn de Lluís Companys, l’1 de març de 1936. Foto: Arxiu Campañà

Centelles. No és el primer cas que passen els anys i surt a la llum una caixa amb fotografies de la Guerra Civil. Però la  “capsa vermella” d’Antoni Campañà guardava 5000 negatius i va estar amagada des dels anys quaranta fins el 2018 quan va ser trobada pels familiars. Casi bé trenta anys després de la mort de l’autor.

Campañà va nèixer el 1906 a Arbúcies i va morir a Sant Cugat el 1989. Tota la vida va estar vinculat a la fotografia. Abans de la Guerra Civil ja era conegut mundialment per les seves fotos pictoralistes. Al Museu Nacional d’Art de Catalunya tenen ja de fa uns anys, una obra seva, premiada a diversos indrets, “Tracció de sang”, del 1933.

Ara retorna al MNAC protagonitzant una exposició de tres-centes imatges inèdites de la “capsa vermella” dedicades a la Guerra Civil, que s’inaugura divendres, 19, per Sant Josep. De l’etapa pictoralista es mostren també seixanta-tres imatges que la família ha deixat en dipòsit al MNAC.

L’accent de la mostra està en les fotografies dedicades a fer una crònica visual del que Campañà va viure i veure durant els tres anys de conflicte. Tot i que va col·laborar amb el Comissariat de Propaganda de la Generalitat i amb el de la CNT-FAI, els organitzadors destaquen la seva mirada àmplia, sense condicionants, que el portaren a retratar diversos aspectes: tant activitats de caire anarquista, com la crema d’esglésies, els bombardejos o l’entrada de les tropes feixistes. La guerra ho era tot. Aquest relat complet i el particular  tractament “compositiu” de les fotografies fan d’Antoni Campañà un autor interessant que l’exposició ajuda a tornar a posar a lloc.

Després de la guerra, Campañà amagarà les fotos, però no la càmera. S’ocupava de diferents facetes que denoten que tenia cert prestigi. Farà crònica esportiva, paisatges, però també s’ocuparà de la campanya fotogràfica de la SEAT el 1953. Serà el fotògraf oficial de la construcció del Camp Nou, o l’autor de la primera portada amb color de La Vanguardia, el 1961.

Visita completa

La visita al MNAC per conèixer aquesta exposició es pot completar amb altres propostes. Si la guerra ocupa una de les sales d’exposicions,  l’art de postguerra es pot trobar “escampat” per les sales de les col·leccions permanents. La idea de “Diàleg intrusos” és col·locar unes quantes peces d’art de les segones avantguardes dialogant amb peces d’art del passat. Les peces que pertanyen a la Fundació Suñol, són d’artistes com Sergi Aguilar, Richard Avedon, Lucio Fontana, Antoni Tàpies o Susana Solano.

Una altra proposta que es recomana, que ja fa temps que hi és i que ha estat premiada inclús per l’Associació Catalana de Crítics d’art, és una intervenció d’Oriol Vilapuig. L’artista ha fet “frottage” sobre piques d’aigua i d’oli amb relleus de pedra d’esglésies de les Valls d’Àneu. El frottage consisteix en passar un llapis o una cera sobre paper col·locat sobre una superfície amb relleu. Segur que algun cop ho heu fet amb una moneda. Frotant el llapis surt calcat el relleu al paper.  Vilapuig ho ha fet sobre aquests testimonis pètris del romànic i després sobre elements naturals i minerals, inclús petjades d’animals de la seva zona pirinenca. L’exposició mostra els resultats d’aquesta experiència.

Suport

Fa unes setmanes, abans del trasllat de les obres del Museu de Lleida cap a l’Aragó, el MNAC es va unir a la vintena de museus catalans que s’oposaven, en un  manifest, a la desintegració de la col·lecció lleidetana. Evidentment és una vergonya que per raons polítiques, més que històriques i de fraternitat, es sostreguin les obres del museu lleidetà. Esperem que entre tots recuperem el patrimoni i el mantinguem en pau.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: