La Fundació Joan Miró revisa el paper d’ADLAN a partir de documents conservats de l’associació activa entre 1932 i 1936 i l’aportació que hi va fer el mateix Joan Miró
Centelles. Tots sabem que la seu de la Fundació Joan Miró de Barcelona és un edifici obra de l’arquitecte Josep Lluís Sert. Tot i que construït a finals dels anys setanta, conceptualment podríem dir que es remunta a molts anys abans. D’abans de la dictadura i de la guerra, de quan a Barcelona hi havia gent amb un especial neguit per connectar amb els corrents artístics moderns i introduir-los al país. Sert era membre del grup d’arquitectes GATCPAC i també d’una associació que es va dir ADLAN. GATCPAC I ADLAN compartien moltes coses, com membres o la seu, al Passeig de Gràcia 99. Des de la plataforma d’arquitectes defensaven l’arquitectura racionalista i des de l’associació es movien per introduir els nous corrents culturals a la capital.
ADLAN vol dir Amics de l’Art Nou i va ser una associació creada el novembre de 1932, en plena República, expressament per fer activitats i introduir obres i idees noves en camps culturals tant diversos com la pintura, l’arquitectura, la literatura, la música, el circ, el cinema, la dansa.
Com a particularitat tenien que les activitats que van fer, anaven dirigides exclusivament al seus socis. La premsa es cuidava de donar ressò de les activitats. L’impulsor d’ADLAN va ser Joan Prats i eren complices de la mateixa sensibilitat artística, personalitats com Ángel Ferrant, J.V. Foix, Sebastià Gasch, Robert Gerhard, Josep Torres Clavé i Joan Miró. En el terreny expositiu van mostrar obra d’artistes com Alexander Calder, Man Ray, Hans Arp, Remedios Varo, Picasso, Dalí.
Guardar papers
Les vicissituds d’ADLAN haurien caigut de la memòria si no fos que a la seva època la tresorera, secretària i membre del grup Adelita Lobo no hagués anat guardant papers, actes i tota mena de documentació a través de la qual es pot reviure la història de l’associació. Aquests documents, juntament amb d’altres que amb la mateixa visió va guardar Joan Miró, han permès revisar la història i muntar l’exposició documental que ofereix actualment la Fundació Joan Miró de Barcelona, comissariada per Muriel Gómez, Jordana Mendelson i Joan M. Minguet.

Miró es va implicar a fons amb aquesta associació i a més d’assessorar i de servir d’enllaç amb altres artistes, va organitzar fins a cinc exposicions d’obra pròpia. Obres que després anaven cap al circuit internacional –París, Nova York, Zuric-, primer es veien a Barcelona, només pels socis d’ADLAN. Les exposicions duraven poques hores i es feien a llocs com a casa de l’artista o a les galeries Syra i Catalònia. L’exposició de la fundació reuniex alguna d’aquestes obres mironianes dels anys trenta.
Un altre capítol destacat de la col·laboració entre Miró i ADLAN va ser en el disseny i continguts del número especial d’hivern del 1934, de la revista “D’Ací i d’Allà”. Aquesta revista no era pas l’orgue de comunicació de l’associació, però en aquest cas es van ocupar d’escriure i il·lustrar un número monogràfic dedicat a l’art contemporani. Miró hi va participar en la portada i en imatges del interior. Aquest número del “D’Ací i d’allà” va esdevenir una referència per artistes posteriors, especialment als crescuts durant la postguerra i avui és un objecte de col·leccionisme.
ADLAN va projectar una revista pròpia de l’associació que es deia “Síntesi”, però el 1936 va acabar amb el projecte, el grup i molts somnis. El 1936 es va dissoldre l’associació, però no les amistats. I la flaire dels amics de l’art nou es va sentir encara en el pavelló espanyol de la República, a la fira de París, del 1937. I segur que ha inspirat altres projectes moderns entre els seus antics membres i els seus hereus.
Molt interessant!!!!!
M'agradaM'agrada