Els rostres geomètrics d’Oriol Capella a Centelles

L’artista del Vallès exposa  set “geometries  interiors” a les Finestres d’El Trabuc

Centelles. Cada diumenge hi ha mercat a Centelles. Es va interrompre fa un temps per culpa de la pandèmia, però ja fa moltes setmanes que s’ha reprès. Ara que s’ha aixecat el confinament comarcal potser tornarà a haver-hi gent com abans. També vam deixar de fer exposicions a les Finestres del Trabuc quan la situació de la restauració no era l’òptima. Però tot això ho anem deixant endarrere i ha arribat l’hora de disfrutar del mercat i també de gaudir de les petites exposicions que es poden veure a les finestres de la cafeteria del carrer Socós.

El mercat el fan els paradistes i la gent que compra i passeja i cadascú, tothom, és un món. Qui ho havia de dir que darrera d’una de les parades de roba hi hauria un artista!

Efectivament la parada de roba de davant de Ca l’Esteve hi trobem a l’Oriol Capella que a les hores que no s’ocupa dels  mercats o dels afers familiars, es dedica a dibuixar i pintar. Capella ens explica que la vena artística li ve de família. El seu pare ja es mou per aquest terreny. I també per la banda paterna l’Oriol és cosí de la Núria Manent Capella, l’artista veïna de Centelles, d’estil abstracte d’accent marroquí, que també va passar per les Finestres, i que malauradament, fa uns anys, un càncer se la va emportar.

Angles humans

Una de les imatges de la mostra. Foto: Oriol Capella

L’Oriol podríem dir que té diferents  vies artístiques obertes. Actualment, ens explica  que està ocupat  fent una  sèrie  de dibuixos dedicats al interior de Mallorca. Aquesta col·lecció que, ens assegura està recollint bons èxits, ve després d’un altre grup de dibuixos dedicats a monuments i  llocs del Camí de Santiago. Tant en una com en altra sèrie, els dibuixos estan acabats amb punta fina, són d’un gran nivell de detall i molt precisos respecte la imatge o referent en  que es basa. Podeu veure aquests dibuixos al compte d’Oriol Capella a Instagram, on publica amb el nom de “@petitsmonsenunpaper”.

Però la presentació a les Finestres d’El Trabuc es fa a través d’una altra sèrie de peces, on hi representa  cares i cossos, utilitzant com a tècnica l’aerògraf. Això vol dir una pistola d’aire carregada de pintura.  En aquest cas utilitza tant sols pintura negre i tapant parts i pintant formes anguloses, Capella, va experimentant i dóna forma a rostres i figures, amb parts més  clares, amb menys pintura, i d’altres més fosques, amb més matèria, donant lloc a ombres, forma i expressió. No ho és ben bé, però les obres tenen un aire cubista. A Instagram, Capella descriu aquestes obres com “geometries emocionals”, però per a l’exposició a Centelles ho ha redefinit com “geometries interiors”. Perquè, com  diem són formes geomètriques que sobreposades i amb més o menys pintura projectada fan les formes. Formes que poden ser rostres o també màscares i que tenen una  dimensió psicològica.   

Una obra de dimensions més grans i amb més colors, però seguint el mateix esquema, és la que  Capella, juntament amb Xavier Puig, van fer  per participar a les  Parelles Artístiques de La Garriga, fa dos anys.

Les propostes amb aerògraf de l’Oriol Capella tenen un aire misteriós i al mateix temps un impacte estètic potent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: