Patrimoni en perill!

El dimarts és el Dia Internacional dels Museus i es podran visitar gratuïtament tots els equipaments del planeta. Badaluc visita el Museu de Granollers per una exposició que posa l’èmfasi en patrimoni salvaguardat durant la Guerra Civil.

Foto de la capçalera: ceràmiques i pintures salvaguardades i conservades al museu. Imatge pròpia.

Granollers/ Centelles. Dimarts quan normalment s’escriuen els articles coincideix que és el dia 18 de maig que  serà el Dia Internacional dels Museus i no estaria bé avisar de propostes a les 8 del vespre.

Sigueu on sigueu, aprofiteu dimarts, per visitar museus perquè és un bon dia per conèixer les seves col·leccions, propostes i recordar el seu paper i importància en la conservació i revalorització  del patrimoni.

Al Museu de Granollers coincideix la diada amb una mostra que recorda bé la seva missió. Als seus  dipòsits s’hi guarden tota una sèrie de peces, algunes de les quals  pertanyen al context de la Guerra  Civil. Entre 1936 i 1939 foren ingressades per la Junta de Salvaguarda per preservar-les de la fúria d’uns i d’altres, ja fos d’esglésies o cases particulars i llocs públics. De les 7.872 peces ingressades procedents de Granollers  i rodalies  se’n pogueren retornar 4.186 i la resta s’han quedat en els dipòsits del museu. Hi havia registres d’entrada, inventaris fotogràfics i sembla ser que darrerament s’ha trobat un nou registre de sortida que ha  esperonat als arqueòlegs del museu a evolucionar en la seva tasca documental.

Darrerament –fa més d’un any- s’ha afegit al seu treball l’artista Ignasi Prat (Sant Esteve de Palautordera, 1981), ja de per si interessat en la memòria històrica de la Guerra i ha col·laborat en el creuament de dades.

S’ha d’entendre que a vegades les dades dels inventaris fan riure: “una ceràmica” i n’hi ha moltes i de molts tipus. El cas és que s’han identificat cinquanta-sis objectes del  museu  que clarament pertanyen al gruix de peces reunides per la Junta de Salvaguarda i que encara guarda el museu.

Un altre racó de la instal·lació d’Ignasi Prat amb peces salvaguardades. Imatge pròpia

La col·laboració de Prat l’ha completada el comissari Frederic Montornés que han presentat  com un resum  de la feina: una instal·lació i un catàleg. La instal·lació –que es  veu des del carrer-, no són un recull de “pedres del paleolític”, com deia una veïna abans d’obrir el museu, sino un representació d’objectes de la Salvaguarda col·locats emulant un dipòsit. Sense criteri expositiu, ni artístic. La idea és subratllar la seva custòdia i inclús hi ha pintures i  caixes de ceràmica embalades i protegides. Les pintures es mostren dintre d’una estructura de fusta que recorda els armaris estrets dels museus.

El conjunt és variat: pedres escultòriques d’estructures arquitectòniques, pintures religioses i del XVIII, escultura barroca, ceràmica catalana, etc. Hi ha un lot important de peces que pertanyien a la Casa Bòria (o dita també Castell) de Samalús. Ves a saber perquè no les van retornar o recollir.

Venda afortunada

La visita a  la  instal·lació d’Ignasi Prat es pot allargar amb els documents i els inventaris que hi ha exposats en unes vitrines, però hi ha un altre visita al  museu que empeny cap amunt: si seguiu les escales i les rampes i deixeu endarrere la sala de la col·lecció permanent –que val la pena conèixer. I seguiu encara rampes cap més amunt trobareu uns quants trossos del retaule gòtic de Sant Esteve.

Aquesta obra pictòrica del taller dels Vergós, feta entre 1495 i el 1500 presidia, fa segles, l’altar major de la parròquia de Granollers. Però a mitjans del segle XVIII fou substituït per un retaule barroc  procedent de la Mercè de Barcelona i el vell va ser malguardat sense massa  miraments, perquè ja estava deteriorat. Amb el temps es varen perdre algunes taules d’aquest retaule que era immens: per això cinc anys per completar-lo amb totes les figures, escenes, el pa d’or i els relleus. Fins que la  Junta de Museus –que vetllava per protegir el patrimoni i evitar espolis i pèrdues  irreparables-  hi posà l’ull i el 1914 s’iniciaren els tràmits per adquirir-lo, per al Museu Nacional d’Art de Catalunya. Les negociacions culminaren anys més tard i finalment des d’aleshores les tretze peces que s’han conservat, les guarda el MNAC, a Montjuïc.

Ara algunes han retornat temporalment a Granollers i es poden admirar acompanyades d’una  exposició que parla de la ciutat de l’època de la venda del retaule, en que hi havia grans canvis  i, per exemple es construïa el nou hospital. A molts granollerins no els hi va agradar que es  venguessin l’antic retaule, però gràcies  això, les  peces es salvaren de les salvatjades de la Guerra Civil.

La instal·lació és representiva del patrimoni salvat. Imatge pròpia

Salvaguarda arreu

Perquè al MNAC també es varen espavilar per treure totes les obres del museu i portar-les a un lloc segur, que en el seu cas va ser París on moltes varen poder ser vistes en una exposició sobre l’art català.

Precisament el museu del Palau Nacional també prepara una altra exposició sobre la salvaguarda  del seu patrimoni, prevista d’inaugurar el 15 de juliol. Un mes abans, també inauguren una instal·lació de Francesc Torres –es veu que ha reproduït unes avionetes de guerra a escala real—i l’1 de  juliol també obren noves sales dedicades a l’art fet durant la Guerra Civil. Encara més batalla: actualment tenen una exposició de fotografies de la guerra, fetes per Antoni Campañà. Es nota que fa vuitanta-cinc anys del seu inici. Cal no oblidar-ho.

El MNAC, el Museu de Granollers, El Louvre, El British Museum, el Moma, tots obren les  portes gratuïtament el dia  18. Alguns ja han fet activitats aquest cap de setmana. Però el seu sant és el dimarts. Gràcies a ells hi ha patrimoni salvaguardat i valorat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: